Tüketiciler neden sepetlerinde ürün bırakıp, siteyi terk ederler?

sepeti terk etme dusurme

İnternet siteleri üzerinden alışverişlerde, markaların en çok başını ağrıtan konulardan biri de sepette bırakılan ürünlerdir. Bu önemli bir sorundur; çünkü tüketiciler site üzerinde belli bir vakit geçirip, bazı ürünleri satın almaya karar verir; ancak bir sebepten dolayı alışverişi tamamlamaktan vazgeçerler ve bu da şirketlerin geri dönüşüm oranlarının düşmesine neden olur.

Sepeti terk etme durumunun arkasında birçok farklı neden bulunabiliyor. Bu durumların kimi markalar kimi ise kullanıcılar tarafından meydana geliyor. Bir e-ticaret firması olarak, bu sebepleri bildiğiniz takdirde; sepeti terk etme oranlarını düşürmek için bazı önlemler alabilirsiniz. Bu sorunların, e-ticaret şirketi tarafından kaynaklanan kısmına çözümler aldığınızda sepeti terk etme oranlarınızda önemli ölçüde düşüşler yaşanabilir.

Beklenmedik vergi ve kargo ücretleri

Ödeme sayfasına gelindiğinde, tüketicilere sunulan kargo ve vergi ücretleri, tüketicilerin sepeti terk etmesine neden olur. Ziyaretçiler, site üzerindeki ürün sayfalarındaki ürün fiyatlarını görerek alışveriş yaptıklarını düşünürler ve ekstra ücretlerin çıkması onların fikirlerini değiştirebilir.

Bu nedenle ürün sayfalarında vergi dahil fiyatların gösterilmesi daha uygundur. Bu sayfalarda ziyaretçilerin görebileceği bir yere, kargo ücretinin dahil olup olmadığını da belirtmenizde yarar vardır.

Web sitesinin çökmesi veya çok yavaş olması

Alışveriş sırasında internet sitenizin çökmesi de sepette ürün terk edilmesine neden olur. Sitenizin düzenli bakımlarını yaparak, siteye gelen trafiği kaldırabileceğinden emin olmanız gerekiyor. Bu tür beklenmedik sorunlarda, mümkün olan en kısa sürede sitenin işler hale gelmesi için de çalışmalar yapmalısınız.

Bunun yanı sıra sitenizin yavaş olması da ziyaretçilerin sitenizi terk etmesine neden olacaktır. Bir kullanıcı sepetine ürün ekledikten sonra, ödeme işlemini hemen gerçekleştirebilmelidir. Eğer bu işlem uzun sürüyorsa ve bu da sitenin yavaş yüklenmesinden kaynaklanıyorsa; tüketici sepetteki ürünleri bırakarak siteyi terk edecektir. Sitenizin hızını artırarak, bu tür sorunları çözebilirsiniz.

Ziyaretçi girişi ile satın alma seçeneğinin olmaması

Tüketiciler her zaman bir e-ticaret sitesine üye olmak istemeyebilirler. Bu nedenle de ziyaretçi olarak ödeme işlemlerini tamamlamak isteyeceklerdir. Eğer bu seçeneği onlara sunmazsanız, tüketiciler beğendikleri ürünleri sepette bırakarak siteyi terk edeceklerdir. E-ticaret siteniz üzerinde tüketicileri üyeliği zorlamamalı ve ziyaretçi girişi ile de ödeme seçeneği sunmalısınız.

Karışık ödeme süreci

Ödeme işlemlerinin karışık olması da tüketicilerin canını sıkabiliyor. Ödeme adımlarının minimum seviyede olması ve kafa karışıklığına neden olacak öğelerin bu sayfalarda bulunmaması sepeti terk etme oranlarını düşürecektir.

Yeterli ödeme imkanının olmaması

Online alışverişte tüketiciler farklı ödeme sistemlerini tercih ediyorlar. Ancak sitenizde tüm ödeme sistemlerine yer vermemeniz, bazı tüketicilerin ürünleri sepette bırakmasına neden olabiliyor.

İnternet üzerinden kredi kartı ile ödeme yapmak istemeyen tüketiciler, havale ya da ön ödemeli kart sistemleri ile ödeme işlemlerini yapmak isteyebilirler. Bu nedenle e-ticaret siteniz üzerinde farklı ödeme sistemlerini sunmanız sepeti terk etme oranlarını düşürmede işinize yarayabilir.

Sepet sayfasında ürün görsellerinin bulunmaması

Tüketiciler e-ticaret sitenizde uzun bir süre vakit geçirebilirler ve sepetlerine ekledikleri ürünleri tekrar görmek isteyebilirler. Ya da ödeme işleminden önce satın alacakları ürünleri görmek isteyebilirler. Bunu sağlamak için, sepet sayfasında tüketicilerin sepetlerine ekledikleri ürünlerin görsellerini onlara sunmanızda yarar olacaktır.

Güvenlik bilgileri ve sertifikalarının gösterilmemesi

Tüketiciler güvenmedikleri bir internet sitesinden alışveriş yapmak istemeyeceklerdir. Bu nedenle de site üzerinde, onlara güvenli alışveriş imkanı tanıdığınız bilgileri sunmalısınız. SSL sertifikalarınız, 3D güvenlik gibi bilgileri onlarla paylaşmak, markanıza olan güveni daha da artıracaktır.

Sepeti düzenlemenin zor olması

Tüketiciler sepetlerindeki ürünlerde değişiklik yapmak isteyebilirler. Ancak kimi durumlarda bu işlemler oldukça karışık olabiliyor ya da sepet üzerinde herhangi bir değişiklik yapılamayabiliyor. Böyle bir durumla karşılaşıldığında tüketici çok fazla uğraşmak istemeyecektir ve bu nedenle de siteyi terk edecektir.

Kullanıcılara, sepetleri üzerinde diledikleri gibi değişiklikleri yapabilmelerini sağlamanız bu nedenle çok önemli. Gerektiği takdirde ürünlerin silinebilmesi ya da adetlerinin değiştirilmesi mümkün olmalıdır.

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)