E-posta pazarlamada hangi metrikleri ölçümlemelisiniz?

eposta pazarlama metrikleri

E-posta pazarlamasından yararlanan e-ticaret şirketlerinin, yaptıkları çalışmaların analizini yapmaları ve belli metrikler üzerinde durmaları gerekiyor.

Yapılan çalışmalardan en yüksek verimi almak ve hem abone sayılırını artırmak hem de üyelikten çıkma oranlarını düşürmek için bu analizlerin yapılması gerekiyor. E-posta çalışmalarınızda ölçümlemeniz gereken metrikler bulunuyor ve bu metrikler, yaptığınız çalışmaların nasıl bir sonuç verdiğine dair size ipuçları verir.

Açılma oranı

Gönderdiğiniz e-postaların açılma oranları ilk öncelikle bakmanız gereken metriklerden biri. Gönderdiğiniz e-postalar kaç kişi tarafında açıldığı, kampanyanızın başarısını ölçümlemek için önemli unsurlardan biridir. Bu oran, e-posta listenizdeki kişilerin yüzde kaçının gönderilen e-postayı açtığını gösterir.

Tıklama oranı

Bir diğer metriklerden biri de tıklama oranı. E-postalarınızın açılma oranlarının yanı sıra listenizdekilerin kaçı e-postanız içindeki linklere tıkladığı da oldukça önemli. E-postalarınızın açılması önemli olsa da geri dönüşümü sağlayacak unsurlardan biri de e-postanızdaki linklere tıklanmasıdır. Bu nedenle kampanyalarınızdaki tıklama oranlarını da iyi bir şekilde incelemelisiniz.

Terk etme oranı

Yüksek terk etme oranlarınız varsa bu e-posta kampanyalarınızda bir sıkıntı olduğu anlamına gelebilir. Bu nedenle terk etme oranlarınız (bounce rate) da oldukça önemli. Eğer bu oran yüksekse, gönderim yaptığınız listedeki kullanıcılar bu kampanyalarla ilgilenmiyor olabilir. Bu nedenle ya e-posta içeriklerinizi değiştirmeniz ya da listelerinizdeki kullanıcı daha iyi bir şekilde kategorilere ayırmanız gerekiyor.

Kazanılan abone sayısı

Zaman içinde e-posta listenize kaç kişi abone oluyor? Bu oran yüksekse, bülten abonelik çalışmalarınızı doğru yapıyorsunuz diyebiliriz. Ancak bu konuda sıkıntı yaşıyorsanız, “Abone Ol” butonunuzun yerini değiştirmeniz ve farklı alternatifler denemeniz gerekebilir.

Abonelikten çıkma oranı

Ölçümlenmesi gereken bir diğer metrik de abonelikten çıkma oranıdır. E-posta listenizden ayrılanların sayısı çok fazlaysa yaptığınız çalışmalarda ciddi anlamda bir sıkıntı olabilir. Doğru hedef kitleye doğru e-posta gönderimi yapamıyor olabilirsiniz. Bunun yanı sıra çok sık e-posta gönderimi yaparak kullanıcılara spam yapıyor olabilirsiniz. Bu nedenle e-posta gönderim sıklığınıza dikkat etmeniz gerekiyor. Bunun yanı sıra yaptığınız çalışmaları da gözden geçirerek, hangi alanlarda sıkıntı olabileceğini analiz etmelisiniz.

Aktif olmayan kullanıcı sayısı

E-posta listenizdeki kullanıcıların kaçı gönderdiğiniz e-postalarla etkileşime girmiyor? E-postaları açmıyor ya da tıklamıyor? Bu kullanıcıları belirleyip, onlara farklı bir e-posta çalışması yaparak onları etkileşime yönlendirmeye çalışmanız, bu çalışmalardaki başarılarınızı artırır.

Geri dönüşüm oranı

E-posta pazarlama çalışmalarınız hangi hedefleri belirlediniz ve bu hedefler ne kadar gerçekleşiyor. Başka bir deyişle geri dönüşüm oranlarınız ne kadar? E-posta kampanyalarınızdan satışa ne kadar yönlendirme oluyor? Bu oranların analizi yapmak, yaptığınız çalışmaların ne kadar etkili olduğunu gösterir. Geri dönüşüm oranlarınız azsa e-posta çalışmalarınızı tekrar gözden geçirerek bazı geliştirmeler yapmanız gereki.

E-posta başına elde edilen gelir

E-posta çalışmalarınızın geri dönüşümleri size ne kadar gelir sağlıyor? E-posta başına elde ettiğiniz geliri ölçümlemeniz, çalışmalarınız için harcadığınız çabanın ne kadar karşılık bulduğunu gösterir. Bu gelirleri artırabilmek için farklı e-posta şablonları üzerinde testler yapabilirsiniz.

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)