Rakiplerinizin hedef kitlelerine reklam vererek rekabette nasıl öne geçebilirsiniz?

rakiplerin onune gecmek

E-ticarette rekabetin oldukça yoğun olduğu bir dönemdeyiz ve markalar, rakip firmaların önüne geçebilmek için birçok farklı strateji deniyor. Teknolojik gelişmeleri takip etmek ve bu gelişmeleri, reklam stratejilerinizde kullanmak, rekabette sizi bir adım öteye götürebilir.

Yazının başlığında rakiplerinizin hedef kitlelerine reklam vermekten bahsediyoruz. Bunu biraz daha detaylandırmadan önce burada önereceğimiz teknolojilerde yasal olmayan hiçbir şey yok ve yasal olarak bunları reklam çalışmalarında kullanılabilirsiniz. Bunu şu yüzden belirtiyoruz; çünkü yasal olmayan yollarla rekabette bazı hileler yapılabiliyor; ancak bunu kesinlikle önermiyoruz ve sizin de bu tür işlemler yapmamanız gerekiyor.

Bahsettiğimiz teknolojiler, dijital pazarlama çalışmalarında kullanılarak, rakiplerinizin hedef kitlelerine ve müşterilerine yönelik reklam çalışmaları yapmanızı sağlıyor.

Rakiplerinizin hedef kitleleri neden önemli? Öncelikle bu soruya yanıt verelim. Rakiplerinizle benzer ürün ve hizmetleri sunduğunuz için onların hedef kitlelerine yönelik reklam ve pazarlama çalışmaları yapabilirsiniz. Çünkü bu kitleler aynı zamanda sizin de hedef kitlenizin en azından bir bölümünü oluşturuyor olabilir. Bu nedenle de rakip firmaların hedef kitlelerine yönelik çalışmalar yapmanız, rekabette öne geçmenize yardımcı olabilir. Şimdi de bu teknoloji ve yöntemlerden bahsedelim.

Facebook reklamlarında, rakiplerinize ilgi gösteren kullanıcıları hedefleyin

Facebook reklamlarının hedefleme bölümünde anahtar kelime odaklı seçimler yapamıyorsunuz. Aynı zamanda Facebook, doğrudan rakip firmayı takip eden kullanıcıları seçmenize izin vermiyor; fakat “detaylı hedeflendirme” bölümünden ilgi alanları seçebiliyorsunuz.

Bu bölümde, Facebook size oldukça geniş bir ilgi alanı seçeneği sunuyor. Burada yapmanız gereken, rakip firmanın ismini ilgi alanlarına girmek ve bu ilgi alanına sahip olan kişileri hedeflemek. Örnek olarak “İdeasoft”u rakip firma olarak ele alalım. Detaylı hedeflendirme seçeneğine “İdeasoft” yazarak, doğrudan bu sayfaya ve markaya ilgi gösteren kişileri hedefleme şansınız olacaktır.

Bu yöntemle, Facebook üzerinden rakip firmaların hedef kitlelerine yönelik reklam çalışmaları yapma şansınız olacak. Bunun yanı sıra Facebook hedeflemelerinin Instagram reklamlarında da kullanılabileceğini size hatırlatalım. Aynı işlemleri Instagram reklamlarınız için de kullanabilirsiniz.

Rakiplerinizin Youtube videolarına reklam verin

Son dönemlerdeki en popüler reklam araçlarından biri de Youtube video reklamlar. Rakiplerinizin Youtube videoları bulunuyorsa, bu alanlara reklam vererek, rekabette onların önüne geçebilirsiniz.

Bu yöntemden yararlanan firmalardan biri de Amerika’daki telekom firmalarından Sprint. Bildiğiniz gibi, Youtube videolarına reklam verilebiliyor ve videonun öncesinde bu reklamları görüyorsunuz.

At&T isimli telekom firmasının Youtube videolarına, reklam veren Sprint bu reklamlarda kendi hizmetlerinin neden daha iyi olduğunu ve neden At&T’den daha iyi olduklarını anlatıyor.

Bu yöntemi kullanarak, rakiplerinizin videoları gösterime girmeden önce kendi reklamlarınızı onların hedef kitlelerine gösterebilirsiniz. Hem marka tanıtımını doğrudan ilgili kişilere yapmış olur hem de rekabette öne geçme fırsatınız olur.

Sosyal mecralardaki takipçilerine ve analitik verilerine erişin

Sosyal medyada, rakiplerinizin neler yaptığını, nasıl sonuçlar elde ettiğini ve takipçi profillerinin nasıl olduğunu merak ediyorsanız, bu sonuçların raporlarını alabileceğiniz bazı yazılımlar bulunuyor.

BirdSongAnalytics, bu yazılımlardan bir tanesi. Wall Street Journal gibi büyük firmalara da hizmet veren bu yazılım ile istediğiniz firmaların Facebook, Twitter, Youtube ve Instagram verilerine ulaşabiliyorsunuz.

Bu veriler arasında, takipçilerin tümünün dışarıya aktarılması, takipçilerin demografik yapısı, sosyal mecra analizleri, etkileşim oranları, paylaşımlarında en çok kullandıkları anahtar kelimeler, paylaşım saatleri, en etkili paylaşım gün ve saatleri, yaptıkları paylaşımlar gibi birçok veriyi elde edebilirsiniz.

Bu yazılımın fiyatları 24,99 Sterlin’den başlıyor. Fiyatlandırmanın rapor başına yapıldığını da belirtelim.

Rakip firmalarla ilgili bu kadar detaylı bilgiye sahip olmak, onların hedef kitleleri ve sosyal mecralardaki stratejileri hakkında size birçok detay verecektir. Bu verilerin analizini yaparak, sosyal mecralardaki rekabette öne geçebilirsiniz.

Rakiplerinizin e-postalarını onlara karşı kullanın

Gmail reklamlarını kullanıyorsanız, rakiplerinizin gönderdiği e-postaları kendi silahınıza dönüştürme şansınız bulunuyor. Bu reklam modelinde, rakiplerinizin kullandığı anahtar kelimelere yönelik reklam hedeflemeleri yapabilirsiniz. Rakip firmalarınızın e-postalarını alan kişiler, rakiplerinizin kullandığı anahtar kelimelere de ilgi göstermişlerdir ve gönderilen bu e-postalar içinde de bu anahtar kelimeler yer alıyor.

Kullanıcıların Gmail kutusundaki reklam alanlarını, bu rekabette öne çıkmak için kullanabilirsiniz. Rakipleriniz abonelerine e-posta gönderdiğinde, siz de bu sayfada kullanıcılara reklamlar göstererek, onların hedef kitlelerine tanıtım çalışmaları yapabilirsiniz.

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)