E-ticaret sitenizin yüklenme hızını nasıl artırabilirsiniz?

site acilma hizi

E-ticaret sitelerinde sayfa açılma hızı, geri dönüşümlere doğrudan yansıyan faktörlerden biri. Sitenizin hız testlerini yapmalı ve daha hızlı nasıl açılabileceği yönünde çalışmalar yapmanız gerekiyor. Eğer sitenizin açılma hızını bilmiyorsanız site hız testi araçlarını kullanabilirsiniz.

İnternet kullanıcıları ortalama olarak bir sayfanın açılması için 2-3 saniye beklemekteler. 2-3 saniye içinde açılmayan internet sayfalarını kapatıyorlar. Ya bir süre sonra tekrar deniyorlar ya da bir daha siteye girmiyorlar. Bu nedenle yavaş açılan e-ticaret siteleri, açılma hızı yüzünden satış kaybedebilirler.

Bu tip durumlarla karşılaşmamak için belli aralıklarla sitenizin açılma hızını test etmeli, üzerinde geliştirmeler yapmalısınız.

İlk olarak sitenizi test edin

Sitenizde hangi değerler üzerinde çalışma yapacağınızı öğrenmek için sitenizin yüklenme hızını test etmeniz gerekiyor. Sitenizin açılma hızına göre yapmanız gerekenlerin bir listesini çıkartabilirsiniz. Yukarıda verdiğimiz linkte sitenizin hız testini yapabileceğiniz farklı araçları bulabilirsiniz.

Görsellerinizi sitenize göre optimize edin

Site üzerindeki görsellerde belli bir görsel formatı kullanmaya dikkat edin. Ürünlerinizin görsellerini kaliteli ancak düşük boyutta kullanabileceğiniz görsel formatları kullanmaya çalışın.

Fotoğraflarınızı Photoshop üzerinde düzenliyorsanız, programın “Save for Web” özelliğinden yararlanarak, internet sitelerine uygun olarak kaydedebilir ve böylelikle dosya boyutlarını küçültebilirsiniz.

Photoshop kullanmıyorsanız, kullandığınız görsel programında alabileceğiniz en düşük dosya boyutunu almaya çalışın. Görsellerin boyutları arttığı zaman site üzerinde bir yoğunluk oluşturur ve yüklenme hızı artar. Bu da sitenizin yavaş açılmasına neden olur.

Görsel boyutlarınızı maksimum 150 kb boyutunda olmasına dikkat edin. Bu boyutun üzerindeki görseller sitelerin yavaşlamasına neden olur.

Gereğinden büyük görsel kullanmayın

Dosya büyüklüğünün yanı sıra görsellerin piksel oranları da oldukça önemlidir. Sitenizde sabit olarak görsel boyutlarını HTML kodlarından ayarlamış olabilirsiniz. Örnek olarak 300×300 piksel olarak görsel boyutu ayarladığınızda buraya 700×700 piksel görsel yüklediğinizde dahi site üzerinde 300×300 piksel görünür.

Ancak boyut olarak gereğinden fazla olduğu için dosya boyutu da kilobayt olarak fazla olacaktır. Görsellerinizin boyutunu ihtiyacınız olan 300×300 piksele ayarladığınızda dosya boyutunu da küçültmüş olursunuz. Bu da sitenizin daha hızlı açılmasını sağlar.

301 yönlendirmelerinin sayısını azaltın

301 yönlendirmeleri, daha önceki bir sayfanın yeni bir URL’e taşınmasıyla yapılır ve bu da kullanıcı bir URL’e girdikten sonra onun daha farklı bir linke gitmesine neden olur. Tabii ki bu da zaman kaybına neden olacağı için sayfanın açılma süresini artırır. Bu nedenle site üzerinde kullandığınız 301 yönlendirmelerinin sayılarını azaltmanız gerekiyor.

Script Tag’leri en alta yerlerştirin

Sitenin yazılımını yaparken, Script Tag’leri “Body” etiketinin kapandığı alana yerleştirmeniz sitenizin yüklenme hızını artırabilir. Örnek olarak şu şekilde yapabilirsiniz:

site-hizi-artirma

Bu işlem neden işe yarıyor? Birçok internet tarayıcısı aynı anda her host alanında en fazla iki elementi indirebiliyor. Ancak bir programlama dili indirilirken başka bir indirme işlemi yapılamıyor. Bu indirme işlemi bitmeden ilerleyemiyorsunuz. Script etiketlerini sayfanın en sonuna alttığınızda, görsel ve CSS gibi diğer elementlerin yüklenmesini sağlıyorsunuz. Böylelikle programlama dili indirilmeden sayfa üzerindeki görseller açılıyor ve kullanıcı bu elementleri görerek işlem yapabiliyor. En son olarak da Script etiketleri yüklenmiş oluyor.

CSS’lerinizi optimize edin

Birçok internet sitesi CSS öğeleri barındırıyor. Ancak farklı CSS elementlerinizi sıkıştırmanız ve bu dosya boyutlarını azaltmanız gerekiyor. Aynı işlemi yapan farklı CSS kodlarınız bulunabilir. Bunları sıkıştırarak sitenizin yavaş açılmasına neden olan elementleri engellemiş olursunuz.

Tek bir CSS dosyasına indirgemeye çalışmanız gerekiyor. Tek bir CSS dosyanız olduğunda internet tarayıcısı farklı sayfaları yüklemeye ihtiyaç duymayacaktır ve bu da tabii ki site açılma hızını artıracaktır.

JavaScript’leri optimize edin

CSS’te olduğu gibi JavaScript’lerinizi de optimize etmeniz site açılma hızını artırır. jQuery’nin kendi dosyasına ihtiyacı vardır; ancak bunun dışındaki JavaScript’lerinizi tek bir dosya altında toplamaya özen gösterin. Böylelikle yine bu elementlerin yüklenmesi daha hızlı olacaktır.

Gereksiz yazı fontlarını kaldırın

Birçok farklı yazı fontu kullanmak da site hızını düşürebilecek elementlerden biri. Siteniz üzerinde maksimum olarak 3 ya da 4 farklı font kullanın. Daha fazla fontun olması sitenizin performansını olumsuz olarak etkiler.

[snippet slug=”blog-content-action” /]

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)