Pazarlama çalışmalarınızı geliştirecek, zihinsel ve psikolojik algı yönetimi taktikleri

pazarlamada zihin ve psikoloji

E-ticarette satışlarınızı ve marka bilinirliğinizi artırmak; aynı zamanda da yeni hedef kitlelere ulaşmak için pazarlama çalışmalarından yararlanmanız gerekiyor. Etkili pazarlama çalışmaları yapabilmek için de tüketicilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörleri bilmeniz de yarar var.

Bu satın alma kararlarını yönetebilmek için de tüketicilerin zihinsel ve psikolojik algılarını yönetebilmeniz ve bu konu hakkında bilgi sahibi olmanız gerekiyor. Tüketicilerin nasıl düşündüğünü bilmeniz, onların bir ürünü satın almadan önce neler düşündüğünü ve markalara nasıl yaklaştıklarını bilmeniz, bu alanda daha başarılı olmanızı sağlayacaktır.

Kısacası tüketicilerin zihinlerini daha iyi anladığınızda, onlara daha iyi bir şekilde satış yapabilir ve onların satın alma kararlarını yönetebilirsiniz.

Zihin, beklenmedik ve ani satın alma kararları verebilir

Yapılan araştırmalar, tüketicilerin beklenmedik ve ani satın alma kararları verebildiklerini belirtiyor. Hangi demografik gruba bağlı olduğu göz edilmeksizin, insan zihni bu ani satın alma kararlarını tetikleyebiliyor.

Tüketicilerin bu kararlarını tetikleyen bazı ifadeler de bulunuyor. Bunları e-ticaret siteniz üzerinde kullanmanız, tüketicilerin aksiyonlarını değiştirebiliyor.

  • Hemen dene
  • Alışverişe başla
  • Hemen satın al
  • Hemen üye ol

Bu tür call to action ifadeleri tüketicilerin zihinlerinde tetikleyici bir nitelik taşıdığı için, satın alma kararlarını etkileyebiliyor.

Zihin, görselleri metinlerden daha hızlı işliyor

Zihin, yapısı gereği görselleri metinlerden daha kolay bir şekilde işleyebiliyor. Bu nedenle de tüketiciler, bir ürün ya da hizmet hakkında daha hızlı bir şekilde bilgi edinebiliyorlar. Bu görsellerin daha hızlı bir şekilde işlenmesi de doğal olarak tüketicilerin satın alma kararlarında daha etkili olabiliyor.

Ürün açıklamaları veya diğer içeriklerin metinleri detaylı bilgi için gerekli olsa da, ürünler hakkında maksimum şekilde görsel içerik kullanmak, ürün görsellerini ilgi çekici hale getirmek ve site üzerinde bu tür görselleri kullanmak, tüketicilerin ürünleri ve hizmetinizi daha canlı ve hızlı bir şekilde anlamalarını sağlayacaktır.

Zihin, mavi rengi güvenilirlikle bağdaştırıyor

Mavi rengin, zihin üzerinde büyük bir etkisi bulunuyor ve bu renk, “güven” kavramıyla doğrudan örtüşüyor. Bu nedenle de birçok marka mavi rengi, kendi renk temalarının içlerinde tutuyor.

PayPal’ın ya da Facebook’un mavi rengi özellikle kullandığını söylememiz bu açıdan yanlış olmayacaktır. Bazı bankalar da bu rengi kullanmayı tercih ediyor.

Bunun yanı sıra yeni bir ürün lansmanı sırasında, mavi renklerin kullanıldığı görsel veya arkaplanlar, tüketicilerin ürün hakkındaki algılarını olumlu olarak etkileyebiliyor. Renkler hakkında daha detaylı bilgi almak için “E-ticarette doğru renk kullanımı” isimli yazımızı okuyabilirsiniz.

Doğru kelimelerin kullanımı, zihnin güven algısını güçlendiriyor

E-ticaret siteniz üzerinde doğru kelimeleri kullanmanız, tüketicilerin zihinlerine doğru mesajları verecektir. Doğru mesajlardan biri de yine “güven” olacaktır. E-ticarette güven unsurunu sağlamak için site üzerinde kullandığınız metinlerde bu kelimelere yer vermenizde yarar olacaktır.

  • Orijinal: Bu kelime ürünün orijinal olduğu bilgisini verir.
  • Sertifika: Bir ürün ya da hizmet için sertifikanızın olması, yetkili bir kurum tarafından onaylandığınızı göstereceği için güven duygusunu yaratır.
  • Garanti: Garanti kelimesinin kullanılması, herhangi bir sorun anında tüketiciye destek sunulacağını bildirir.
  • Resmi: Bu kelime de orijinal kelimesi gibi ürün veya hizmetin sahte olmadığı hissiyatını oluşturacaktır.

Site üzerinde kullandığınız içeriklerde ve call to action butonlarında bu tür kelimeleri kullanmak, doğrudan tüketicilerin zihinlerine bilgiler göndereceği için güven duygusunu verecektir.

Zihin bir kez “evet” dedikten sonra, bunu tekrarlamaya meyillidir

Zihin, yapısı gereği bir kez “evet” ifadesini onayladıktan sonra bunu tekrar yapmaya meyillidir. Bu nedenle de ilk görüşte tüketicilere evet dedirtebilmenin önemi daha da artar.

Site üzerinde tüketicilere iyi bir izlenim vermiş olsanız dahi, ürün gönderiminde veya satın alma süreci sonrasında da tüketicilere iyi bir hizmet sunabilmeniz gerekiyor. Çünkü alışveriş, tüketici site üzerinden ödemeyi yaptığında sonlanmaz. Ürün tüketicinin eline geçtikten sonraki süreçte de devam eder. Bu sürecin iyi yönetilmesi, tüketicinin markanız hakkında gerçekten “evet” ya da “hayır” demesini belirleyebilecektir. Bir kez onlardan bu “evet”i aldığınızda, onların zihinleri markanızdan alışveriş yapmaya yeniden “evet” diyebilir.

Zihnin verdiği tüm kararlar, duygulara dayalıdır

Zihin, duygulara önem verir. Bu nedenle de verdiği kararlar her zaman duygulara bağlı olarak değişiklik gösterir. Bu nedenle de site üzerinde bir duygu yaratmak ve bu duyguyu bir şekilde tüketicilere yansıtabilmek çok önemlidir.

Tüketicilerde bir duygu yaratmaya başladığınızda onların satın alma kararlarını da etkilersiniz. Bu duyguyu bir ürün ile ya da ürünün tanıtımı sırasında kullandığınız konsept anlatımlarla onlara sunabilirsiniz. Önemli olan, sattığınız ürünlere uygun duyguları bulmak ve bunları tüketicilere yansıtabilmektir.

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)