Hedef kitlenizi daha iyi tanımanızı sağlayacak 6 ipucu

musteri profili olusturmak

İnternetten satış yaparken, en önemli kriterlerden biri de hedef kitlenizi iyi belirlemektir. Tüm detaylarıyla, ilgi alanlarıyla, yaş aralığıyla bu hedef kitlenize dair elinizde bir takım verilerin olması gerekiyor.

Birçok küçük ve orta ölçekli girişimin yaptığı en büyük hatalardan biri hedef kitlelerini tam anlamıyla detaylandırmaması oluyor. Ellerindeki ürün ya da hizmetin, geniş bir kitleye hitap edeceğini düşünerek, bu önemli adımı atlıyorlar. Tabii ki bunun sonucu olarak da, yaptıkları pazarlama ve reklam çalışmalarının verimliliği de düşüyor.

Hedef kitlenizi belirlerken ya da belirledikten sonra, onları daha iyi tanıyabilmeniz için bazı taktiklerden yararlanmanız gerekiyor.

Varsayımlarınızı detaylandırın

Hedef kitle belirlerken yapılan en büyük yanlışlardan biri de varsayımlarda bulunmaktır. Varsayımlarda bulunarak yola çıkabilirsiniz; ancak bu sizin için sonuç olamaz. Varsayımlarınızı detaylandırmanız gerekiyor. Hedef kitlenizin, orta yaş erkekler olduğu varsayımında bulunmuş olabilirsiniz. Fakat bunu detaylandırmanız gerekiyor. Örnek olarak, eğitim, iş ve mevki durumlarını da belirlemelisiniz. Bu kriterler alacağınız sonuçların değişmesine neden olacaktır.

Hedef kitlenizle ilgili çıkartabildiğiniz kadar detay bulmalısınız ve hedef kitlenizin tam olarak kimlerden olduğunu varsayımlarda bulunmadan söyleyebilmelisiniz.

Sektörel araştırmalara başvurun

Sektörel araştırmalarda, bu ürünlere ve hizmete ilgi gösteren tüketicilerle ilgili detaylı bilgiler de sunulabiliyor. Buradaki bilgiler doğrultusunda, hedef grubunuz hakkında daha çok bilgi edinebilirsiniz.

Sektörünüze ilgi gösteren ve sizin dikkate almadığınız farklı hedef grupların da olduğunu görebilirsiniz. Bu durumda pazarlama ve reklam stratejilerinizi yeniden gözden geçirerek, bu kitleye yönelik çalışmalar da yapabilirsiniz.

Ortalama bir müşteri profili oluşturun

Elde ettiğiniz bilgilerden sonra, artık ortalama bir müşterinizin kim olduğuna dair fikir sahibi olmaya başlayacaksınız. Burada da artık ortalama bir müşterinizin profilini oluşturmaya başlayarak, ona bir kimlik oluşturabilirsiniz.

Bu kimliği oluşturduğunuzda, artık karşınızdaki kişinin kim olduğunu tanımaya başlarsınız ve bu kişiye hangi açılardan yaklaşarak, onun satın alma kararlarına müdahale edebileceğinizi görürsünüz.

Bu kimlik şöyle olabilir:

  • 25-40 yaşlarındaki erkekler,
  • Üniversite ve üstü eğitim seviyesine sahip,
  • Beyaz yakalı ya da üst düzey mevkilerde yönetici pozisyonunda olan,
  • Spor yapan, lüks zevkleri olan, teknolojiye ilgi gösteren,
  • Çoğunlukla büyük şehirlerde yaşayan,
  • Kredi kartı ile alışveriş yapan tüketiciler.

[snippet slug=”blog-content-action” /]

Küçük ve büyük çapta tüketici anketleri yapın

Şimdi yine varsayımlardan yola çıkarak buradaki fikrinizi geliştirecek adımlar atabilirsiniz. Anket firmalarıyla anlaşarak, lokal ya da daha geniş bölgeleri kapsayan tüketici anketleri hazırlayabilirsiniz.

Bu anketlerde, sizin varsayımlarınızda ortaya çıkan müşteri profilne yönelik katılımcılara ürünleriniz, hizmetiniz ya da genel olarak sektöre yönelik sorular yönlendirebilir ve bu soruların yanıtlarına göre hedef kitlelerinizi daha iyi tanıyabilirsiniz.

Dışardan bir gözlem yapmakla, doğrudan tüketicilerin ağzından bu cevapları almak arasında büyük farklar vardır. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, hem kendi belirlediğiniz hedef kitle hakkında daha çok bilgi sahibi olabileceğiniz gibi hem de o aana kadar fark etmediğiniz hedef kitleler hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz.

Bu anketleri online olarak da sitenizi ziyaret eden ya da sosyal mecralarda sizi takip eden kişilerden de rica ederek de yapabilirsiniz. Ancak sokağın nabzı ve online mecraların nabzı biraz daha farklı olabilir. Bu nedenle ikisinin bir harmanını yapmak daha doğru sonuçlara sizi yönlendirebilir.

Rakiplerinizi inceleyin

Rakip analizi yapmak, hedef kitle konusunda da size yardımcı olacaktır. Sizinle benzer hizmet veya ürünleri sunan markaların, analizini yaparak, onların ulaştığı kişileri analiz edebilirsiniz. Onların ulaştığı müşteri profili ile sizinki bire bire örtüşmeyebilir; fakat yinede sektörel bazda bakıldığında, ortaya belli bir tüketici profili çıkartacaktır. Bu nedenle rakip analizlerinin de üzerinde durmanızda yarar vardır.

Sosyal medyadaki kullanıcıların sesine kulak verin

Sosyal medyayı dinlemek de hedef kitlenizin istek ve taleplerine karşı bilgilenmenizi sağlar. Onların ürünler ve hizmetler hakkındaki yorumları, bu yorumları yapan kişilerin profilleri, sosyal medyadaki aktiflik seviyeleri, onlar hakkında belli çıkarımlar yapmanızı sağlayacaktır.

Sadece sizin markanızla ilgili olan değil, rakiplerinizle ilgili yapılan yorumları da dikkate alabilirsiniz. Bir önceki maddede de dediğimiz gibi, rakiplerinizin ulaştığı kişiler de bir açıdan sizin potansiyel müşteri profilinizi oluşturmakta.

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)