Online pazar yerlerinde satış yapmanın dezavantajları nelerdir?

İnternet üzerinde satış yapmanın yollarından biri de online pazar yerleridir. Bu mecralar üzerinde birçok kişi ve firma kendi mağazalarını açarak, online satışlar yapabilir. Pazar yerlerinin kendi kural ve uygulamaları bulunur ve burada mağaza açan firmaların bu kural ve uygulamalara uyması gerekir.

Online pazar yerlerinin birçok avantajı olsa da bazı dezavantajları da bulunur. Özellikle internet üzerinden ciddi şekilde satış yapmak ve kendi markasını yaratmak isteyenler için bu dezavantajların etkisi büyüktür. Bugünkü rehberimizde de online pazar yerlerinin, kendi markasını yaratmak isteyenler için oluşturduğu sorunları ele alacağız.

Mağaza açma bedelleri

Online pazar yerleri, burada yapılan satışlar üzerindeki komisyonlardan, reklam gelirlerinden ve mağaza açma bedellerinden gelirlerini elde eder. Bu sebeple de her online pazar yerinin kendine has mağaza açma bedelleri bulunur. Kendi mağazanızı açtığınızda aylık olarak bu mecralara belli bir mağaza bedeli ödemeniz gerekir.

Rekabette öne çıkma sorunları

Pazar yerlerinde birçok firma yer aldığı için büyük ölçüde rekabet ortamı oluşur. Bu rekabette öne geçmek çoğu zaman zorlaşacaktır. Pazar yerlerinin kendilerine ait bir hedef kitlesi olsa da, bu hedef kitlenin tümüne ulaşmak zordur. Bu da markanızı ve ürünlerinizi tanıtmanızı zorlaştırır.

Pazar yerine özel reklam modelleri

Pazar yerleri kendi içlerinde bir reklam ağına sahiptir. Reklam ücretleri ve reklam modelleri de herbir pazar yerine göre değişiklik gösterebilir. Buradaki firmaların rekabetten sıyrılmak ve ürünlerini ön plana çıkartmak için bu reklam modellerinden yararlanmaları gerekir. Bu da reklam maliyetlerini artıracak bir faktördür.

Sadece pazar yerinin hedef kitlesine ulaşabilirsiniz

Kendi e-ticaret siteniz yoksa ve sadece belli bir pazar yerinde yer alıyorsanız, bu pazar yerinin hedef kitlesi haricinde bir kitleye ulaşmanız bir hayli zorlaşır. Bu da markanızın bilinirliğinin artmasının önüne geçecektir. Pazar yerinin de genel bir hedef kitlesi olduğu için, doğrudan sizinle ilgili olan hedef kitlenin oranı düşük olabilir. Bu da satışlarınızı artırmanızın önüne geçebilecek bir problemdir. Farklı hedef kitlelere ulaşarak hem satışlarınızı hem marka bilinirliğinizi artırmak için pazar yerlerinin dışını da hedefleyebilmeniz gerekir. Bunun için de kendi e-ticaret sitenizin olması daha etkilidir.

Sadık müşteri kitleleri yaratma da zorlanabilirsiniz

Pazar yerlerinden alışveriş yapan kullanıcılar genellikle fiyat, kalite ve güven odaklı mağazaları tercih ederler; ancak bir marka yaratmak bu mecralarda zor olduğu için sadık müşteri kitleleri edinmek bir hayli zorlaşır. Çünkü tüketiciler burada bir mağaza aramaktansa doğrudan ürün aramayı daha çok tercih eder bu sebeple de arama sonuçlarında çıkan firmalar arasından bir seçim yapar. Sadık müşteri kitleleri oluşturmamak da uzun vadede firmanızın başarısını olumsuz şekilde etkiler.

Kampanya ve fiyat stratejilerinde kısıtlamalar yaşayabilirsiniz

Kendi kampanya ve fiyat stratejilerinizi belirlerken, pazar yerlerinin kurallarına uymanız gerekir. Bu da bazı kısıtlamalar yaşamanıza neden olabilir. Bu da fiyat stratejiniz ve kampanya yönetimi konusunda bir takım sıkıntılar yaşamanıza neden olur. Belli bir standart üzerinde hareket etmek, markanızı dilediğiniz gibi yönetmenizi zorlaştırır.

Müşteri ilişkileri yönetiminde kısıtlamalar yaşayabilirsiniz

Doğrudan müşteri ilişkileri kurmanız, pazar yerlerinde zor olabilir. Tüketiciler herhangi bir sorunla karşılaştıklarında öncelikle pazar yeri ile iletişime geçmeyi tercih edecektir. Sonrasında bu müşteriler size yönlendirilebilir. Bu da müşterilerle olan iletişim sürecinin uzamasına doğal olarak da çözüm sürecinin uzamasına neden olacaktır. Buna ek olarak müşteri veri tabanınızı oluşturmakta da zorlanabileceğiniz için, CRM konusunda kendinizi geliştirmeniz ve müşteri ilişkileri yönetimi için stratejiler oluşturmada zorlanabilirsiniz.

İnternet üzerinden kendi markanızla satışlar yapmak ve kendinize ait bir e-ticaret sitesi kurmak istiyorsanız İdeasoft e-ticaret paketlerinden yararlanarak 1 günde kendi online mağazanızı açabilirsiniz. 15 günlük demo talebi oluşturarak, hizmetlerimizi denemeye de başlayabilirsiniz./p>

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)