Kendi işinin sahibi olmak birçok kişinin hayali. Bu hayali gerçekleştirmek için de atılabilecek birçok farklı adım bulunuyor. Bu adımlar, özellikle bir hobiniz olduğunda ve bu hobinin paraya dönüşme ihtimali olduğunda daha da kolay olabiliyor. Hobinizi sevdiğiniz bir işe dönüştürmek ve internet üzerinden satış yapabilmek için takip etmeniz gereken bazı yollar ve uygulamanız gereken bir takım stratejiler bulunuyor. Bu rehberimizde de bu konuları ele alacağız.
Bir plan oluşturun
Hobinizi karlı bir işe dönüştürmek için işe bir plan yaparak başlamanız gerekiyor. Özellikle bir ürün üretiyorsanız, bu ürünü tüketicilerin ilgisini çekecek şekilde nasıl hazırlayabileceğinizi ve pazarlayabileceğinizi planlamanız oldukça önemli.
Elinizdeki sermayeyi yönetmeniz, pazarlama kanallarınızı oluşturmanız, üretim maliyetleriniz, üretim süresini belirlemeniz, ürün fiyatlandırma stratejileriniz, rakip firma araştırmaları yapmanız bu süreçte oldukça önemlidir.
Bir iş planı oluşturarak, yukarıda bahsettiğimiz ve bunlar haricindeki birçok konuyu ele almanız hobinizi bir e-ticaret şirketine dönüştürmek için önemlidir. Bu planı hazırlama konusunda bilgi almak için “İş planı nasıl hazırlanır? İş Planı Örnekleri” isimli rehberimizi inceleyebilirsiniz.
Şirket kurma
İnternet üzerinden kendi e-ticaret siteniz üzerinden satış yapabilmek için bir şirket kurmanız gerekiyor. Bankalarla anlaşma yaparak sanal POS alabilmek ve vergi mükellefi olabilmek için bu bir gereklilik.
İlk etapta bir şahıs şirketi kurarak da internet üzerinden satış yapmaya başlayabilirsiniz. Dilerseniz daha büyük bir sermayeyle şirketinizi açmayı düşünüyorsanız Limited şirket de kurabilirsiniz. Aşağıdaki rehberlerimizi okuyarak bu konular hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
İlgili rehber: Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur ve Açılır | Gerekli Belgeler
İlgili rehber: Limited (LTD) şirket nasıl kurulur ve maliyetleri nelerdir?
E-ticaret sitesi ve altyapı seçimi
İnternet üzerinden satış yapabilmek için bir e-ticaret sitesine de ihtiyacınız olacak. Online pazar yerlerinde de kendi mağazanızı açarak satışlar yapabilirsiniz; ancak işinizi bir markaya dönüştürmek için kendi e-ticaret sitenizin olması da gerekir.
İlgili rehber: Online pazar yerleri mi yoksa kendi e-ticaret sitenizi kurmak mı daha avantajlı?
İlgili rehber: Online pazar yerlerinin (Marketplace) avantaj ve dezavantajları nelerdir?
E-ticaret site altyapı seçimi de oldukça önemli bir konudur. Sorunsuz çalışabilecek ve taleplerinizi karşılayabilecek bir altyapınızın olması, müşterilerinizi mağdur etmeden, onlara kaliteli bir şekilde hizmet vermenize yardımcı olur.
Bir yazılımla kendi e-ticaret sitenizi kurabileceğiniz gibi hazır e-ticaret paketlerinden yararlanarak da güvenilir bir şekilde sitenizi kurabilirsiniz. Bu konu hakkında bilgi almak için İdeasoft e-ticaret paketlerini inceleyebilir ve 1 günde kendi e-ticaret sitenizin sahibi olabilirsiniz. 15 günlük demo talebinde bulunarak hizmetlerimizi denemeye de başlayabilirsiniz.
Hangi online mecralarda yer alacağınızı belirleyin
İşin pazarlama kısmı da bir hayli önemli. İşinizi doğru kanallarda pazarlamanız ve doğru hedef kitlelere reklamlar göstermeniz işinizi tanıtmak ve ürünlerinizi potansiyel müşteri kitlelerinizle buluşturmanız için önemli bir adım.
Bu sebeple de hedef kitlenizin aktif olarak kullandığı online mecraları araştırmanız ve bu mecralarda aktif bir şekilde yer almaya başlamanız gerekir. Sosyal medya pazarlama çalışmalarının yanı sıra içerik pazarlama çalışmalarıyla da internet üzerindeki görünürlüğünüzü artıracak çalışmalar yapabilirsiniz.
Sosyal medya reklamlarından yararlanmanız, ilk etapta ilk satışlarınızı yapmanız konusunda size yardımcı olacaktır.
İlgili rehber: İlk satışlarınızı yapmak için kullanabileceğiniz pazarlama ipuçları
İlgili rehber: E-ticaretteki ilk satışlarınızı yapmak için yararlanabileceğiniz ipuçları
Kendi işiniz için niş bir pazar oluşturmak ve marka değeri yaratmak için pazarlama çalışmalarına yatırım yapmanız oldukça önemlidir. Marka değeri yaratmadan ürünlerinize bir talep oluşturmanız oldukça zordur.
İlgili rehber: Online mağazanız için niş bir pazar nasıl bulabilirsiniz?
Rakip firmaları araştırın
Sizinle benzer olabilecek ürünler satan ve sizin hedeflediğiniz kitleye ulaşan rakip firmaları belirlemeniz de ilk etapta oldukça önemlidir. Bu rakip firmaları belirleyerek pazarın mevcut ve güncel durumunu görebilirsiniz. Gireceğiniz pazardaki rekabet çok yüksek, bu sizin için bir risk oluşturacaktır. Pazar araştırması yaparak, rekabetin çok yüksek olmadığı bir pazara yönelmeniz markanızı geliştirmek için daha doğru bir adım olacaktır.
Bunun yanı sıra rakip analizi yaparak, bu firmaların reklam ve pazarlama konusunda neler yaptıklarını görebilir; bunun yanı sıra onların stratejilerinden yararlanarak kendi iş planınızı geliştirerek daha hızlı ve doğru adımlar atabilirsiniz.