Arkadaşlarınızla iş kurmadan önce bilmeniz gerekenler

arkadaslarla is kurmak

Girişimci olmak isteyenler arkadaşlarıyla beraber bir iş kurma fikrine sıcak bakıyorlar. İş yerinden ya da sosyal çevredeki arkadaşlarla iş kurma fikri iyi bir alternatif gibi dursa da böyle bir yapılanmaya geçmeden önce bilinmesi gereken bazı unsurlar bulunuyor.

İş hayatı, sosyal arkadaşlıktan oldukça farklı bir yaklaşım gerektiriyor. Kimi zaman sert konuşmalar, tartışmalar ve anlaşmazlıklar yaşandığı için, arkadaşlarla beraber iş yapılması durumunda arkadaşlıklar kötü bir şekilde etkilenebiliyor.

İşinizin uzun vadede, sağlıklı bir şekilde ilerleyebilmesi ve arkadaşlıkların bozulmaması için arkadaşlarınızla iş kurmadan önce bazı detaylara dikkat etmeniz gerekiyor.

Arkadaşlarınızı yeteneklerine göre seçin

Bir girişim kurarken, kurucu ortakların farklı alanlarda uzmanlıklarının olması oldukça önemlidir. Çünkü işin kurulum aşamasında ilgilenilmesi gereken birçok farklı konu olacaktır ve farklı alanlarda bilgisi olan kişilerin ortaklaşa bir iş yapması bu nedenle baya önemli olacaktır.

Aynı uzmanlık alanlarına sahip olunduğunda, işleri akışı beklendiği gibi gitmeyebilir. Fikir ayrılıkları yaşanabileceği gibi, uzmanlık alanı dışındaki işler için de dışarıdan destek alınması gerekebilir. Bu nedenle arkadaşlarınızı seçerken, onların uzmanlık alanlarına da dikkat etmelisiniz.

Kuralları baştan koyun

İş dağılımı, kurucu ortakların görevleri ve roller işin ilk aşamasında belirlenmedir. Eğer bu roller ve görevler herkes için uygun değilse, daha işe başlamadan önce bu ortaklıklardan vazgeçilmesi en uygunu olacaktır. Bu görevlerin belli olması, herkesin hangi alana yoğunlaşması gerektiğini ve diğerlerinin verdikleri kararlara saygı duymasını sağlayacaktır.

Böyle bir yaklaşım hem işlerin daha hızlı bir şekilde yapılmasını hem de arada çıkabilecek anlaşmazlıkların önüne geçilmesini sağlar. Tabii ki bazı kararların ortak verilmesi gerekiyor; ancak herkes kendi rolünü bildiğinde buna göre bir tutum sergileyecektir.

Zor konuşmaları ve kararları ilk başta aradan çıkartın

Şirketinizin bir tane CEO’su, bir tane ürün müdür, bir tane satış müdürü olacaktır. Herkesin birden fazla ünvana sahip olması mümkün olmayacaktır. İşin kuruluş aşamasında bu tür ünvan konularının da masaya yatırılması oldukça önemli olacaktır.

Şirket ve işlerle ilgili kararlar verilirken ne gibi işlerin yapılması ya da nasıl bir prosedür uygulayacağınız gibi detaylara en başta karar vermek, ilerleyen dönemlerde sorunlar yaşamamanızı sağlayacaktır.

İşletmeler demokrasiyle yönetilmez

Demokrasi, işletmelerde işleyen bir yönetim biçimi değil. Amerika’daki bazı firmalar (Zappos) bunu yansıtmaya çalışan yönetim şekilleri uygulamaya çalışıyor; ancak yine de şirket içindeki bazı kişilerin rütbesi daha yüksek olacaktır ve diğerlerinin de onların aldıkları kararlara uyması gerekecektir.

Bu durum arkadaşlarınızla iş kurduğunuzda da geçerli. Şirket içinde bazı kişilerin daha fazla sözü çıkabilir ve bu nedenle de karar veren kişiler daha baskın olabilirler.

İşi kurarken, bu konuya da parmak basmak ve yönetimle ilgili belli kurarların belirlenmesi gerekmektedir. Aksi takdirde belli bir otorite sağlanamadığı için, şirket yönetiminde sorunlar yaşanabilir.

Kararlar alınırken, herkesi dahil edin ve/ya bilgilendirin

Arkadaşlarınızla iş yapmaya başladığınızda, işinizi sosyal hayatınızda taşımaya başlayacaksınız. İş muhabbetleri, işle ilgili yenilikler ya da kararlar ofis dışındaki ortamlarda ya da farklı ortamlarda konuşulmaya başlanabilir. Hatta hafta sonu mesai dışındayken dahi bu arkadaşlarınızla devamlı olarak bu konuları konuşabilirsiniz; fakat bu kararların ve konuşulanların diğer kurucu ortaklar (yani diğer arkadaşlarınız) tarafından da bilinmesi gerekiyor.

Tüm ekip toplanmayabilirsiniz; ancak ortaklarınızla yaptığınız işle ilgili görüşmeleri tüm ekibe anlatmanız, onları konu hakkında bilgilendirmeniz gerekecektir. Aksi takdirde şirket içinde gruplaşmalar oluşabileceği gibi, gerekli bilgilendirmelerin yapılmaması nedeniyle işlerin aksaması gibi durumlar da ortaya çıkabilir.

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)