İnternet sitelerinde URL yapıları nasıl olmalı?

e ticarette url yapilari

E-ticaret sitelerinin SEO konusundaki çalışmaları, organik arama sonuçlarından gelen trafiklerine büyük katkı sağlıyor. Bu SEO çalışmaları yapılırken dikkat edilmesi gereken unsurlardan biri de site üzerindeki URL’lerin de doğru bir şekilde yapılandırılması olacaktır.

Arama sonuçlarında anahtar kelimelere yönelik içeriklerin olması önemli olduğu kadar, URL yapılarının da bu sonuçlara katkısı bulunuyor. E-ticarette ürün veya diğer sayfalardaki URL yapılarınızı iyi kurmanız durumunda, arama motorlarının botları tarafından daha iyi bir şekilde indekslenebilirsiniz.

URL yapılarının nasıl oluşturulacağına dair bir takım kurallar bulunuyor. Bu kuralların doğru bir şekilde uygulayarak, organik trafiklerinizi artırmanız mümkün olacaktır.

URL’lerde kullandığınız kelimeler anlamlı cümleler oluştursun

Başka bir deyişle, kullanıcılar bu URL’leri okuduklarında hangi sayfaya yönlenebileceklerini görebilmeliler. İnsanlar tarafından rahat anlaşılan URL’ler, arama motorları tarafından da daha rahat bir şekilde anlaşılacağı için, daha iyi sonuçlar almanızı sağlar.

Site üzerindeki tüm sayfalarınızda bir anlam taşıyan kelimelerle URL’Lerinizi oluşturmalısınız. Özellikle ürün sayfalarınızda da ürünle ilgili olabilecek bir kelime grubu kullanarak, hem arama motorlarına hem de kullanıcılara bu sayfaların ne ile ilgili olduğunu gösterebilmelisiniz.

URL’lerde anahtar kelime kullanabilirsiniz

Sayfanın içeriği ile ilgili olduğu zamanlarda URL’lerinizde anahtar kelimeler de kullanabilirsiniz. Böylelikle belli anahtar kelimeler üzerine yapılan arama sonuçlarında bu sayfaların öne çıkma durumu daha olası olacaktır.

Arama sonuçlarının yanı sıra, bu URL’ler kopyalanarak bir içeriğe yerleştirilebiliyor. Bu URL’yi destekleyen bir anchor text olmadığında, URL içindeki anahtar kelimeler, bağlantının ne ile ilgili olduğunu okuyucuya gösterecektir. Bu da kullanıcıların bu linklere tıklama oranlarını artırır.

Aynı içeriğe yönlendiren birden fazla bağlantı varsa “Canonical” özelliğinden yararlanın

Canonical aynı içeriğe yönlendirme yapan birden fazla link bulunduğunda, yazının orijinal URL’sini belirten ve diğer yönlendirme bağlantılarının kopya içerik olmadığını arama motorlarına gösteren bir özelliktir.

Bu özelliği kullanarak, aynı içeriğe giden bağlantılarınızın kopya içerik olmadığını arama motorlarına gösterebilirsiniz. Aynı site içinde çok fazla kopya içeriğin bulunması, page rank’i düşüreceği gibi arama motorlarının bu siteleri cezalandırmasına da neden olabilir. Bu nedenle Canonical kullanmanız oldukça önemli.

Kısa URL’ler uzunlardan daha iyidir

URL yapılarının kısa olması da SEO açısından oldukça önemli bir kriterdir. URL yapılarının uzaması arama motorları tarafından bir problem olarak algılanmaktadır. URL’leriniz 50-60 karakter arasındaysa iyi bir yapılandırma yaptığınızı söyleyebiliriz. Ancak 100 karakter ve üstünde URL’ler kullanıyorsanız bu bazı problemler yaşamanıza neden olabilir.

Bu tür uzun URL’leriniz bulunuyorsa, bunları tekrar gözden geçirerek kısaltma yoluna gitmenizde yarar olacaktır.

URL’lerinizi başlıklarınızla aynı yapabilirsiniz

Eğer bir anlam ifade ediyorsa, sayfa başlıklarınızı URL yapısı olarak da kullanabilirsiniz. Bu sayfa başlıkları, sayfanın hangi konu ile ilgili olduğunu hem okuyuculara hem de arama motorlarına göstermektedir. Bu nedenle URL yapılarının başlıkla aynı olması da uygun olacaktır.

Bu URL’ler herhangi bir mecrada paylaşıldığında ya da farklı bir site üzerindeki içeriğe yerleştirildiğinde, sayfanızın başlığıyla aynı anlamı taşıyan kelimelere sahip olduğu için okuyucuların bağlantı hakkında detaylı bir bilgi almalarını sağlayacağı için kullanıcı deneyimi açısından birçok avantaj sağlar.

Bağlaçları URL’lerde kullanmanıza gerek yok

Sayfa başlığında geçen ya da içerikle alakalı kelimelerle URL’lerinizi yapılandırırken, bağlaçları kullanmanıza gerek olmayacaktır. Bu bağlaçlar (ve,veya, ile, ama gb.) anlamı çok fazla bozmayacaklardır. Aynı zamanda bu bağlaçların URL’lerden çıkartılması, bu yapıların daha kısa olmasını da sağlayacaktır.

URL’lerde Türkçe karakter kullanmayın

İnternet siteleri üzerindeki URL’ler Türkçe karakterleri desteklemediği için bu yapılarda Türkçe karakter kullanmanız, URL’lerinizin bozulmasına neden olacaktır. URL’lerinizin bozuk olması, arama motorlarının bu sayfaları indeksleyememesine ya da bu sayfalara girmeye çalışan kişilerin 404 sayfalarına yönlendirilmelerine neden olacaktır.

Bu tip hataları olması da sayfanızın trafiğinin düşmesine neden olabileceği gibi kötü URL yapısı nedeniyle page rank’inizin de düşmesine sebep olabilir.

[snippet slug=”blog-content-action” /]

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)