Link inşası, Google Penguin güncellemesiyle yeni bir şekil alsa da şüphesiz ki arama motoru optimizasyonunun en falza özen isteyen çalışmalarından biri. Bu çalışmanın farklı türde birçok metin üzerine uygulanabildiği biliniyor. Hatta link inşası için görsellerden de destek alınabiliyor.
Peki link inşası için birçok özgün metin üretmek ve bunu da belirli bir zaman dilimine oturtmak için çaba harcamak her zaman gerekli mi? Elbette belirli bir disiplinle oluşturulan içeriklere link inşası uygulamalarının getirisi çok büyük. Öte yandan bu çalışmada kolaylık sağlayan, yazarların ve SEO uzmanlarının yükünü hafifletecek bazı içerikler de hali hazırda mevcut. Ve ne yazık ki bu içerikler, yani kullanıcıların oluşturdukları metinler çoğu zaman e-ticaret firmaları tarafından göz ardı ediliyor. İşte SEO tarafında işinizi kolaylaştıracak kullanıcı içerikleriyle ilgili bilmeniz gerekenler…
Hangi tür içerikler kullanılabilir?
İnternet dünyasında hemen her içeriğin altında kullanıcıların yorumlarını görebilmek mümkün. Özellikle e-ticaret sitelerinin ürün sayfalarında, video sitelerinde, yüksek trafiğe sahip blog’larda, haber sitelerinde kullanıcılar kendi içeriklerini üretiyor ve bunu web sitelerinin kendi içeriklerine ekliyorlar.
Peki bu içeriklerin hepsi kullanılabilir mi? Ne yazık ki hayır. Çok fazla sayfası olan ve çok sayıda yorum alan, yorumları süzgeçten geçirme olanağı bulamayan web siteleri genellikle nofollow kodu ile yorumların sitelerine eklenmesine izin veriyorlar. nofollow kodu Google tarafından takip edilmemeye, yani link inşasının işe yaramamasına yol açıyor. Özellikle link inşası için belirli sitelere girip yorum yazmak, bu yorumlardaki bazı kelimelere bağlantı yerleştirmek bu yüzden faydalı bir yöntem değil. Hatta aksine, bu çalışmalar arama motorları tarafından spam sayılabiliyor ve verim alınması beklenen çalışmadan zararla çıkılabiliyor. Bu sorunun önüne geçmek içinse geleneksel yöntemlere başvurmak gerekiyor. Yani link inşası çalışması yapılacak mecralarla anlaşmak bu noktada hayat kurtarabiliyor.
Web siteleriyle nasıl bir anlaşma yapılmalı?
Kullanıcıların oluşturduğu içerikler üzerine link inşası yapmak, hem referans veren web sitesinin hem de referansı alan ana sitenin zahmetsizce çözüme ulaştırabileceği bir çalışma olduğu için birçok web sitesi tarafından bu ve benzeri teklifler kabul ediliyor. Tüm kullanıcı içeriklerini kapsayabilen anlaşmalarda belli başlı kelimeler seçiliyor ve bu kelimeler için yazılan kod ile otomatik bir inşa çalışması yapılıyor.
Örneğin, seçilen kelimelerden biri “kavun kokulu oto parfümü” olduğunda, herhangi bir kullanıcının araç temizliği ile ilgili bir içeriğin altına “ben kavun kokulu oto parfümü kullanıyorum, şimdiye kadar sevmeyen görmedim” gibi bir yorum bıraktığında seçilen anahtar kelimenin kullanıcının oluşturduğu içerikte geçtiğini görebiliriz. Bu durumda yazılan kod sayesinde bu anahtar kelime otomatik olarak seçilebiliyor ve ilgili ürünün olduğu sayfanın linki kelimeye işlenebiliyor.
Tabi ki örnekteki gibi uzun kuyruklu (long tail) kelimelerle karşılaşmak her zaman mümkün olmayabiliyor. Bunun yerine daha kısa ve aranma olasılığı daha yüksek kelimeler seçilirse daha sık link inşası çalışması yapılabilir. Öte yandan anlaşmanın suistimal edilmemesi için belli bir sayıda inşa çalışması için de kod yazılabilir. Yani örneğin ayda 50 referans için anlaşma yapılırsa, kullanıcılar anahtar kelimenin geçtiği yüzlerce içerik de paylaşsa sadece 50 tane kelimenin seçilip yönlendirme yaptığı bir çalışma spam ihtimalini ve sahte yorumlarla link inşasının şişirmeyi olanaksız kılabilir.
E-ticaret sitelerinin SEO çalışmalarında link inşası büyük önem taşıyor. Bunun yanı sıra kullanıcı beklentilerini karşılayabilen bir online mağazaya sahip olmak da yapılan tüm çalışmaların karşılığını alabilmeyi sağlıyor. Eğer henüz bir e-ticaret siteniz yoksa hemen IdeaSoft’un ücretsiz demo hesabını inceleyebilir ve e-ticaret dünyasına sağlam bir giriş yapabilirsiniz.