İlgi çekici bir sunum nasıl yapılır?

sunum nasil yapilir

Girişimcilerin üstünde durmaları gereken konulardan biri de sunum yapmak olmalı. Yatırımcı görüşmelerinde ya da şirketlerini tanıtacakları bir etkinlikte iyi bir sunum yapmak oldukça önemli.

İyi bir sunum aynı zamanda ilgi çekici de olmalı. İlgi çekici ve iyi bir sunum hazırlamak için bazı ipuçlarına ihtiyacınız olacak.

10/20/30 kuralı

10/20/30 kuralı Guy Kawasaki tarafından ortaya atılan bir sunum taktiği. Bu kurala göre sunumlarınız 10 slidetan fazla olmamalı ve 20 dakikadan da uzun olmamalı. 30 ise slideda kullandığınız metinlerin font boyutu.

Ne kadar iyi bir iş yaparsanız yapın Guy Kawasaki sunumlarınızın kısa ve slidelarınızın sayısının da az olması gerektiğini savunuyor. Süre uzadıkça izleyicilerin ilgisi azalmaya başlıyor ve bu da sunumunuzun sıkıcı olmasına neden oluyor. Buna ek olarak sunumunuzda yer verdiğiniz verilerin de rahat bir şekilde okunması gerekiyor. Büyük bir salonda konuşma yapıyorsanız yazı fontlarınızın rahat okunabilmesi için boyutlarının büyük olması gerekiyor.

Eğlenceli olun

Sunumunuzun ilgi çekici olabilmesi için sizin de eğlenceli olmanız gerekiyor. Ciddi bir sunumda eğlenceli olmak için kendinizi zorlamamalısınız; ancak insanların duygularına hitap edebilmeniz gerekiyor. Bunun için de sizin de o duyguları vermeniz gerekiyor. Okuldaki öğretmenlerinizi hatırlayın. Kitapta yazanı olduğu gibi okuyan bir öğretmenin dersi her zaman sıkıcı geçmiştir.

Sizin de etkinlikte sunumunuzu slidelardan okumanız aynı etkiyi yaratır. Bunun için kullanıcılara bazı duygular vermeye ve onların dikkatini sahnede tutmaya çalışın.

Çok hızlı konuşmayın

Sunum süreniz kısa olabilir; ancak anlatacaklarınızı bu kısa süreye sıkıştırmak için çok hızlı bir şekilde konuştuğunuzda karşınızdakiler anlattıklarınızı kaçırabilecektir.

Bu nedenle her etkinlikte aynı sunumu yapmak yerine farklı etkinliklere farklı sunumlar hazırlayabilir ve size ayrılan süreye göre bir konuşma hazırlayabilirsiniz. Anlatacağınız en önemli konu başlıklarını belirleyerek sunum sürenizi belirleyebilirsiniz.

Göz teması kurmayı ihmal etmeyin

Sunumlarında gergin olanlar hızlı bir şekilde konuşur ve hızlı bir şekilde sahnede hareket ederler. Ancak bu sırada göz teması kurmayı ihmal ederler. Bunun için sunumunuzda sahnede hızlı bir şekilde hareket etmeyin. Yavaş ve kendinizden emin bir şekilde durun ve yavaş şekilde hareket edin. Bunu yaparken de devamlı olarak izleyicilerle göz teması kurmaya özen gösterin. Böylelikle onların dikkatini sahneye çeker ve sizi dinlemelerini sağlarsınız.

Sunumunuzu okumayın

Sunumunuzu olduğu gibi okumaya kalkarsanız karşınızdakileri oldukça sıkmaya başlayacaksınız. Bunun yerine sunumunuzda yazan verilerin bazılarını dinleyicilerle paylaşıp, sunumunuzda yer almayan konuları anlatarak, izleyicilerin dikkatini üzerinize çekebilirsiniz.

Sunumunuza tüm verileri yazmayın

Slidelara tüm verileri yazmaktan kaçının. Siz bir sayfayı açtığınızda izleyiciler o sırada sayfadakileri okumaya çalışacaklar ve sizin anlattıklarınızı kaçıracaklar. Bunun yerine sunumunuzun en önemli noktalarını slidelara ekleyin ve bunları mümkün olduğunca kısa tutun. İzleyenler bu verileri okurken bir yandan da sizin anlattıklarınıza odaklanabilmeliler.

Sunumunuzda hikayelerden faydalanın

İyi konuşmacılar farklı anekdotlar ve hikayelerle sunumlarını süslerle. Bu tür hikayeler karşı tarafa bir duygu verir ve onların hikayeye olan ilgisini daha da artırır. İyi konuşmacılar nasıl hikaye anlatmalarını bilirler ve sunumlarında bu teknikten yararlanırlar. Bu nedenle sunumlarınızda küçük hikayeler yaratmaya çalışın.

Dinleyicileri bekletmeyin

Konuşmanızın olduğu saatten önce orada yer almaya çalışın. Konuşmaya başlamadan önce sunumunuzun hazır olması oldukça önemli. Sahneye çıktığınızda bilgisayarınızdan sunumu açmaya çalışmak vakit kaybetmenize neden olacaktır. Bu nedenle sunumunuz hazır bir şekilde sahneye çıkın ve dinleyicileri bekletmeyin.

Görsellerden yararlanın

Bir görsel, sizin birkaç cümlede anlatmak istediklerinizi daha rahat bir şekilde anlatabilir. İlgi çekici, ilginç ve gündemde yer alan konularla ilgili görsel kullanmak sunumunuzu daha ilgi çekici hale getirir. Bazen tek bir görsel kullanarak kullanıcılara birçok duygu verebilirsiniz ve konuşmanıza bile gerek kalmayabilir. Böylelikle sunumunuzda daha çok veriye değinebilir ve daha dolu bir konuşma yapabilirsiniz.

Pratik yapın

İyi bir sunum yapabilmenin en büyük sırlarından biri de pratik yapmaktır. Sunumunuzu hazırlamak sizin için yeterli olmayabilir. Konu hakkında ne kadar çok bilgili olsanız da insanların karşısına çıkıp konuşmak ve bir şeyler anlatmak oldukça zordur. Sahnede olmaya alışkın değilseniz sunumlarınızdan önce bol bol pratik yapın. Bunları bir kameraya kaydedip, sahnedeki duruşunuzu, vücut dilinizi ve konuşmanızı tekrar izleyerek nerelerde hata yaptığınızı görebilirsiniz. Bu da sizin daha profesyonel bir şekilde sahneye çıkmanıza yardımcı olur.

[snippet slug=”blog-content-action” /]

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)