Yeni başlayanlar için link inşası – 1: E-ticaret siteleri için önemi

IS 240916 link insa 700

Web sitelerinin temel SEO (arama motoru optimizasyonu) çalışmalarını tamamladıktan sonra arama motorlarında ön plana çıkmak için üzerinde yoğunlaştıkları bir nokta olan link inşası (link building/backlink), uzun yıllardır arama motoru optimizasyonu çalışmalarının en önemli ayaklarından biri. Site içi SEO çalışmaları sırasında ve site dışı SEO çalışmalarında gerçekleştirilen bu iki kademeli inşa, 2016’nın başlarına kadar web sitesi dışı arama motoru optimizasyonu dendiğinde akla gelen en verimli çalışmaydı. Hatta bazı web sitesi sahipleri tüm optimizasyon çalışmalarını link inşası üzerine kuruyorlar, ve yüksek bir başarı elde edebiliyorlardı.

2016 başlarında gelen Google Penguin güncellemesi ise link inşasının artık eskisi kadar önemli olmadığı yönünde bir algı uyandırdı ve web siteleri programlarından link inşasını çıkarılmaya başlandı. Bu yanlış algıdan dolayı birçok web sitesi aramalarda alt sıralara geriledi ve gerilemeye de devam ediyorlar.. Özellikle rekabetin çok yüksek olduğu e-ticaret sektöründe bu düşüşler düşünülenden çok daha tehlikeli olabiliyor. İşte link inşası rehberi yazı dizisinin ilk yazısı ve link inşasının e-ticaret siteleri için önemi…

Link inşası e-ticaret siteleri için çok önemlidir, çünkü…

E-ticaret sitelerinde çok farklı özelliklere sahip ürünler satılabiliyor. Bu ürünler direkt marka adıyla aranıp bulunabildikleri gibi özelliklerine göre de aratılabiliyor. Aynı ürünün satıldığı farklı e-ticaret siteleri bu noktada birbirleriyle rekabet içindeler. Aynı özelliklere sahip farklı ürünler de aynı şekilde rekabete giriyorlar. Bu noktada Google diğer web siteleri tarafından daha sık önerilen ürünlere “bu daha kaliteli” algısıyla yaklaşıyor. Dolayısıyla arama motoru kullanıcılarına sunmak için bu ürünleri daha fazla ön plana çıkarıyor.

Google Penguin güncellemesinden sonra nasıl link inşası yapmalı?

Google, kaliteli web sitelerini ön plana çıkarmak ve kullanıcılarına daha iyi bir arama deneyimi yaşatmak amacıyla Penguin adlı güncellemesini gerçekleştirdi. Penguin güncellemesi ile daha önce spam (gereksiz veya rahatsız edici gönderi) yöntemiyle çalışan link building (link inşası) siteleri cezalı listesine alındı ve bu da spam yaratan web sitelerinden beslenen diğer web sitelerinin büyük bir düşüş yaşamasına neden oldu. Hangi web sitelerinin ceza aldığı açıklanmadı, ancak yalnızca link inşası üzerine kurulmuş forumlar, blog’lar, sözlükler ve benzeri portalların bu listeye dahil olduklarını söylemek mümkün. Google bu sitelerin kullanıcılara fayda sağlamadığına kanaat getirdi ve yapılan işlemleri de yok saydı.

Tüm bu gelişmeler link inşasının gereksiz olduğu algısı yaratıyor, ancak bu tüm link inşası çalışmalarını çöpe atmak anlamına geliyor. Bunun aksine çok kullanıcılı, yoğun ve kaliteli içerik üreten ve spam olmayan web sitelerinde yapılan link inşası, ilgili web sitesini rakiplerine göre çok daha üst sıralara taşıyabiliyor. Bunun için sektörel web siteleri, haber siteleri, blog’lar ve daha pek çok platformla anlaşma yapılabiliyor. Spam yapan bir web sitesinden gelen 100 referansa karşılık; Google’ın kabul ettiği, alan adı eski, gerekli iyileştirmeler yapılan ve çok kişi tarafından takip edilen bir web sitesinden gelen tek bir referans çok daha değerli. E-ticaret siteleri de farklı alanlarda ürün satışı yapabildiğinden, başka web sitelerine verilen link’leme (backlink) için çok çeşitli yelpazede referans kaynağına ulaşabiliyorlar.

E-ticaret sitelerinin rekabette öne geçebilmelerinde birtakım adımları uygulamaları büyük önem taşıyor. Kullanıcı beklentilerine uygun ve kaliteli bir altyapıya sahip e-ticaret mağazasına sahip olmak ise rakipleri geride bırakmayı sağlayan unsurların başında geliyor. Eğer siz de online bir mağazaya sahip olmak istiyorsanız hemen IdeaSoft’un ücretsiz demo hesabını inceleyin, e-ticaret dünyasına sağlam bir giriş yapın.

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)