Geçtiğimiz hafta pivot etmenin ve pivot etme sebeplerinin üzerinde durmuştuk. Bugünkü yazımızda ise şirketlerin başarılı bir şekilde nasıl pivot edebileceklerinin üzerinde duracağız.
İlgili rehber: E-ticarette pivot etmek nedir ve firmaların pivot etme sebepleri nelerdir?
Pivot etmek, negatif bir durum olarak algılansa da aslında böyle değildir. Mevcut iş modelinin beklenen sonuçları vermemesi veya daha iyi fırsatların görülmesinden dolayı şirketler pivot edebilirler. Pivot etmek şirketin geleceğini daha iyi bir yönde değiştirmek olarak algılanabilir. İş hacminin artması ve gelen talepleri artırarak daha geniş kitlelere ulaşabilmek için de kimi zaman firmalar pivot etmeyi tercih edebilirler. Peki, başarılı bir şekilde nasıl pivot edebilirsiniz?
Yeni bir iş planı oluşturun
Pivot etmeden önce yeni iş modelinizi iyi bir şekilde kurgulamanız oldukça önemlidir. Bu sebeple de yeni bir iş planına ihtiyacınız olacaktır. Yeni iş planı üzerinde şirketin hedeflerini, iş modelini, gelir modelinizi, hedef kitlenizi, pazarlam ve reklam stratejilerinizi ve finansal ön görü ile beklentilerinizi açıkça belirtmelisiniz. Böylelikle atacağınız adımları daha net görebilir ve iş modelinizi bu şekilde kurgulayabilirsiniz.
Zamanlama oldukça önemli
İş modeli değiştirmeyi düşünüyorsanız çok geç kalmamanız oldukça önemlidir. Karşınıza bir takım fırsatlar çıkmış olabilir ya da mevcut iş modeliniz beklediğiniz sonuçları vermiyor olabilir. Bu dönemlerde iş modelini değiştirmek için atacağınız adımlarda geç kalmak şirketinize zarar verebilir. Bu sebeple de uzun vadeli düşünmek ve stratejilerinizi yakından takip etmeniz gerekir. Erken adımlar atmak, şirketinizi daha hızlı bir şekilde yeniden ayağa kaldırmak için önemli olabilir.
Mevcut müşterilerinizi kaybetmeyin
Pivot ederken farklı bir iş modeline geçebilirsiniz; ancak mevcut müşterilerinizi de kaybetmemeniz oldukça önemlidir. Bu müşterilerinize de hitap edebilecek bir iş modeli hazırlamak ve onları da yanınıza çekmek, ilk etapta belli bir müşteri tabanına sahip olmanıza yardımcı olur.
Pazarı iyi bir şekilde analiz edin
Pivot ile beraber gireceğiniz yeni pazarı iyi bir şekilde analiz etmeniz gerekir. Bu pazarın büyüklüğü, gelecekte pazarın nasıl bir gelişme kaydedeceğiniz ve pazardaki rekabeti iyi bir şekilde biliyor olmanız gerekir. Aksi taktirde yine bazı sorunlar yaşayabilirsiniz. Örneğin, rekabetten dolayı pivot etmeyi düşünüyorsanız, gireceğiniz pazardaki rekabet durumunu iyi biliyor olmanız gerekir.
Marka kimliğini devam ettirin
Pivot ederken markayı tamamen değiştirmek ve marka kimliğinden uzaklaşmak işleri biraz daha zorlaştıracaktır. Çünkü mevcut marka bilinirliğini kaybetme durumunuzda yeniden marka algısı yaratmak için çalışmalar yapmanız gerekecektir. Bu sebeple de mevcut markanızın kimliğini koruyarak, işinizi mevcut temel taşları üzerine kurabilirsiniz.
Tüketicilerin bir problemini çözmeye odaklanın
Yeni iş modelinizin de temellerini tüketicilerin bir problemini çözmek üzerine kurmanız yararlı olacaktır. Tüketicilere bir değer katmak, onların ihtiyaçlarını karşılamak ve onların günlük yaşantılarındaki problemleri solmak, yeni iş modelinizin temel taşlarından biri olmalı.
Müşterilerinizin geri bildirimlerini dikkate alın
Mevcut müşterilerinizin firmanızla ilgili görüşlerini de dikkate almanız oldukça önemlidir. Bu geri bildirimler iyi ve kötü yaptığınız işleri anlamanızı kolaylaştıracaktır. Müşterilerinizin düşüncelerini anlamak, onların sizinle ilgili görüşlerini almak ve bu doğrultuda yeni iş modeliniz için stratejiler oluşturmak, önceki iş modelinde yanlış giden durumların önüne geçmenize yardımcı olacaktır.
Yeni iş modeliniz büyümeye açık olmalı
Pivot ederek farklı bir iş modeline geçtiğinizde büyüme için de bir pay bırakmanız oldukça önemlidir. Yeni bir başlangıç yapıyor olabilirsiniz; fakat bu değişikliği zaten daha çok büyümek için yaptığınızı unutmamalısınız. Bu sebeple de iş stratejilerinizi geliştirirken, işinizin daha da büyüyebileceğini göz önüne alarak, adımlarınızı bu yönde atmanız daha faydalı olacaktır.