QR kod nedir ve e-ticaret siteleri QR kodu nasıl kullanabilir?

QR kod nedir ve e ticaret siteleri QR kodu nasil kullanabilir

​Hepimiz alışveriş yaparken aldığımız ürünlerde barkod görmeye alışkınız. Fakat son zamanlarda mobil kullanıcılara yönelik bir dijital pazarlama yöntemi olarak QR kodlarını da sıklıkla görmeye başlıyoruz.

 

QR kodu, İngilizce “Quick Response” sözünün baş harflerinden türetilmiştir ve tercümesi “Hızlı Tepki” kodu anlamına gelir. Türkçe karşılığı olarak Kare Kod ifadesinin kullanımı da yaygındır. Birçok amaca hizmet edebilecek bir dijital pazarlama yöntemidir.

 

Peki geleneksel barkodun yerini almaya aday bu yeni nesil pazarlama aracı tam olarak nedir ve e-ticaret siteleri tarafından nasıl kullanılabilir? IdeaSoft olarak bu konuyu sizin için derledik…

 

QR kodu nasıl kullanılır?

Mobil telefonlarla kameraları yardımıyla bu kod okutarak, kodun aktardığı bilgiye ulaşmak mümkün. Bunu gerçekleşmesi için de kullanıcının mobil cihazında QR kodunu çözen bir programın bulunması gerekiyor. Bu program yardımıyla QR kodu okuttuğunda kişi, online bir içeriğe yönlendiriliyor. Bu içerik örneğin e-ticaret sitesindeki bir ürün sayfası, bir sosyal medya sitesi veya bir video sayfası da olabilir…

 

QR kodu ne amaçla kullanılabilir?

QR kodu temel olarak bir bilgiyi pratik bir şekilde paylaşmak amacıyla kullanıyor. Bu bilgi bir ürünün tanıtımı, satış sayfası, ya da özel bir teklif veya promosyon olabilir.

 

Bu dijital pazarlama yönteminin hedef kitlesi, giderek sayıları artan mobil müşterilerdir. Teknolojiyle iç içe olan bu kesim için daha yaratıcı çözümler daha çekici olacaktır ve istenen hedeflere ulaşmayı kolaylaştıracaktır.

 

QR kodu nerede kullanılabilir?

QR kodların en büyük avantajı çok farklı şekillerde kullanıma uygun olmalarıdır. Bu yüzden teorik olarak her an, her yerde karşımıza çıkabilirler. Bir web sitesinde de QR kod ile karşılaşabilirsiniz, basılı bir broşürde de.

 

Fakat en etkili kullanım alanları insanların ellerinde akıllı telefonları ile vakit geçirme eğiliminde oldukları yerlerdir. Örneğin otobüs veya metro durakları bu açıdan ideal birer QR kod kullanım alanıdır. Buralarda bekleyen insanlar için QR kodlar sıkıcı zamanlarını daha eğlenceli ve verimli geçirmelerini sağlamak için cazip olacaktır.

 

E-ticarette QR kod

QR kod tüketiciye mesajınızı pratik ve etkili bir şekilde ulaştırmanızı sağlayan alternatif bir kanaldır ve doğru yaklaşım ile e-ticaret siteleri için de oldukça faydalı birer pazarlama aracı olarak kullanılabilir.

 

E-ticaret sitenizin offline, yani internet dışındaki pazarlama ve tanıtım faaliyetlerinde QR kod kullanarak potansiyel misafirlerinizin o anda sitenizi ziyaret etmelerini veya kampanyalardan haberdar olmalarını sağlayabilirsiniz. Örneğin açık hava reklam alanlarındaki veya dergi ya da gazetelerdeki ilanlarınızda yer vereceğiniz QR kodlar, ilanınızın içeriğini zenginleştirmek ve ziyaretçiyi doğrudan sitenize yönlendirmek için son derece etkili bir yöntem olabilir.

 

Bir yandan mobil cihazlar hızla yaygınlaşırken, diğer yandan e-ticaret sitelerinin potansiyel müşterilerine erişebilecekleri kanallar da çeşitleniyor. QR kodda buna güzel ve oldukça faydalı olabilecek bir yöntem.

 

Tabi ki bunun için pratik ve hızlı bir şekilde kampanya ve indirim tanımayabileceğiniz son derece esnek ve gelişmiş bir e-ticaret alt yapısına ihtiyacınız olacak. IdeaSoft akıllı e-ticaret paketleri bu konuda size çok yardımcı olabilir. Nasıl mı? Buraya tıklayarak ücretsiz bir demo hesabına başvurun ve size neler sunabileceğimizi kendiniz keşfedin…

 

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)