İlgi çekici bir basın bülteninde değinilmesi gereken 8 öğe

basin bulteni yazma

E-ticaret girişiminizi açtınız ve artık sıra girişiminizi tanıtmaya geldi. Bunu farklı kanallardan yapmak mümkün. Bu kanallardan bir tanesi de basın bülteni hazırlayarak farklı mecralara göndermek. Ancak basın bülteni yazmak çok da kolay bir iş değil. Bir ajans ile çalışmıyorsanız ve kendiniz bu işi yapacaksanız bazı önemli noktalara dikkat etmeniz gerekiyor.

Basın bülteni göndermeden önce bilmeniz gerekenler

Basın bülteninizi göndereceğiniz mecralardaki editörler gün içinde onlarca belki yüzlerce basın bülteni alıyor. Farklı PR şirketlerinden ya da şahsi olarak gelen bu basın bültenlerinin hepsinin okunması bile ayrı bir mesai gerektirir.

Bu nedenle göndereceğiniz basın bülteninin bu karmaşa içinde kaybolması durumu söz konusu olabilir. Editörlerin çoğu sadece başlıklara bakarak bile basın bültenini çıkıp çıkmayacaklarını karar verebiliyorlar.

Bu kadar fazla basın bülteni arasından sıyrılmak için ilgi çekici bir şeyler hazırlamanız bu nedenle önemli.

Bunun yanı sıra basın bülteninizi göndereceğiniz mecraları da iyi seçmeniz gerekiyor. “Ne kadar çok yere gönderirsem o kadar iyi” şeklinde bir yaklaşımda bulunmanız pek de doğru olmayacaktır. Markanız veya sektörünüzle ilgili olan mecralara gönderim yapmanız basın bülteninizin yayınlanma ihtimalini daha da artırır.

Bazı mecralar bu tür basın bültenlerini belli bir ücret karşılığında yayınlayabiliyorlar. Bu nedenle de basın bülteniniz kendilerine ulaşsa bile, bu sebeplerden ötürü girişim haberiniz çıkmayabilir. Eğer pazarlama ve reklam bütçeniz varsa bu yayın organlarında da içeriklerinizi yayınlatabilirsiniz.

İlgi çekici bir basın bülteninde değinilmesi gereken öğeler

Basın bülteninde hangi konulara yer vermelisiniz

Öncelikle basın bülteninizde hangi konulara yer vereceğiniz üzerinde duralım. İyi bir basın bülteninde aşağıdaki unsurların üzerinde durmak gerekir.

  • Kim? Basın bülteni kimden geliyor? Haber kiminle ilgili? Kime yarar sağlıyor?
  • Ne? Yeni ne var?
  • Neden? Bu haber neden önemli?
  • Nerede? Bu haber nereyi ilgilendiriyor? Hangi şehirleri kapsıyor? Lokasyon olarak kimleri ilgilendiriyor?
  • Ne zaman? Belli bir tarihe kadar geçerli mi? Duyuru belli bir zaman dilimini kapsıyor mu?
  • Nasıl? Bu girişim nasıl ortaya çıktı? Kime nasıl fayda sağlıyor?

İlk etapta bu ve buna benzer soruların yanıtlarını vermek size içeriklerinizi oluşturma konusunda yardımcı olacaktır. İlk yazdıklarınız hoşunuza gitmeyebilir. Bu nedenle birkaç farklı taslak hazırlayarak basın bülteniniz geliştirebilirsiniz.

Çarpıcı bir başlık olmazsa olmaz

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi günde yüzlerce basın bülteniyle karşılan editörlerin ilk olarak baktıkları unsur başlıktır. Bu nedenle de çarpıcı bir başlığınızın olması çok çok önemli. Bu başlığınız e-postanın da başlık bölümünde yer alacaktır. Burada yazacağınız metnin, editörün ya da ilgili kişinin dikkatini ilk bakışta çekebilmeli.

İlk paragrafta önemli tüm noktaları verin

Basın bülteninizin ilk paragrafı aslında tüm metninizin özeti niteliğinde olmalı. Bu paragrafta markanız, ürününüz veya duyurunuzla ilgili önemli noktalara değinmeniz ve özet bir şekilde basın bülteninin neden önemli olduğunu karşı tarafa hissettirmeniz gerekiyor. Devamında gelen paragraflar bu paragrafta anlattıklarınız detaylandırdığınız yerler olmalı.

Basın bülteninde gramer hatalarına yer olmaz

Basın bülteninizin akıcı bir şekilde okunabilmesi gerekiyor. Düşük cümlelere ve gramer hatalarına basın bülteninde yer olmaz. Editörler bu tür hataları düzeltmek istemeyeceklerdir. Çoğu yayıncı basın bültenlerini bire bir yayınlayabiliyor. Bu sebeple de sizin basın bülteninizin bu şekilde gramer hatalarıyla çıkması, profesyonel bir iş olarak görünmeyecektir ve okuyucunun rahat bir şekilde okuyamamasına neden olacaktır.

Mümkünse alıntılar yapın

Şirket yöneticilerinin sözlerinden; ürünü deneyinlerin görüşlerinden ya da ürünle ilgisi olan önemli bir isimden alıntı yapmak basın bültenini daha da ilgi çekici kılar. Bunun yanı sıra bu tür alıntılar yapmak bir insan ağızından konuşmak, basın bülteninizi kurumsallıktan biraz daha çıkartır.

İletişim bilgilerinizi ekleyin

Hem editörlerin hem de basın bülteninizi okuyan kişilerin sizinle iletişime geçebilmeleri için iletişim adreslerinize yer vermelisiniz. Mümkünse bu iletişim bilgilerini (e-posta ve telefon) basın bülteninizin başına ekleyin. Okuyucuların ulaşabilecekleri iletişim adreslerini ayrıca belirterek, metnin içinde bu bilgilere de yer verebilirsiniz.

Bir sayfadan uzun olmamasına özen gösterin

Basın bülteninizin çok uzun olmaması gerekiyor. Çok uzun olması okuyucuları sıkabilir ve kendini tekrarlayan metinlere neden olabilir. Basın bülteniniz markanızı veya ürününüz tanıtacak bir metindir ve uzun olmaması gerekir. İdeali bir sayfa olsa da eğer verecek daha fazla bilginiz bulunuyorsa, iki sayfayı geçmemesine özen gösterin.

Daha fazla bilgi için erişim sağlayın

Basın bülteninizi kısa tutmanız gerektiğinden bahsettik; ancak daha fazla bilgi isteyenlere de bu erişimi sağlamanız gerekir. Bazı yayıncılar konu ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve bunun için de size ulaşmak isteyebilirler. Bu durumda basın bülteninizin alt kısmına detaylı bilgi almak isteyenler için bir not bırakabilirsiniz.

İçeriklerinizi oluşturduktan sonra kendinize şu soruyu sorabilirsiniz: “Ben bu basın bültenini yayınlar mıydım?” Kendinizi bir yayıncı olarak düşünerek hazırladığınız içeriğe dışarıdan gelen bir basın bülteni olarak bakın ve öyle okuyun. Eğer gerçekten içinize siniyorsa, basın bülteniniz yayına hazırdır.

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)