İnternetten alışverişlerde tüketici hakları nelerdir?

tuketici haklari

İnternetten alışverişlerde tüketicilerin sahip oldukları bazı haklar bulunuyor. Online alışveriş yapan tüketicilerin bu hakları bilmeleri gerekiyor; çünkü bu hakların bilinmemesi durumunda, herhangi bir sorunla karşılaşıldığında tüketiciler neler yapabileceklerini bilmiyorlar.

Türkiye e-ticaret sektörü son 3 yıldır bir gelişme gösterse de tüketici hakları konusunda halen sorunlar yaşanabiliyor. Yeni gelen e-ticaret yönetmeliği, e-ticaret şirketlerine bazı zorunluluklar getirdi. Bunların zorunlulukların yanı sıra tüketicilere de bir takım haklar sağlanıyor. Bu yazıda da tüketicilerin internetten alışverişlerdeki haklarını ele alacağız.

Cayma (iade) hakkı

Online alışveriş yapan tüketicilerin internetteki en önemli haklarından biri şüphesiz cayma, yani iade hakkı. Yönetmelikte yer alan 7. maddeye göre internetten satın alınan ürünler 14 gün içinde koşulsuz iade edilebiliyor. Bu 14 günlük süreç, ürün kullanıcının eline ulaştıktan sonra başlar. Bu nedenle memnun kalmadığınız ya da geri göndermek istediğiniz ürünleri 14 gün içinde ilgili firmaya gönderebilirsiniz.

Kargo teslimatında tüketici hakları

Kargo teslimatı, internetten alışverişlerde en çok sıkıntıların meydana geldiği anlardan biri. Henüz halen bu konuda tam bir yönetmelik tasarlanmamış olsa da tüketicilerin bu aşamada bazı hakları bulunuyor.

Tüketiciler, kargo teslimatı sırasında ürünleri açarak kontrol etmeli ve hasarlı ya da eksik bir ürün varsa, kargoyu teslim almamalılar. Böyle bir durumda kargo görevlisine “Hasar Tespit Tutanağı” hazırlatma hakkına sahipsiniz.

Bunun yanı sıra ürünün faturası kargo ile beraber gelmemişse ürünü almamanız gerekiyor. Aksi takdirde bir sorunla karşılaşıldığında ürünü iade edemeyebilirsiniz. Satıcı firma herhangi bir sorunla karşılaşıldığında ürünün faturasını da görmek isteyecektir ve bu nedenle de kargo teslimatı sırasında ürünün faturasını da kontrol etmelisiniz.

Satıcıdan iletişim bilgisi alma hakkı

Yeni yönetmelikle beraber e-ticaret siteleri iletişim bilgilerini vermeleri zorunlu tutulmuştur. Bu nedenle de tüketici olarak internetten alışveriş yapacağınız firmanın iletişim bilgilerini talep etme hakkınız bulunuyor. Bunu yerine getirmeyen firmalardan alışveriş yapmak, sizin için sorun yaşatabilir. Bu nedenle bu bilgilerin eksiksiz olarak sizinle paylaşıldığından emin olmalısınız.

Garanti belgesi talep etme hakkı

Satın aldığınız ürünlerin garanti belgelerini de satıcı firmadan talep etme hakkınız bulunuyor. Ürünün satın alımı sırasında, satış sözleşmesinde bu ürünlerin garanti belgelerinin de burada yer alması gerekiyor. Böylelikle bir sorunla karşılaşıldığında tüketici, kiminle muhattap olabileceğini biliyor.

Ayıplı ürün veya hizmet

İnternet üzerinden satılan ürünler ve verilen bilgiler, tüketiciye gönderilen ürünle örtüşmüyorsa satılan ürün ayıplı ürün veya hizmet olarak değerlendirilir. Bu ürünler “açık ayıp” ve “gizli ayıp” olmak üzere ikiye ayrılır.

Açık ayıp, tüketiciye gelen üründe gözle görülür bir hasar ya da farklılık varsa ortaya çıkan durumlardır. Bu durumlarda tüketiciler, yaşadıkları sorunu 30 gün içinde satıcı firmaya iletmek zorundalar. Bu süreç içerisinde satıcıya bilgi verilmediği durumlarda, tüketici ayıplı ürünü kabul etmiş olur.

Satıcı firmaya bildirildikten sonra, şirket aynı ürünü göndermek, yenisi ile değiştirmek ya da hediye çeki veya indirim sunmakla yükümlüdür. Böyle bir durumla karşılaşıldığında tüketici yukarıdakilerden sadece bir tanesini talep edebilir.

Gizli ayıp ise ilk anda fark edilmeyen ve kullanım sırasında meydana gelen sorunların sebep olduğu durumlar olarak değerlendirilir. Böyle bir durumda ürün 2 yıl içinde satıcıya bildirilmelidir. Bu süreç içerisinde belirtilmeyen ürünleri, tüketiciler kabul etmiş olurlar.

Ön bilgilendirme formu ve mesafeli satış sözleşmesi

Ön bilgilendirme formu ve mesafeli satış sözleşmesi, tüm e-ticaret şirketlerinin tüketicilere sunmakla yükümlü olduğu belgelerdir. Bu belgelerin bulunmaması halinde bu e-ticaret sitelerinden alışveriş yapılmaması gerekmektedir. Bu belgelerin yokluğu Tüketici Hukuk’una aykırı olarak düşmektedir.

Ön bilgilendirme formu kredi kartı ile ödeme aşamasında tüketicinin okuyup, sayfadaki kutucuğun işaretlenmesiyle onaylanır; ancak şirketlerin bu formları 3 yıl boyunca tüketicinin erişebileceği şekilde saklaması gerekmektedir. Aynı şekilde mesafeli satış sözleşmeleri de 3 yıl boyunca saklanmalıdır.

Devamlı olarak internetten alışveriş yapanlar bu sözleşmelere aşina olabilirler; ancak yine de alışverişlerinizi yapmadan önce bu sözleşmelere göz atmak ve doğrulundan emin olmak gerekir.

Tüketici Sorunları Hakem Heyeti

Tüketiciler, satıcı firma ile yaptıkları görüşmelerden olumlu sonuç alamazlarsa Tüketici Sorunları Hakem Heyeti’ne başvurabilirler. Bu heyet ortadaki sorunları değerlendirerek bir sonuca varma yetkisine sahiptir. Bu heyete başvurmadaki alt sınır 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren 1191,52 TL olarak belirlenmiştir. Üst sınır ise 3110,58 TL’dir. Bu meblağın üstündeki durumlarda tüketiciler doğrudan Tüketici Mahkemeleri’ne başvurabilirler.

[snippet slug=”blog-content-action” /]
[snippet slug=”en-cok-okunan-yazilar” /]

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)