E-ticaret sitelerinde ürün iadesine neden olan 7 durum

urun iadesi

E-ticaret şirketlerinin en çok başını ağrıtan durumlardan biri de şüphesiz, tüketicilerin yaptıkları ürün iadeleri. Ürün iadelerinin sebeplerine baktığımızda ya kullanıcı odaklı sorunları ya da şirketlerin ürün gönderimi yaparken yaptıkları yanlışları görüyoruz.

Ürün iadelerine neden olan, tüketicilerin ve e-ticaret şirketlerinin sıkça yaptığı ürün iadesine neden olan durumları burada ele alarak, dikkat edilmesi gereken hususları ortaya koyacağız.

Hasarlı ürün gönderimi

Hasarlı ya da bozuk ürün gönderimi yapmak, ürün iadelerine neden olan en başlıca sorunlardan biridir. Tüketiciler internet siteniz üzerinden alışveriş yaptıklarında, kendilerine teslim edilen ürünün sorunsuz bir şekilde çalışmasını isterler ya da ürünün hiçbir şekilde zarar görmemiş olması gerekir.

Aksi takdirde ürünlerin iadesini yapma hakları bulunmaktadır. Kusurlu ve hasarlı ürün satışı yapılması nedeniyle ürünün aynısı ile değişimi ya da para iadesi yapılması gerekir.

Yanlış beden gönderimi

Kıyafet ve ayakkabı alışverişlerinde sıkça yaşanan sorunlardan biri de tüketicinin tercih ettiği bedenin dışında bir beden gönderimi yapılmasıdır. Depoda ya da stoktaki ürünlerde yaşanan karışıklıklar bu tür yanlışlara neden olabiliyor.

Kimi zaman yaşanan sıkıntılardan biri ise ayakkabı gönderiminde ayakkabı çiftinin her birinin farklı bir numarada gönderiliyor oluşu. Örnek olarak sağ ayak için 40, sol ayak için 41 numara gönderimi yapılabiliyor. Tüketiciler bu tür sorunlar yaşamak istemeyeceklerdir. Böyle bir durum yaşandığında da ürün iadesine başvurmak isteyeceklerdir.

Ürün tanımına uymayan ürün gönderimi

Bir e-ticaret firması olarak, ürün açıklamasında belirtilen özelliklere sahip olan ürünleri tüketicilere vermek zorundasınız. Bu özelliklere sahip olmayan ya da bu tanımlarla uymayan ürünlerin iadesi tüketiciler tarafından yapılacaktır.

Sadece ürün açıklamaları da yeterli değildir. Ürün görselleri de burada önemli bir faktördür. Tüketiciler ürünlerin görsellerine bakarak sipariş vermekteler ve sizin de bu talebi karşılayabilmeniz gerekiyor. Ürün görselindekiyle eşleşmeyen ürünler de iadelere neden olur.

Yanlış ürünün sipariş verilmesi

Bu sorun e-ticaret firması tarafından yapılan bir yanlış olmasa da alışveriş sırasında kafası karışan tüketicilerin ara sıra yaptıkları hatalardan biridir. Tüketiciler site üzerinde gezinirken dikkat dağınıklığı yaşayarak istemedikleri bir ürünün siparişini verebilirler. Tabii ki bunun sonucunda da tüketici ürünün iadesini talep edebilir.

E-ticaret firması olarak, ödeme sayfalarında ürünle ilgili detayları mümkün olduğunca vermeniz gerekiyor. Sepet kontrol sayfasında ürünün görseli ve açıklamalarına yer vererek, alışverişin tamamlanmadan önce hangi ürünün satın alındığını detaylı bir şekilde vermelisiniz.

Yanlış ürünün gönderilmesi

Tüketiciler yanlış sipariş verebildiği gibi, e-ticaret firmaları da kimi zaman yanlış ürün gönderimi yapabiliyor. E-ticaret sitesileri depo ve stok yönetimini çok iyi bir şekilde yapmalılar. Bu kontrollerin tam yapılmasının yanı sıra, bu bölümlerde çalışanların da gerekli bilgiye ve dikkate sahip olmaları gerekiyor.

Dikkatsizlik ve ürünler hakkında bilgi sahibi olmamak, yanlış ürünlerin tüketicilere gönderilmesine ve ürün iadelerine neden olacaktır.

Ürünün beklentileri karşılamaması

Ürün tanımına uymayan ürünlerle benzerlik gösterse de aslında biraz daha farklı bir konudur. Ürün görselleri, açıklaması ve ürünün fiyatı, tüketiciler de bir beklenti oluşturur ve bu ürünün bu beklentileri karşılaması gerekmektedir.

Özellikle ürünün fiyatı bu konuda birçok tüketiciyi etkilemektedir. Ürünün fiyatı ne kadar yüksek olursa, tüketicilerin beklentileri de bir o kadar artacaktır. Bu nedenle de ürün fiyatlarını belirlerken, aşırıya kaçmamalı ve karşılayamayacağınız beklentileri tüketicilere sunmamalısınız.

Kullanıp, iade edenler

E-ticaret şirketlerinin iade politikalarını kötüye kullanmaya çalışan bir takım tüketici grubunun yaptığı bir durumdur. Özellikle giyim markalarının sıkça yaşadığı problemlerden biri olsa da kimi zaman elektronik ürünlerde de bu sorun yaşanabiliyor.

Bazı tüketiciler, ürünleri satın alıp birkaç gün kullandıktan sonra ürün iadesi yapmak istediklerini belirtiyorlar. Özellikle kıyafet konusunda bir kez giydikten sonra ürünü iade etmek isteyen tüketiciler bu yola başvuruyorlar. Pahalı elbiselerde yaşanan bu durum elektronik ürünlerde de söz konusu olabiliyor.

E-ticaret firmaları burada ürün iadeleri koşulları konusunda bazı önlemler almalılar. Özellikle ürün etiketinin halen üstünde olması ya da orijinal kutusunun bozulmamış bir şekilde teslim alınacağına dair bazı maddelerin iade koşullarında açık bir şekilde tüketicilere belirtilmesi gerekiyor.

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)