Müşteri şikayetlerinin önüne geçmek için neler yapabilirsiniz?

IS 030516 sikayet 680

İnternet kullanıcıları, dijital dünyanın sunduğu rahat ve keyifli alışveriş fırsatı sayesinde markalarla olan online alışveriş deneyimlerinde beklentilerini gittikçe daha da yükseltiyorlar. Bunda kuşkusuz ki online alışveriş markalarının çoğalması ve dolayısıyla alternatiflerin artmasının payı büyük. Bu nedenle bazı e-ticaret müşterileri, yaşadıkları online alışveriş deneyiminden memnun kalmıyor ve bu konuda markaya şikayetlerde bulunabiliyorlar. Elbette bu durum, söz konusu müşterilerin, bu markalardan bir daha alışveriş yapmamalarına neden olabiliyor; hatta çevrelerine de bu şikayetlerini iletmeleri, olumsuz bir reklam kampanyasına dönüşebiliyor. Dolayısıyla, rekabetin hızla tırmanmaya devam ettiği e-ticaret dünyasında bazı markalar hedeflerine ulaşamadan online platformlardan çekilmek zorunda kalıyor.

Müşteri şikayetlerinin önüne geçmek ve müşteri memnuniyetini artırmak için pek çok girişim farklı yöntemler izliyor; bir yandan da satışlarını artıracak alternatif pazarlama stratejileri üzerine çalışmalarını sürdürüyor. E-ticaret işinin yüklediği bu sorumluluklar karşısında, müşteri memnuniyeti konusunda markanız için çözümler arıyorsanız, işte müşteri şikayetlerini önlemenizi sağlayacak bazı ipuçları…

Ürün içerikleri için özenli bir çalışma yapın

E-ticaret müşterilerinin önemli bir kısmı, sipariş ettikleri ürünlerin beklentilerini karşılamadığına yönelik şikayetlerde bulunuyor. Bunda ürün görselleri ve ürün sayfalarında yer alan bilgilerin müşteriye eksik aktarılmasının payı büyük.

Bu nedenle, ürünlere dair yeterli ve kaliteli görsel içerik üretmek, ürün görselleri için büyüteç özelliği sunmak ve dolayısıyla müşterilerin ürünleri detaylı bir şekilde inceleyebilmesini sağlamak büyük önem taşıyor. Aynı şekilde, ürünlerin boyut, yapı malzemesi, renk seçenekleri, beden gibi özelliklerinin de ürün sayfalarında mutlaka bulunması gerekiyor.

Ayrıca, bazı ürünler için ek hizmetler de sunulabilir. Demonte (montaj gerektiren ürünler) ürünler için servis, tablo, poster, fotoğraf gibi ürünler için çerçeve gibi hizmetlerin sunulup sunulmadığı, teslim alınan ürünün bu tür hizmetlerinden markanın sorumlu olup olmadığının açıkça belirtilmesi, müşteri şikayetlerinin önüne geçilmesine yardımcı olur.

[snippet slug=”blog-content-action” /]

En fazla şikayetin sipariş aşamasında geldiğini unutmayın

Müşteri tarafından ürünler sepete aktarıldıktan sonra, sipariş aşamasında bazı müşterilerin sorun yaşadığı sıklıkla görülebiliyor. Bu nedenle, markalara pek çok müşteri şikayeti iletiliyor ve bu tür durumlarda zaman zaman markadan geri ödeme talep edilmesi söz konusu olabiliyor.

Sipariş aşamasında yaşanan sorunlardan biri ödeme sayfasında görüntüleme problemlerinin yaşanması ve dolayısıyla ödemenin gerçekleşmemesi ya da birden fazla kez ödeme yapılması oluyor. Bununla beraber bu tür görüntüleme sorunları, e-ticaret sitelerinin ödeme bilgilerinin güvenliğini sağlama konusunda yetersiz olduğuna dair bir görüş oluşmasına da neden olabiliyor. Bu noktada, e-ticaret markalarının teknik altyapı konusunda profesyonel altyapı sağlayıcılarla çalışması gerekliliğini gündeme getiriyor. Eğer siz de e-ticaret siteniz ile ilgili görüntüleme sorunları yaşanmasını engellemek ve dolayısıyla müşteri şikayetlerinin önüne geçmek istiyorsanız, doğru e-ticaret paketine sahip olduğunuzdan emin olun.

Kargo ve paketleme ile ilgili çalışmaları takip edin

Markaların anlaşmalı kargo şirketleri de bazen markaların beklentilerini karşılamayabiliyor. Siparişlerin müşterilere geç iletilmesi ya da kargonun iletim aşamasında hasar görmesi gibi konular, müşteriler açısından e-ticaret markasının sorumluluğu olarak tanımlanıyor ve bu da yine müşteri şikayetlerini beraberinde getiriyor.

Bu nedenle, öncelikle ürünlerin ilk paketleme aşamasının markanız tarafından, üzerine logonuzun bulunduğu, hatta müşteri memnuniyetini artıracak küçük hediyelerin de içerisinde yer aldığı paketlerle gerçekleştirilmesinde fayda var. Bu şekilde, ürünlerinizi ilk muhafazasına alabilir, olası hasarlara karşı ilk önlemi bizzat sağlayabilirsiniz.

İletişim problemlerinin önüne geçin.

Bazen yazışmalarda veya bazen telefon görüşmelerinde yanlış anlamalar, bunun sonucu yanlış adreslere ürün teslimi, telefon numaralarının yanlış olması sonucunda dönen kargolar gibi birçok iletişim konusu müşteri memnuniyetsizliği doğurabilir. Fakat burada önemli olan şikayetleri dinlemek, çözüm üretmektedir. Şikayet hep var olmaya devam edecektir. Önemli olan bunu müşteri memnuniyetine dönüştürmek olmalıdır. Örneklemek gerekir ise, biz de idea soft olarak ideaSoft şikayet sayfamızı oluşturduk ve iletişimden kaynaklanan, yanlış anlamadan kaynaklanan hizmet memnuniyetsizlikleri’ni dinleyerek ve takip ederek önüne geçmeye çalışıyoruz.

Müşteri memnuniyetini kazanmak, markanız için geleceğe yönelik hedeflerinize ulaşmak için size yardımcı olacak en temel basamaklardan biri. Bu nedenle, müşteri şikayetlerini meydana gelmeden önce önlemek ve sadık müşteriler kazanmak için daha fazla teknik çözüme IdeaSoft ile ulaşın. IdeaSoft’un akıllı e-ticaret paketleri, dijital dünyadaki bu yolculuğunuzda sizi başarıya ulaştıracak; rakiplerinizi geride bırakmanız için size gerekli tüm teknik ve stratejik desteği sağlayacak. Hemen ücretsiz demo hesabınızı oluşturun; kazanmaya bugünden başlayın.

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)