Girişimcilerin başarısız olmalarına neden olan 9 durum

girisimcilikte basarisizlik

Girişimcilik son dönemlerde favori mesleklerden biri haline gelse de tecrübesizlik ve bilgisizlik nedeniyle birçok girişimci başarısızlıkla yüzleşmek zorunda kalıyor.

Yeni bir iş kurularken ve internet üzerinden satış yapmak için bir site kurulmaya çalışılırken, izlenmesi gereken bir takım adım vardır. Girişimciler kendi işini kurmadan önce, daha önceden başarısız olmuş girişimcilerin yaşadığı sorunlardan ders almaları ve aynı hatalara düşmemeleri, başarılı olmalarında yardımcı olacaktır.

Yazılı bir iş planının olmaması

İş planı olmayan girişimcilerin büyük bir çoğunluğu başarısızlıkla yüzleşmek zorunda kalmıştır. İş planı, kuracağınız işle ilgili atmanız gereken tüm adımları barındıracağı için, nasıl bir yol izlemeniz konusunda size yardımcı olacaktır. Adım adım yapılması gerekenleri belirlediğinizde bunları bir strateji haline getirdiğinizde, işinizde daha başarılı olabilirsiniz.

İlgili rehber: İş planı nasıl hazırlanır?

Kötü zaman yönetimi

Zaman yönetimi de girişimcilikte önemli bir rol oynuyor. İşlerinizi iyi bir şekilde planlamadığınızda ve kendinize belli zaman dilimleri koyarark hedeflerinizi belirlemediğiniz için zaman yönetimi konusunda da sıkıntı yaşarsınız. İşlerinize ne kadar vakit harcamanız gerektiğiniz ve her bir görev için ne kadar süre ayırmanız gerektiğini planlamanız size hem zaman kazandıracaktır hem de işlerinizi ne kadar sürede yapabileceğiniz konusunda size fikir verir.

Ailenin ve arkadaşların işe müdahale etmesine izin vermek

Yapılan en büyük hatalardan biri de girişimcilerin, ailelerin ve arkadaşlarının işlerine müdahale etmelerine izin vermeleridir. Onların karışması, devamlı olarak alacağınız kararları etkileyecektir. İşinizle ilgili sürekli farklı kafalardan farklı seslerin çıkması hem kafanızı karıştıracaktır hem de planlarınızı eyleme geçirmenizi zorlaştıracaktır. Ailenizi ve arkadaşlarınızı mümkün oldukça işinizden uzak tutmanız sizin için yararlı olacaktır.

Sermaye ayırmamak

Bir girişim kurarken belli bir sermayenin olmayışı da yapılan hatalardan biridir. Kendi işinizi kurma fikri kulağa hoş gelse de işin başından itibaren bir takım harcamalarınız olacaktır. Bazı durumlarda, daha önceden planlamadığınız bir takım harcamalar da önünüze çıkabilir ve işinizi ayakta tutabilmek için belli bir sermayeye ihtiyacınız vardır.

Pazar araştırması yapmamak

Kendi işinizi hayata geçirmeden önce, pazar araştırması yapmanız da çok önemlidir. Pazar araştırması, yapacağınız işin hedef kitlesinin belirlenmesini sağlayacağı gibi, işin kar getirip getirmeyeceğini ve işin ne kadar uzun soluklu olacağı konusunda da size fikir verir.

Pazar araştırması yapmadan sektöre giren girişimcilerin birçoğu hem sektördeki rekbatten habersizdir hem de nasıl bir hedef kitleye ulaşacağını bilmez. Bu nedenle de bir süre sonra beklediklerini alamadıkları için işlerine son verme kararı alırlar.

Planları eyleme geçirmemek

Planlarınızı uygulamadığınız ve hayata geçirmediğiniz süre o planların bir önemi olmayacaktır. Yapmanız gereken işleri vaktinde yapmamanız ve planlarınızı bir eyleme geçirmemeniz de girişiminizin başarısızlığa uğramasına neden olur.

Yanlış ve tecrübesiz insanları işe alma

Yanlış ve tecrübesiz insanlarla çalışmak da girişimleri başarısızlığa götüren sebeplerden biridir. Sizinle aynı vizyonu paylaşmayan kişileri işe almak, alacağınız kararların devamlı olarak sorgulanmasına neden olabilir. Aynı zamanda, aynı görüşe sahip olmadığını kişiler, planlarınızı sizin istediğiniz şekilde uygulayamayacakları için de işler istediğiniz gibi gitmez.

Sizinle aynı görüşe sahip ancak tecrübesiz kişilerle çalışmak da istediğiniz sonuçları alamamanıza neden olur. Tecrübe eksikliği, yeni girişimlerde oldukça öne çıkan bir durumdur; çünkü devamlı olarak bir sorunla ya da zorlukla karşılaşılan bir dönemde, bu sorunları daha önceden yaşamış kişilerin tecrübelerinden yararlanmak gerekir. Bu nedenle de takımınızı oluştururken, tecrübeye ve sizinle aynı görüşe sahip insanları seçmeye dikkat edin.

Kendini işe adamamak

Kendini işine tamamıyla adanmak da başarısızlığın neden olan durumlardan biridir. Aklınıza her gelen fikri hayata geçirmek iyi bir yöntem değildir. Kendinizi tamamen adamadığınız bir fikrin peşinden gitmek, bir süre sonra fikrinizin değişmesine neden olacaktır. Yapacağınız iş, devamlı olarak sizi heyecanlandırmalı ve böylelikle de kendinizi işinize daha odaklanırsınız.

Her şeyi tek başına yapmak

Her şeyin tek başına altından kalkmanız oldukça zordur. E-ticaret tarafında yapılması gereken birçok iş vardır. Sitenin kurulumu, e-ticaret alt yapısının kurulması, sitenin yönetimi, reklam ve pazarlama, içerik oluşturmak ve bunun gibi birçok işle tek başınıza uğraşmak yorucu olacağı gibi çok fazla da vaktinizi alacaktır.

İşinizi yaparken size yardımcı olacak bir ekiple çalışmak bu nedenle oldukça önemlidir. Tek başınıza yapabileceğiniz görevler olsa da bunu bir ekiple beraber yapmak daha hızlı bir şekilde sonuçlar almanıza yardımcı olacaktır.

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)