Rakip analizi yapmanızı sağlayacak 8 araç

rakip analizi

E-ticarette rakip analizi yapmak oldukça önemli. Kendi sektörünüzdeki şirketlerin neler yaptığını incelemek, fiyat politikalarını takip etmek, ürünlerinin analizini yapmak, SEO ve Adwords çalışmalarına bakmak işinizi geliştirmeniz ve rakiplerinizi takip etmek açısından oldukça önemli.

Şirketlerin yaptıkları çalışmaları takip edebilmek için de bazı araçlara ihtiyaç duyulur. Bu araçlarla kendi e-ticaret sitenizi rakip firmalar ile kıyaslayabilir ve hangi alanlarda onlardan ileri, hangilerin de ise geri olduğunuz görebilir ve bu alanlarda çalışmalar yapabilirsiniz.

Bu yazıda da hangi araçları kullanarak rakip analizi yapabileceğinizin üzerinde duracağız. Başlıklara tıklayarak ilgili sayfalara yönlenebilirsiniz.

İnternet Arşivi

E-ticaret firmalarının geçmişte yaptığı çalışmaları, geçmişteki fiyat değişimlerini takip etmek için internet arşivinden yararlanabilirsiniz.

1996 yılından beri internet sitelerinin görüntülerini yakalayan İnternet Arşivi, belli aralıklarla siteleri ziyaret ediyor ve o günkü sayfalarını kayıt altına alıyor. Bu araç sayesinde rakiplerinizin geçmişte yaptığı çalışmalara bakabilir, tasarımlarını inceleyebilir ve ne gibi değişiklikler yaptıklarının analizini çıkartabilirsiniz.

Alexa

Alexa 1996’dan beri sitelerin trafiklerini analiz etmek için kullanılan araçlardan biri. Birçok özelliği ücretsiz olan bu araç ile, rakiplerinizin trafiklerini inceleyebilir, Türkiye ve globaldeki sıralamalarına bakabilirsiniz.

Bunların yanı sıra sitenin hemen çıkma oranlarını, günlük sayfa başına ziyaretleri sayfada geçirilen süreleri de Alexa üzerinden takip edebilirsiniz. Siteye gelen arama trafiklerinin yüzdelik dilimlerini ve hangi anahtar kelimelerden bu sitelere ziyaretçi geldiğini de bu araç üzerinde görebilirsiniz.

Webpage Similarity Comparison Tool

Bu araç ile istediğiniz sitelerin sayfa benzerliklerin karşılaştırmasını yapabiliyorsunuz. Karşılaştırmasını yapmak istediğiniz internet sayfalarını alt alta yazdıktan sonra, sayfa başlıkları, meta açıklamaları ve sık kullanılan kelime gruplarını detaylı bir şekilde görebiliyorsunuz.

Böylelikle sayfalar arasındaki benzerlik ve farklılıkları analiz ederek kendi siteniz üzerinde geliştirmeler yapabilir ve hangi anahtar kelime gruplarına odaklanmanız gerektiğiniz öğrenebilirsiniz.

Hız testi araçları

İnternet sitesi hız testi araçları da rakip analizi yapmanız için oldukça önemli. İnternet sitelerinin açılma hızları, kullanıcıların bir sitede kalıp kalmayacaklarını doğrudan etkiler. Hem kendi sitenizin hem de rakip sitelerinin açılma hızlarını test ederek, bu konuda sektörde hangi konumda olduğunuzu görebilirsiniz.

İnternet sitesi hız testi araçlarına buradan ulaşabilirsiniz.

SpyFu

Bu araç ile rakiplerinizin Adwords ve anahtar kelime çalışmalarını görebilirsiniz. Adwords kampanyalarında hangi anahtar kelimelerin işe yaradığını, hangilerin işe yaramadığını görebilir ve onların yaptığı hatalardan siz kaçınabilirsiniz.

SpyFu ücretsiz olarak da analizler sunsa da detaylı sonuçlar için aylık ya da yıllık olarak ücret ödemeniz gerekiyor. Servisin yıllık bedeli 75 dolar.

Searchmetrics

SEO ve anahtar kelime analizleri yapmak için Searchmetrics oldukça detaylı bir analiz sunuyor. Bu aracı kullanarak rakip firmaların SEO değerlerini inceleyebilir, hangi anahtar kelimelerde daha yüksek değere sahipler, hangilerinde kötüler, hangi kelime gruplarına odaklanmışlar, hangi kelimelerden daha çok trafik alıyorlar gibi farklı parametreler üzerinden araştırma yapabilirsiniz.

Aynı zamanda sitelerin karşılaştırılması da buradan yapılabiliyor. Bu aracın en temel paketinin fiyatı aylık 69 dolar.

Open Site Explorer

4 farklı site ile kıyaslama yapabildiğiniz bu araçta, sayfa değerleri, site otoritesi, domain otoritesi ve toplam link sayılarını analiz edebiliyorsunuz. Böylelike rakip e-ticaret sitelerinin nerelerden link aldığını ve bu sayfaların otoritelerini analiz edebilirsiniz.

Google Alerts

Google Alerts, doğru kullanıldığında rakip analizi yapmanızı sağlayabilir. Bu araç, belirlediğiniz anahtar kelimelerle ilgili içerikler paylaşıldığında ve Google’da listelendiğinde size belirlediğiniz zaman dilimleri arasında bildirim gönderiyor.

Böylelikle bu aracı kullanarak rakiplerinizin yaptıkları paylaşımları takip edebilir, sektörünüzle ilgili anahtar kelimeleri seçerek Google’da neler yayınlandığını görebilirsiniz.

[snippet slug=”blog-content-action” /]

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)