Meta açıklamaları nedir ve nasıl yazılmalıdır?

Meta açıklamaları e-ticaret firmaları için önemli bir role sahiptir. Web site üzerindeki sayfaların, arama motorlarına uyumlu olması için bu meta açıklamalarının da doğru bir şekilde hazırlanması gerekir. Meta açıklamalarının eksik ya da iyi hazırlanmamış olması organik olarak elde edilecek trafiğin düşmesine de neden olabilir.

Meta açıklaması nedir?

Meta açıklaması bir web sayfasını tanımlayan ve sayfanın HTML kodunda yer alan, 320 karakter sayfanın ne hakkında olduğunu tanımlayan bir açıklamadır. HTLM kodunun başında meta açıklaması aşağıdaki gibi görünmektedir.

meta-description1

Burada “content=” bölümünden sonra gelen “Insert meta description here!” kısmına, sayfanın özetini anlatan bir açıklama girişi yapılır. Normalde bu meta açıklaması 320 karakter ile sınırlandırılır.

Arama motorlarındaki meta açıklamaları

Web sitelerinde ve HTML yapısında meta açıklama uzunluğu 320 karakter olsa da arama motorlarında görünen bölüm daha kısadır. Google’daki meta açıklamalarında en fazla 160 karakter kullanılmaktadır. Bunun üstündeki meta açıklamaları üç nokta şeklinde görünür ve kullanıcılar metnin devamını göremezler.

meta-description2

Yukarıdaki görselde, Arama motorları üzerindeki meta açıklamalarının nasıl göründüğünü inceleyebilirsiniz. Ana başlığın altında yer alan açıklama metni, arama motorlarının meta açıklama bölümü olarak görünür.

Meta açıklamaları, arama sonuçlarında kullanıcıları web sitenize çekmek için kullanacağınız son silahtır. Çünkü başlıktan sonra kullanıcılar bu açıklamalara dikkat eder ve ilgilerini çekmesi durumunda linkinize tıklarlar. Bunun haricinde onları ikna edecek bir silahınız bu noktada kalmaz. Bu sebeple de meta açıklamaları firmalar için oldukça önemlidir.

Meta açıklamalarının yazımında dikkat edilmesi gerekenler

Meta açıklamanızı yazarken hem arama motorlarını hem de kullanıcıları dikkate almanız gerekir. Bu sebeple de iki farklı yaklaşımı tek bir alanda toplamaya özen göstermelisiniz.

160 karakteri geçmeyin

Meta açıklamalarınızı oluştururken, 160 karakterin üstüne çıkmamaya özen göstermelisiniz. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi 160 karakterin üstüne çıkmanız durumunda, açıklamanız yarım gözükecektir ve mesajınızı tam anlamıyla veremeyeceksiniz.

Sayfa içeriğini tanımlayın

E-ticaret sitenizdeki herbir sayfa için bu meta açıklamalarını oluşturmanız gerekir. Bu sebeple de herbir sayfanızın içeriğini tanımlamanız gerekir. Hem arama motorlarına hem de kullanıcılara herbir sayfanın içeriğini özetleyerek, onları bu sayfa hakkında bilgilendirmeniz gerekir.

Anahtar kelimelerden yararlanın

Bu sayfaların arama motorlarına yanıt verebilmesi için meta açıklamalarınızda anahtar kelime kullanımlarına yer vermeniz gerekir. Sayfanın içeriğinin hangi anahtar kelimelere yanıt vereceğini ve hangi kelime gruplarıyla uyumlu olacağını belirleyerek, bu açıklamalarınızda anahtar kelimelerinizi kullanabilirsiniz.

Eyleme çağrı ifadelerinden yararlanın

Meta açıklamalarınızın başında ya da sonunda eyleme çağrı ifadeleri kullanabilirsiniz. Böylelikle arama sonuçlarından bu linklere ulaşan kişileri bir eyleme geçmeye çağırabilirsiniz. Eyleme çağrı ifadelerinizin kısa ve akılda kalıcı olması oldukça önemlidir.

”Hemen deneyin”, “Fırsatı kaçırmayın”, “Sınırılı sayıda” gibi farklı eyleme çağrı ifadelerinizi meta açıklamalarına yerleştirebilirsiniz.

Kısa ve basit cümlelerden yararlanın

160 karakterlik bir alan üzerinde uzun cümle kalıpları kullanmanız zaten mümkün değildir. Ancak yine de bu alan üzerinde kısa ve kolay anlaşılır cümleler ve kelimler seçmelisiniz. Bunun sebebi de insanların internet ortamında dikkatlerinin çok kolay bir şekilde dağılıyor olması. Ortalama olarak bir kullanıcının dikkat süresi 8 saniyedir. Bu da arama sonuçları üzerinde kullanıcıların çok fazla odaklanamamasına neden oluyor.

Kısa ve basit açıklamalar yazmak bu açıdan oldukça önemlidir. Dikkatleri dağılmadan kullanıcıların ilgisini çekmek için faydalı olacaktır.

Kullanıcıları yanıltmaktan kaçının

Kimi zaman kötü niyetli firmalar, tık avcılığı yaparak web sitelerine trafik çekmek için sayfa içeriği ile örtüşmeyen meta açıklamaları yazmayı seçebiliyorlar. Tık avcılığı nedeniyle yapılan bu çalışmalar sitenize ciddi şekilde zarar verebilir. Kullanıcılar bu durumda, kendilerini kandırılmış hissedecekleri için markaya karşı bir güven sarsılması yaşar.

Bir diğer yandan da arama motorları sayfanın değerini düşürmeye başlar. Sayfayı ziyaret eden kişi, aradığını bulamadığı için sayfayı hızlı bir şekilde terk edecektir. Bu oranın çok fazla artması da Google’ın bu sayfada bir sorun olduğunu, sayfa içeriğinin kullanıcıların ilgisini çekmediğini düşünmesine neden olacağı için, sitenin sayfa değerlerini düşürecektir ve ilerleyen zamanlarda arama sonuçlarında daha alt sıralarda gösterecektir.

Bu sebeple de meta açıklamalarında kullanıcıları yanıltacak mesajlardan kaçınmalı ve sayfa içeriğinizle örtüşen içerikler üretmeniz gerekir.

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)