4 soruda çapraz ve üst satış hakkında bilmeniz gerekenler

IS 161115 capraz ust satis 1 680

Gün geçtikçe büyüyen hacmiyle e-ticaret, alışveriş alışkanlıklarına yepyeni boyutlar kazandırıyor. Klasik mağazacılık anlayışına göre birçok farklı avantaj sunması bakımından da büyük önem taşıyan e-ticaret; günümüzün tüketicileri tarafından, aradıkları ürünlere kolaylıkla ulaşabilmek, en uygun fiyatı bulabilmek, alternatif ürünlerle karşılaştırma yapabilmek, saate ve güne bağımlı kalmadan istedikleri anda alışverişlerini gerçekleştirebilmek gibi amaçlarla yoğun olarak tercih ediliyor.

E-ticaretin bu hızla gelişmesinde, tüketicilere sağladığı avantajların yanı sıra işletmeler için sağladığı eşsiz pazarlama avantajları da büyük ölçüde etkili. Örneğin, üst satış ve çapraz satış stratejileriyle kazançlarını artırmak işletmeler için oldukça kolay bir süreç.

Peki, nedir bu üst satış ve çapraz satış ve e-ticaret işinizde sizlere ne gibi faydalar sağlayabilir?

1- Üst satış nedir?

Üst satış; tüketicinin ilgilendiği bir ürünü, daha üst bir sürümüne, daha özelleştirilmiş bir seçeneğine ya da aynı ürüne eklenen fırsatlarla daha pahalı bir alternatife dönüştürme yoluyla gerçekleştirilen satışlar. Örneğin, ziyaretçi tatil için otele 4 günlük rezervasyon yaptırıyor, o sırada karşısına ‘beş gün kal, 2 gün hediye’ gibi avantajlı bir teklif çıkıyor ve bunu değerlendirebilmek için 4 günlük rezervasyonunu 7 güne çıkarıyor. İşte bu şekilde işletmeler, üst satış kampanyaları yoluyla tek bir işlemden daha fazla kar elde edebiliyor.

2- Çapraz satış nedir?

Çapraz satışı ise müşterinin ilgilendiği ve satın almaya karar verdiği bir ürününün yanında söz konusu ürünle ilgili olarak başka bir ürünü de almasını sağlamak olarak açıklayabiliriz. Örneğin sitenize gelip bir fotoğraf makinesi modelini inceleyen veya bunu sepetine ekleyen bir müşterinize o makine için uygun objektifler, indirimli aksesuarlar, çok satan lensler veya taşıma çantaları önerebilirsiniz. Bu stratejiler bugün e-ticaret sitelerinin gelirlerini büyük oranlarda artırabiliyor.

3- Çapraz ve üst satışın önemi ne?

Pazarlama stratejilerinin en etkili teknikleri arasında sayılabilecek çapraz ve üst satışlar yoluyla e-ticaret işinizde kazancınızı kolaylık artırabilirsiniz. Bununla birlikte ziyaretçilerinizin sayfanızda daha uzun zaman geçirmesini, daha fazla sayıda ürününüzü incelemesini, bu süreçte markanızla daha güçlü bağlar kurmasını da sağlayabilir ve ortalama sipariş değerinizi yükseltebilirsiniz.

E-ticaret sitelerinde gelirlerin yüzde 10 ile 30 arasında tavsiye ürünlerden elde edildiğini göz önünde bulundurarak bu konuya gereken özeni göstermeniz, e-ticaret işinizin başarısını artırmak açısından, büyük önem taşıyor.

4- Nasıl uygulanabilir?

Banner ve pop-up’lar yoluyla ziyaretçilerinize tavsiye edebileceğiniz çapraz ve üst satış ürünlerini e-ticaret sitenizde en doğru şekilde sunmanız bu sürecin başarıya ulaşabilmesi için oldukça önemli. E-ticaret sitenizin alt yapısının ürün tavsiye seçenekleri sunması bu noktada işinizi büyük ölçüde kolaylaştırabilir. IdeaSoft müşterileri bu konuda oldukça şanslı çünkü standart site altyapısının pazarlama araçları ve ürün yönetimi bölümünde sunduğumuz seçeneklerle bu işlemleri rahatlıkla gerçekleştirebiliyorlar.

Siz de e-ticaret işinizin gelirlerini artırmak için çapraz ve üst satış konusuna ağırlık verebilir ve daha fazla kazanabilirsiniz. IdeaSoft, sunduğu altyapı çözümleriyle e-ticaret sitenizin hem sizi hem de müşterilerinizi memnun edebilmesi için her türlü profesyonel çözümü ve teknolojik altyapıyı sağlıyor. Siz de çıktığınız bu yolda daha emin adımlarla ve hızlı bir şekilde ilerleyebilmek için hemen ücretsiz demo hesabınızı oluşturun ve daha çok kazanmaya başlayın.

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)