Kendi çağrı merkezinizi kurmadan önce bilmeniz gerekenler

Çağrı merkezleri e-ticaret firmaları için önemli bir role sahiptir. Bu departmanlar, müşterilerle doğrudan iletişime geçilmesini sağladığı için markanın yüzünü de dışarıya yansıtır. Bu sebeple de kendi çağrı merkezlerinizi kurarken bir takım detaylara önem vermeniz ve ön hazırlıklar yapmanız gerekmektedir.

Personel sayınıza karar verin

Öncelikle çağrı merkezinizde çalışacak personel sayısını belirlemeniz gerekiyor. Bunun için de iş hacminizi, günlük gelen iletişim talebini ve müşteri tabanınızı araştırmalısınız. Bu sayıyı belirlerken, potansiyel olarak şirketinizin büyüme oranını da hesaba katarak, personel sayısının artma ihtimalini dikkate almalısınız.

Çağrı merkeziniz nerede konumlanacak?

Çağrı merkezinizi kendi şirketiniz içinde mi barındıracaksınız yoksa bu bölüm için farklı bir lokasyon mu seçeceksiniz? Çağrı merkezinin konumu da işlerin nasıl yürüyeceği konusunda oldukça önemlidir. Çağrı merkezinin doğrudan şirket binasının içinde yer alması, gerekli zamanlarda üst yönetimle görüşmelerin daha hızlı ve verimli bir şekilde gerçekleşmesini sağlar.

Şirket içinde çağrı merkezinizi konumlandırmayı düşünüyorsanız, bu durumda da bu departman için ayrı bir bölüm ayırmanız gerekir. Çağrı merkezi görüşmeleri sırasında hem çağrı merkezi personelinin hem de diğer çalışanların dikkatini dağıtmamak için bu bölümleri ayırmak gerekir.

Çağrı merkezinizi farklı bir konumda tuttuğunuzda şirket içi iletişimin yanı sıra personelin de ihtiyaçlarını düşünmeniz gerekir. Lokasyonun ulaşım imkanlarının olması ve personelin rahat bir şekilde işe gidip gelebilmesi gerekir.

Çağrı merkezinizin konumunu ve binasını seçerken, şirketinizin ve doğal olarak çağrı merkezinizin de büyüme ihtimalini de göz önünde bulundurmanız gerekir. Böylelikle potansiyel bir büyüme durumunda, çağrı merkezinizi taşımak zorunda kalmazsınız.

İhtiyacınız olan teknolojik çözümleri seçin

Çağrı merkezleri genellikle telefon görüşmeleri odaklı düşünülse de artık günümüzde e-ticaret firmaları için farklı teknolojik çözümlerde bulunuyor. Bu çözümlerden biri de site üzerineki canlı destek modülleridir. Bu modüller ile e-ticaret sitesi üzerinden canlı olarak müşterilere destek sunulabilmektedir.

Özellikle küçük ve çok büyük hacmi olmayan firmaların canlı destek sistemine yönelmeleri daha mantıklıdır; çünkü telefon odaklı çağrı merkezlerinin masrafları daha maliyetli olacaktır.

İş hacminize ve müşterilerinizin beklentilerine göre sizin için en ideal teknolojiyi seçerek, çağrı merkezi yatırımınızı bu şekilde yapmanız daha doğru olacaktır.

İlgili rehber: E-ticaret sitenizde canlı destek sistemi kullanmak neden önemli?

İlgili rehber: Canlı destek hizmetiyle satışlarınızı artırmanıza yardımcı olacak ipuçları

Doğru ekipmanları seçin

Çağrı merkezi çalışanlarınız için doğru ekipmanları araştırarak seçmeniz de bir hayli önemlidir. Telefon odaklı çağrı merkezlerinde telefon, kulaklık ve mikron gibi temel ihtiyaçların yanı sıra çağrıları yönlendirmek için kullanılanılacak santralleri de araştırmanız gerekir.

Canlı destek sistemlerinde de yine bilgisayar gibi temel ihtiyaçların yanı sıra bu talepleri karşılayacak doğru yazılımları ve bu yazılımların ihtiyaçlarını karşılayacak ekipmanları araştırmanız önemlidir.

İşe alım ve eğitimler

Çağrı merkezinizde çalışacak kişiler de oldukça önemlidir. Bu kişiler markanızı temsil edeceği gibi markanızın imajını da yakından etkileyecektir. Bu sebeple de çağrı merkezi personelinin işe alımında şirket kültürünüzü tamamlayacak ve bu ihtiyaçları karşılayabilecek kişileri işe almanız da bir hayli önemlidir.

İşe alımların yanı sıra personelin eğitimi de bir hayli önemlidir. Müşterilerle nasıl iletişime geçileceği, personelin alacağı imtiyazlar, personelin sorumlulukları, kullanılacak dil, çözüm sürecinin yönetilmesi gibi birçok detay üzerine personelin yetiştirilmesi ve eğitilmesi gerekir.

Bu eğitimleri standart haline getirmek için işe alımlarda belli bir oryantasyon süreci prosedürleri oluşturmak da mantıklı olacaktır. Böylelikle işe alım ve eğitim süreci daha iyi bir şekilde yönetilebilir.

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)