Müşterilerinizi tanıyın: E-Ticarette 5 temel müşteri profili

Musterilerinizi taniyin E Ticarette 5 temel musteri profili

​IdeaSoft olarak e-ticaret sitenizin karlı bir işletmeye dönüşmesini çok önemsiyoruz. Satışlarınızı arttırmanın önemli bir yolu da internette alışveriş yapan veya alışveriş yapmayı planlayan müşteri kitlesinin beklentilerini bilmek ve buna uygun çözümler üretmektir.

 

E-ticaret müşterilerini temel olarak 5 ana başlık altında toplayabiliriz. Her bir başlıkta yer alan müşteri türü, kendi alışkanlıkları ve beklentilerine sahip olduğu için onları daha yakından tanıyarak, daha doğru bir hizmet verebilir ve sadakatlerini  üst düzeye çıkartabilirsiniz.

 

1) Dolaşan Müşteri: Bu müşteriler internette farklı sitelerde gezmekten ve kendilerini daha rahat hissedebilecekleri yerler tercih ederler. Eğer e-ticaret sitenizde bir topluluk oluşturur, forum ya da blog yardımı ile müşterilerin de seslerini duyurmalarını sağlayabilirseniz bu tip müşterinin sizi daha sık tercih etmelerini sağlayabilirsiniz. Ayrıca takip edebilecekleri sosyal medya hesapları oluşturduğunuzda sizi bir süre gözlemlemek için izlemeye başlayabilirler. Bu kitle aradığını bulduğunda, kolaylıkla sadık bir müşteriniz haline gelebilir.

 

2) İndirim Odaklı Müşteri: Bu müşteriler de internette dolaşır ancak temel motivasyonları indirim ve kampanya yakalamaktır. Sitenizde dönem dönem yapacağınız kampanyalar ile bu kitlenin ilgisini çekebilirsiniz. Bu tip müşteriler nadiren sadık müşteri haline gelir, ancak uygun bir fiyata sunabileceğiniz ürünlerde stok eritmek veya hızlı nakit akışı sağlamak açısından yüksek etkiye sahiptirler.

 

3) Özel İhtiyaca Sahip Müşteriler: Bu grup özel bir ihtiyaçları için en uygun satın alma platformu ararlar. Eğer e-ticaret sitenizde niş ürünler sunuyorsanız bu tür müşteriler sizin için çok önemli olabilir. E-ticaret sitenizde niş ürün kategorinize ait çeşitliliği sağlayabilirseniz bu kitle gelip satın almasını tamamladıktan sonra aynı ya da benzer bir ürüne ihtiyacı olduğunda yeniden gelecektir. Bu kitlenin sitenizi unutmaması için onları aynı ya da benzer ürünlerden haberdar olabilecekleri bir e-posta aboneliğine davet edebilirsiniz.

 

4) Dürtüsel Müşteriler: Bu tip müşteriler özel bir amaçları olmaksızın o anda hoşlarına gidecek bir şeyleri satın alan bir kitledir. Alışveriş yaptıkları bir siteden tekrar satın alma gerçekleştirecekleri kesin olmasa da, hoşlarına giden ürünlerin benzerlerini sitenizde gördükleri taktirde geri gelme eğilimdedirler. Bu tür müşterileri internette vereceğiniz reklamlarla veya e-posta aboneliğinize davet ederek kazanabilirsiniz. Ancak bu tip müşterileri kesin olarak sadık müşteri haline getirebilmenizin çok kolay olmayacaktır.

 

5) Sadık Müşteriler: E-ticaret sitenizin can damarı bu müşterilerdir. Bu müşteriler tekrarlayan alışverişler yapacakları gibi çevrelerine sitenizi tanıtarak, size yeni müşteriler yönlenmesini de sağlayabilirler. Ortalama olarak bir e-ticaret sitesinin, tüm müşterilerinin %20sini oluştururlar ancak cironun yaklaşık %80’i bu gruptan gelir. Bu tür müşterilerin mutluluğunu sağlamak için iyi hizmet çok önemlidir. Bunun dışında bu gruba özel VIP programları ve avantajları oluşturmak faydalı olabilir.

 

Sitenizde sunduğunuz ürün ve hizmetleri de hesaba katarak artık bu 5 temel müşteri profilinden hangilerine daha kolay satış yapabileceğinizi ayırt edebilirsiniz. Bundan sonra iş hedeflediğiniz müşteri profillerine uygun ürün ve servisleri öne çıkartmak olacaktır.

[snippet slug=”en-cok-okunan-yazilar” /]
[snippet slug=”blog-content-action” /]

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)