Başarılı olmak isteyen girişimcilerin üstesinde gelmesi gereken 4 korku

basarili girisimciler

Herhangi bir işte farklı kriterlere göre başarılı olma söz konusudur ve bu seviyeye ulaşabilmek herkes için oldukça zordur. Belli başlı yollardan geçilmesi, bazı zorluklarla mücadele edilmesi ve bazı özverilerde bulunulması gerekir.

Girişimcilikte de bu durum böyledir. Sektöre adım atan girişimlerin yaşadıkları sorunlar genel olarak benzerdir. Bunlara direnen ve bir şekilde bunlara göğüs germeyi başaran girişimciler, bir şekilde işlerini ayakta tutarak bir adım öteye gitmeyi başarırlar.

Tüm alanlarda olduğu gibi girişimcilikte de, üstesinden gelinmesi gereken bir takım korkular vardır. Bunların üzerine gitmek ve korkuları yenebilmek için girişimcilerin bu konular üzerinde de içsel olarak çalışmaları gerekiyor. Başarıya ulaşmış kişilerin üstesinden gelmek zorunda kaldıkları korkulardan bazılarını sizinle paylaşacağız. Bu korkular genel olarak herkeste bulunur ve bunların aşılması durumu da kişinin kariyerinde ve kişisel hayatında belli seviyelere gelmesini sağlar.

Eleştirilme korkusu

Herkes yaptığı işin eleştirilmesinden korkar. Beğenilmeme, aşağılanma, dışlanma ya da başarısız görünme gibi duygular bu eleştirilerden korkulmasına neden olur.

İnsanların ve özellikle yakın çevrenizdeki kişilerin sizin hakkında söyledikleri şeylere çok fazla dikkat etmek ve yaptığınız ya da yapmayı planladığınız işler hakkında yorumlar yapmalarından korkmak, başarılı olma konusunda size bir takım sıkıntılar yaşatacaktır.

Başkalarının görüşlerini ve fikirlerini almaya kendinizi açmak zorundasınız; ancak kendinize ve yapacağınız işe inanmıyorsanız zaten onların fikirlerinden doğrudan etkileneceksiniz. Bu da sizin için doğru olduğunu düşündüğünüz adımları atmanız engelleyecektir.

Parasız kalma korkusu

Girişimcilerin en büyük korkularından biri de parasız kalma korkusudur. Birçok kişi, günlük işlerinin içine sıkışıp kalmıştır; çünkü oradan gelen paraya muhtaç olduklarını düşünürler. Kendi işlerini kurarlarsa ve başarılı olamazlarsa, parasız kalacaklarına inanmışlardır ve bu nedenle de çok iyi bir projeleri olsa da bunu hayata geçirmek için adım atamazlar. Başarılı olmak ve bağlı olduğunuz zincileri kırabilmek için parasız kalma korkusundan arınmanız gerekiyor.

Yaptığınız işte iyiyseniz ve bunu yapmak için gerektiği kadar çalışıyor; aynı zamanda da doğru ve stratejik adımlar atıyorsanız bir şekilde para kazanmaya başlayabilirsiniz. Tabii ki bu sürecin başı biraz sancılı olabiliyor; fakat hemen pes etmemeniz ve sabretmeniz gerekiyor.

Başarısız olma korkusu

Bu korku genellikle, gençlik dönemlerde bilinçaltının aldığı kararlardan dolayı oluşan bir korku olarak değerlendirilebilir. Çünkü belli bir yaş aralığındayken, ailenin çocuklarına karşı olan aşırı, başarılı olma yaptırımı, bilinçaltında başarısız olmaya karşı insanlarda bir takım korkular oluşmasına neden oluyor.

Bunun yanı sıra çok başarılı bir ailesi olan kişilerin de ailelerini utandırmamak için başarılı olma arzuları, bu kişilerin kendi başlarına alacakları kararlarda başarısız olmaya karşı bir korku geliştiriyor.

Ancak, belli başlı konularda başarısız olmadan, deneme yanılma, A/B testleri yapmadan başarıya ulaşmak pek de mümkün değildir. Burada önemli olan azimdir. Azimli bir şekilde, yaptığınız işin arkasında durmanız ve aldığınız sonuçlarda belli başlı başarılı yakalayınca kadar kararlarınızın arkasında durmanız gerekiyor. Gereken yerlerde projenizde bir takım değişiklikler yaparak pivot edebilirsiniz; ancak önemli olan sizin için doğru olan ve inandığınız işin arkasında durabilmek olacaktır.

”Başarılı” olma korkusu

Kimi insanlar da başarılı olmaktan korkarlar. Bugüne kadar başarılı olabileceğini düşünmediği; ancak “bu işi ben de yapabilirim” düşüncesine sahip olan kişiler, düşünce kalıplarını yıkamadıkları için bazı adımlar atarak cesaret göstermekten korkarlar.

Bu işleri yaptıklarında kendilerini gerçekten bulacaklarına inandıkları için aslında gerçek başarıya ulaşmış olacaktır; fakat bugüne kadar almış olduklar bazı kararlar onları geride tutar.

Bazı kişilerde en büyük hedeflerine ulaşmak istemezler; çünkü bu başarıyı elde ettiklerinde gidecekleri başka yer olmadığını düşünürler. Paulo Coelho’nun Simyacı isimli kitabında bu durum, hacca gitmek isteyen yaşlı adamda görülmektedir. Yaşlı adam, hacca gitmek için para biriktirir ve bir süre sonra ihtiyacından fazlasına sahiptir. Ancak halen hacca gitmez ve kendine sorulduğunda da “Hacca gidersem, hiç bir hayalim kalmayacak ondan korkuyorum” der.

İşte birçok kişi en büyük hayalini gerçekleştirmekten de bu yüzden korkar. Daha sonrasında ne yapacağını bilemez. Fakat bu korkunun üzerine gidebilmek için, hayallerinizi devamlı olarak bir adım öteye taşımanız gerekir.

[snippet slug=”blog-content-action” /]

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)