Site içi arama motorunuzu geliştirmek için 5 öneri

arama kutusu

E-ticaret siteniz üzerinde yer alan arama motorunu geliştirerek, sitenizi ziyaret eden tüketicilere daha iyi sonuçlar sunabilirsiniz. Aradığı ürünlere daha kolay ulaşan tüketiciler, şirketinizin geri dönüşümlerinin artmasını sağlayacağı için, site üzerindeki arama motorunuz oldukça önemlidir.

Geniş ürün yelpazesine ve farklı kategorilere dağılmış ürünleri bulunan e-ticaret sitelerinin arama özelliğine yatırım yapması ve buradaki sonuçları geliştirmeleri gerekmektedir. Ne kadar detaylı ve kapsamlı; aynı zamanda aranan kelimeyle ilgili arama sonuçları tüketicilere sunulursa, tüketiciler site üzerinde bir o kadar rahat alışveriş yapabilirler.

Arama kutunuz kolay erişebilir ve görünür olmalı

Site içi arama kutunuzun, kolay görünebilir ve erişilebilir olması gerekiyor. Bu nedenle de bu özelliğin site üzerindeki yeri çok önemli. Bazen e-ticaret siteleri, tasarımlarını yaptırırken arama kutularının yerine çok fazla önem vermeyebiliyor. Böyle durumlarda da arama kutuları, sayfaya girildiğinde dikkat çeken bir yerde olmadığı için tüketiciler tarafından kullanılamayabiliyor.

Arama kutusunun görünür bir alanda olmaması durumunda, site üzerinde bir ürün arayacak olan tüketiciler zorluk yaşarlar. Kimi zaman bu kutuyu göremeyen ziyaretçiler siteyi terk ederek sitenin sayfadan ayrılma oranının yükselmesine neden olur.

Site tasarımını hazırlarken, site içi arama kutunuzun, sitenin dikkat çeken bir yerinde konumlandırıldığına dikkat etmelisiniz.

Site içi arama özelliğiniz hızlı olmalı

Ziyaretçilerin, yaptıkları aramalar sonrasında hızlı bir şekilde sonuç alabilmeleri gerekiyor. Bunu sağlamak için de siteniz üzerindeki arama sonuçlarını hızlı bir şekilde yansıtarak, tüketicilerin aradıkları ürünlere daha hızlı bir şekilde ulaşmalarını sağlamalısınız. Server’larınız ve altyapınızın bu arama sonuçlarını hızlı bir şekilde sunabilecek kapasitede olması oldukça önemlidir.

Otomatik tamamlama özelliği sunun

Arama kutunuzdan daha iyi sonuçlar alabilmek için, otomatik tamamlama özelliğinden de faydalanabilirsiniz. Ziyaretçiler aramak istedikleri ürünleri bu kutuya yazarken, ilgili sonuçlar otomatik olarak tamamlanmalıdır.

Google aramalarında olduğu gibi, otomatik tamamlama özelliği kullanıcıların deneyimini olumlu yönde geliştirecektir. Aynı zamanda mobil cihazlarından arama yapan tüketicilerin işlerini daha da kolaylaştıracaktır; çünkü mobil cihazların klavyeleri üzerinde yazmak kimi zaman zor olabiliyor ve bu otomatik tamamlama özelliği sayesinde ziyaretçiler hem bu zorluktan kurtulacaklardır hem de daha kısa sürede aradıkları ürüne ulaşacaklardır.

Ziyaretçilerin arama kutusunda hangi kelimeleri aradıklarını analiz edin

Ziyaretçilerin, bu arama kutularının içinde hangi anahtar kelimeleri aradıklarını analiz etmeniz, en çok aranan ürünleri görmenizi sağlar. Aynı zamanda bir önceki maddede bahsettiğimiz yanlış yazılmış kelimeleri de analiz etmenizi sağlar. Böylelikle bu kelimleri ve alternatiflerini çıkartarak, doğru ürüne yönlendirme yapabilirsiniz.

Buradaki anahtar kelimeler ve arama sonuçları, sitenizde hangi ürünlere daha fazla talep olduğunu gösterir. Bu sonuçları ele alarak Google Adwords kampanyalarınızı oluşturabilirsiniz ve tüketicilerin doğrudan aradıkları anahtar kelimelere de sahip olduğunuz için, bu kampanyalarda doğru hedef gruplara doğru anahtar kelimelerle kampanyalar sunabilirsiniz.

Kategori içi aramalar da sunun

Tüketiciler yaptıkları aramalardan sonra belli bir kategoriye ya da ürün sayfasına ulaşacaklardır. Ürün sayfalarına gitmiş dahi olsalar belli bir kategorinin içinde olurlar. Örnek olarak iPhone 6 sayfasına yönlendirilen bir tüketici doğrudan, “Teknoloji>Telefon>Akıllı telefon>Apple>iPhone” şeklinde bir sayfa yönlendirmesine ulaşacaktır.

Tüketici bir sonraki aramasında doğrudan bu akıllı telefon kategorisi içinde arama yapabilmeli. Bu nedenle arama kutusunda, kullanıcının içinde olduğu kategoriyi göstermeli ve bu kategori içinde bir arama yapıp yapmak istemediğini belirten bir işaret sunmalısınız.

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)