En sık yaşanan müşteri hizmetleri problemleri neler?

E-ticarette müşteri hizmetleri oldukça önemli bir yere sahiptir. Firmaların müşteri destek birimleri tüketicilerle doğrudan iletişim halinde olduklar için markanın imajını ve kalitesini dışarıya sergilerken, sadık müşteriler edinme konusunda da önemli bir rol sahibidir. Tabii ki müşteri destek sürecinin iyi bir şekilde yönetilmemesi tüketicilerin birçok problem yaşamasına neden olurken, firmanın itibarını da zedeleyebilir. Bu rehberimizde de müşteri destek sürecinde müşterilerin sıkça yaşandığı problemleri ele alacağız. Böylelikle bu sorunlardan dersler çıkartarak kendi hizmetlerinizi geliştirebilirsiniz.

Uzun bekleme süreleri

Tüketicilerin en çok şikayet ettikleri konulardan biri müşteri destek birimlerine ulaşmak ya da bir çözüm bulmak için çok uzun süre beklemeleridir. Tüketiciler telefon, e-posta ya da sosyal platformlar üzerinden firmalara ulaştıklarında mümkün olan en hızlı dönüşü isterler. Sosyal medya ve e-posta üzerinden yapılan destek taleplerinde bekleme süresi daha uzundur ve müşteriler yanıt almak için daha uzun süre beklemeyi göze alabilirler; ancak telefon ya da site üzerindeki canlı destek sistemleri üzerinden yapılan taleplerde uzun bekleme süreleri can sıkıcı olmaktadır.

Müşterilerinizi bekletmemeniz ve en hızlı şekilde onlara geri dönüş yaparak, onların sorunlarını dinlemeniz müşteri memnuniyetini önemli şekilde artıracaktır. Bunun yanı sıra uzun süre bekleyen müşteriler gerilecekleri ve sinirlenecekleri için de çözüm sürecine girmeye başladığınızda daha da zorlanabilirsiniz.

Müşterinin farklı temsilcilere aktarılması

Görüşmeler sırasında müşterinin farklı temsilcilere ya da yetkililere aktarılması da can sıkıcı durumlar arasında yer almakta. Tüketiciler sorunlarının hızlı bir şekilde çözülmesini ister; ancak bu aktarmalar yüzünden daha çok vakit harcanır. Bunun yanı sıra tüketici başka bir temsilciye yönlendirildiğinde tüketici probleminini tekrar tekrar anlatmaya başlar ve bu da sorun teşkil etmeye başlar.

Bu durumla karşılaşmamak için müşteri temsilcilerinizi her konuda bilgilendirmeniz ve müşterilerin tüm problemlerini çözebilecek kapasiteye ulaştırmalısınız. Bunun yanı sıra müşteri temsilcilerinizin bazı inisiyatifler almalarını sağlamanız da bu sorunun üzerinden gelmenize yardımcı olacaktır.

Kaba müşteri temsilcileri

Müşteri destek sürecinde yapılmaması gereken davranışlardan biri de müşterilerle münakaşaya girmemek ve onlara kaba davranmamaktır. Firmanızın var olmasını sağlayan müşterilerinizdir ve konu her ne olursa olsun, müşteri temsilcilerinizin kaba bir şekilde iletişim kurmasına izin verilmemeli. Müşterileriniz yaşadıkları sorunlardan dolayı sinirli olabilir ve kaba konuşabilirler; ancak temsilcilerinizin görevi onları sakinleştirmek, konuyu kişisel algılamamak ve müşterilerinize olabilecek en iyi çözümü sunmak olacaktır. Kaba davranışlar firmanızın itibarını ciddi şekilde zedeleyeceği için potansiyel müşterileri de kaçırmanıza neden olabilir.

Tüm sistemin otomasyona bağlanması

Teknolojik gelişmeler sayesinde çağrı merkezlerinizi otomasyon sisteme geçirerek, belirli problemler için otomasyon çözümlere geçebilirsiniz; ancak tüm sisteminizi otomasyona geçirmek ve herhangi bir müşteri temsilcisi ile görüşme imkanı sunmamak da müşterileri mutsuz edecektir. Otomasyon sistemler belli başlı konu başlıkları üzerine kurulu olacağı için olağandışı durumlarda müşterileriniz bir temsilci ile görüşmek isteyebilirler. Bu durumda da onların görüşebileceği yetkili bir kişi olması gerekir. Bu imkanın sağlanmaması da müşteri memnuniyetini önemli şekilde düşürecektir.

Temsilcilerin bilgi eksikliği

Bir diğer sorun da temsilcilerin bilgi eksikliği oluyor. Müşterilerin sorunlarını çözme konusunda yetersiz kalmaları, müşterilerin canını sıkabileceği gibi, yetersiz hizmet sunulmasına da neden olacaktır. İşe başlangıç sürecinde temsilcilerinizi ürünleriniz, hizmetleriniz ve müşteri destek konusunda eğitmeniz ve belli bir oryantasyon sürecinden geçirmeniz oldukça önemlidir.

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)