E-ticarette kullanabileceğiniz sosyal kanıt çeşitleri ve sosyal kanıtın önemi

Sosyal kanıt ticarette çok uzun zamandır kullanılan pazarlama yöntemlerinden biri. Günümüzde e-ticaretin yaygınlaşmasıyla beraber e-ticaret firmaları için de bu pazarlama aracı önemli bir görevi üstlenmiş durumda.

Sosyal kanıtı e-ticaret sitenizi için farklı şekillerde kullanabilirsiniz. Sosyal kanıt unsuru olarak öne çıkabilecek birçok farklı unsur bulunuyor ve bunları edinerek, firmanız hakkında konuşulmasını sağlamanız, tüketicilerin firmanıza olan bakış açısını da değiştirecektir.

İlgili rehber: Sosyal kanıt nedir ve e-ticaret firmalarına yararları nelerdir?

Sosyal kanıt neden önemli?

Sosyal kanıt, genel olarak tüketicilerin bir firmaya nasıl yaklaştığını gösteren ve tüketicilerin bir firmaya karşı görüşlerini etkileyen bir faktördür. Bir örnek üzerinden ilerleyecek olursak, yan yana iki farklı restoranı ele alabiliriz. Birinin önünde kuyruk varken ya da içerisi tamamen doluyken, diğer boşsa tüketiciler belli bir sebepten dolayı dolu olan restoranı tercih etmektedirler.

Daha önce bu iki restorana gitmemiş olan tüketiciler de, sadece restoranların doluluk durumlarına bakarak bir takım fikirler edineceklerdir ve boş olanı tercih etmeyerek, dolu olan restorana gitmeyi seçeceklerdir. Bunun sebebi de tüketicilerin yaptığı tercihin doğru olduğunu düşünmeleridir.

İlgili rehber: Sosyal kanıtı e-ticaret şirketiniz için nasıl kullanabilirsiniz? 1. Bölüm

İlgili rehber: Sosyal kanıtı e-ticaret şirketiniz için nasıl kullanabilirsiniz? 2. Bölüm

Tüketiciler satın alma kararlarını vermeden önce bu sosyal kanıt öğelerine değer vermektedirler. Bir ürün hakkındaki izlenimler, firma hakkında yapılan yorumlar ve firmanın dışarıda nasıl bir izlenimi olduğu, tüketicilerin bu markayı tercih etmesine ya da etmemesine sebep olmaktadır.

Kullanabileceğiniz sosyal kanıt çeşitleri

Ünlü kişilerle yapılan çalışmalar

Yıllardır uygulanan ve sektörde “reklamda ünlü kullanmak” olarak da geçen bu sosyal kanıt çeşidi halen etkisini korumakta. Sevilen ve geniş kitlelerce bilinen bir ünlü kişiyle çalışıldığında, reklam sadece ürün odağında olmaktan çıkmış olur ve bunun yanı sıra bu ünlü simanın da ulaştığı hedef kitleye bir mesaj iletilmiş olur.

Son yıllarda bu çalışmalar aynı zamanda Influencer Marketing çalışmalarıyla da desteklenmeye başladığı için, sosyal mecralardaki ünlü kişi veya hesaplarla da bu tür sosyal kanıt amaçlı pazarlama çalışmaları yapılmakta.

İlgili rehber: Influencer Marketing nedir ve avantajları nelerdir?

Uzman kişilerin görüşleri

Belli bir sektördeki ya da alandaki uzmanların görüşlerinin alınması, bu kişilerin firmayı ya da ürünü önermeleri de sosyal kanıt için önemli bir yere sahiptir. Belli bir konu hakkında söz sahibi ve etkili olan kişilerin yorumlarını e-ticaret sitenizde ya da ürünlerinizde kullanmak tüketicilerin ürüne olan bakış açısını değiştirmenize yardımcı olur.

Sertifikalar ve ödüller

Firmanızın aldığı ödüller ya da sertifikalar da sosyal kanıt değeri taşımaktadır. Web siteniz üzerinde bu detayları paylaştığınızda, tüketiciler bu sertifika ve ödülleri inceleyebilirler. Bu da doğal olarak ürün ve markanıza olan bakış açısını olumlu bir şekilde etkileyecektir.

Ödül ve sertifikalarınızın olması, üçüncü parti kurumlar tarafından hizmetlerinizin ya da ürünlerinizin belli standartları karşıladığını gösterdiği için oldukça önemli bir sosyal kanıt niteliği taşımaktadır.

Kullanıcı yorumları

En önemli sosyal kanıt öğelerinden biri de kullanıcıların ürün ve firma ile yaptığı yorumlardır. Tüketiciler e-ticaret sitelerinde kullanıcıların ürünlerle ilgili yaptıkları yorumlara önem vermektedirler. Tüketiciler çoğu zaman bu yorumlardan yola çıkarak, satın alma kararlarını vermektedirler. Bir ürün, hizmet ya da firmadan memnun kalınmadığında bu kötü bir izlenim yaratır ve tüketiciler benzer sorunları yaşamamak için bu firmalardan alışveriş yapmak istemezler.

Siteniz üzerinde ürünlerinizle ilgili kullanıcı yorumlarını artırmanız, tüketicilerin de satın alma kararlarını etkileyeceği için özellikle üzerinde durmanız gereken çalışmalar arasında yer almaktadır.

Veri paylaşımları yapmak

Firmanız ve web sitenizle ilgili verilerin paylaşımını yapmak da tüketicilerin neden firmanızı tercih ettiğini gösterecek unsurlardan biridir. Özellikle sanal pazar yerlerinde mağazaların yanında müşteri memnuniyet puanları yer almaktadır. Bu mağazanın müşterileriyle olan etkileşimlerinin nasıl olduğunu dışarıya yansıtmaktadır.

Bu memnuniyet oranını yüksek olması, tüketicilerin yapacakları alışverişleri doğrudan etkilemektedir. Bunun yanı sıra web site ziyaretçileriniz, toplam yaptığınız satış, e-posta abone ya da üye sayılarınız gibi tüketicilerin sizi tercih ettiğini gösteren verileri kullanmak sosyal kanıt olarak öne çıkacaktır.

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)