SEO çalışmaları için belli bir teknik altyapı ve bilgi birikimi gerekse de bazı temel uygulamaları kendi başınıza da e-ticaret siteniz üzerinde uygulayabilirsiniz. Özellikle yeni girişimlerin ve büyüme hedefi olan firmaların SEO çalışmalarına yatırım yapması, internet üzerindeki görünürlüklerini artıracağı için, genel olarak organik arama sorgularından alacakları geri dönüşümleri de artırmalarına yardımcı olacaktır.
Bu rehberimizde de kendi e-ticaret siteniz üzerinde kendi başınıza uygulayabileceğini SEO taktiklerini ve çalışmalarını ele alacağız. Bu konu hakkında çok fazla bilginiz olmasa dahi burada paylaşacağımız bilgileri sitenizde uygulamanız, sayfa değerlerinizi yükseltmek ve organik olarak belli bir oranda trafik çekmenize yardımcı olacaktır.
Anahtar kelime aramalarınızı yapın
SEO çalışmalarında özellikle üzerinde durmanız gereken konulardan biri anahtar kelime araştırmaları olacaktır. Siteniz üzerindeki içeriklerle, markanız, ürünleriniz ve sunduğunuz hizmetlerle ilgili olabilecek anahtar kelimeleri ve kelime öbeklerini araştırmanız ilk etapta oldukça önemli. Bu anahtar kelimeleri kullanıcıların nasıl aradıklarını analiz etmeniz ve bu kelime gruplarının aylık aranma hacimlerini takip etmeniz, SEO çalışmalarınızda önemli bir yere sahiptir.
Kelime araştırmalarını yapmak için Google’ın Anahtar Kelime Planlayıcısı aracını kullanabileceğiniz gibi daha farklı SEO araçlarını da kullanabilirsiniz.
b>İlgili rehber: SEO çalışmalarınızda kullanabileceğiniz 10 araç
Rakiplerinizi iyi bir şekilde analiz edin
SEO çalışmalarında rakip analizi yapmak da bir hayli önemlidir. Rakiplerinizin arama motorlarında öne çıkmak için neler yaptıklarını inceleyerek, bu firmaların hangi anahtar kelime gruplarına odaklandıklarını, ne tür içerik çalışmaları yaptıklarını ve arama sonuçlarında kaçıncı sıralarda çıktıklarını görebilirsiniz.
Rakiplerinizin stratejileri hakkında bilgi sahibi olmaya başladığınızda da kendi SEO çalışmalarınız için bir takım stratejiler oluşturmaya başlayabileceğiniz gibi onların odaklanmadıkları kanalları da analiz ederek, bu boşluklara yönelik SEO çalışmaları yapabilirsiniz. Bu konu hakkında daha detaylı bilgi için aşağıdaki rehberimizi okuyabilirsiniz.
İlgili rehber: SEO’da rakip analizi neden önemlidir ve nasıl yapılır?
Site içeriklerinizi planlayın
Anahtar kelimelerinizi belirledikten rakip analizlerinizi yaptıktan sonra site içeriklerinizi planlamaya başlayabilirsiniz. Site içeriklerinizi doğru bir şekilde planlamanız, meta açıklamalarınızı oluşturmanız, kategori ağaçlarını kurgulamanız, ürün açıklamalarınızı yazarken anahtar kelimeleri kullanmanız, sayfa ana başlıkları ve alt başlıklarını, link yapılarını ve görselleri optimize etmeniz sayfa değerlerinizi yükseltmenize yardımcı olacaktır. Sayfalarınızı optimize ederken yararlanabileceğiniz taktikler içinse aşağıdaki rehberimizi inceleyebilirsiniz.
İlgili rehber: E-ticaret siteleri için 41 pratik SEO ipucu
Blog çalışmaları yapın
Blog çalışamaları alan adı otoritenizi geliştirmek ve internet üzerindeki görünürlüğünüzü artırmak için oldukça etkili çalışmalardır ve aynı zamanda bu içeriklerin SEO değeri de bulunur. Haftalık ya da aylık olarak içerik planları oluşturmanız ilk etapta blog içerik stratejileriniz için etkili bir yöntem olacaktır.
Bu blog içeriklerinde markanız, ürünleriniz ve hizmetleriniz ilgili anahtar kelimeleri içeren metinler oluşturabilir; kullanıcıların yapabilecekleri olası arama sorgularına yanıt verecek blog içerikleri hazırlamanız, sitenizin SEO’sunu da güçlendirecektir.
Blog içerikleri hazırlamak ve sürekliliği sağlayarak, belli aralıklarla düzenli bir şekilde içerikler hazırlamanız sitenizin de düzenli olarak güncellenmesini sağlayacaktır. Bu da arama motorlarının sitenizin güncel olduğunu ve belli aralıklarla da güncellendiğini anlamasını sağlayacaktır.
İlgili rehber: SEO odaklı içerik stratejisini 4 adımda nasıl hazırlayabilirsiniz?
Google Analytics’in temel özelliklerini öğrenin
Google Analytics, web siteniz üzerinde ziyaretçilerin yaptıkları faaliyetleri takip etmeniz için yararlanabileceğiniz bir araç. Bu aracın temel özelliklerini öğrendiğinizde, kullanıcıların hangi sayfaları daha çok ziyaret ettiklerini, hangi kanallar üzerinden sitenize geldiklerini, hangi anahtar kelimeler üzerinden sitenize trafik çekebildiğinizi, hangi sayfaların daha iyi performans gösterdiğini görmenizi sağlayacaktır.
Bu aracı ücretsiz bir şekilde sitenizle ilişkilendirebilirsiniz. Bu araç ile sitenize gelen toplam trafiği, kullanıcıların sayfada geçirdikleri süreyi, kullanıcı başına sayfa gösterim sayısını ve kullanıcıların siteyi terk etme oranları gibi birçok farklı veriyi analiz ederek inceleyebilirsiniz.