Offline reklam kampanyalarını ölçmek için 6 yol

offline reklam olcumleme

E-ticaret firmaları sadece online kanalları kullanarak reklam kampanyaları oluşturmak zorunda değiller. Offline mecraları kullanarak da reklam çalışmaları yapılabilir.

Online kanallarda verilen reklamların geri dönüşümlerini ya da yatırım getirisini (ROI) ölçümlemek oldukça kolay. Reklam verilen platform üzerinden, reklamcılara bu kampanyaların geri dönüşüm istatistikleri detaylı bir şekilde sunulmakta.

Fakat offline mecralarda verilen reklamların yatırım getirisini ölçümlemek çok da kolay değildir. Örnek olarak bir dergiye ya da bilboard’a verilen reklamın kaç kişi tarafından görüldüğü ve bu kişilerinin kaçının reklama tepki vererek geri dönüşümde bulunduğunu ölçümlemek doğrudan mümkün değildir. Bunun için farklı yollara başvurmak gerekebilir.

Dergi, gazete, bilboard, görüntülü ekranlar ya da el ilanları reklam için kullanılan offline mecralar arasında yer alıyor. Reklamlarla markanızı birçok farklı kitleye tanıtabilirsiniz; fakat online mı yoksa offline mecralara mı reklam vermeniz gerektiğine karar veremiyor olabilirsiniz. Hangi mecranın size daha çok geri dönüşüm sağladığını bilmeden gelecekteki reklam kampanyalarınızı da hazırlayamayabilirsiniz.

Offline ya da online mecralarda reklam çalışmaları yapabilmek için doğru ölçümlemeler yapabiliyor ve markanız için hangi mecranın daha uygun olduğunu görmeniz gerekiyor. Bu nedenle de bu yazıda offline mecralardaki reklamlarınızı ölçümlemenizi sağlayacak ipuçlarını sizinle paylaşıyor olacağız.

Kampanyaya özel URL veya landing page hazırlayın

Reklam kampanyanız için özel bir URL adresi ya da landing page hazırlamanız, online olarak ölçümleme yapmanıza olanak sağlar. Google Analytics üzerinden bu sayfalara gelen trafiği ölçümlemeniz oldukça kolay olacaktır. Reklam çalışmalarınızda bu özel landing page veya URL’leri yerleştirmeniz, ölçümleme konusunda size avantaj sağlacaktır.

URL kısaltma servisleriyle internet site adresinizi ve yarattığınız yeni URL veya landing page’leri paylaşarak tüketicilerin bu adresi ziyaret etmelerini sağlayabilirsiniz.

Farklı telefon numaraları paylaşın

Reklamlarınızda farklı telefon numaraları paylaşmak da başka bir ölçümleme yöntemidir. Offline reklamlarınızda yer alacak olan telefon numarasını değiştirebilir ve bu telefon numarası üzerinden size ulaşan tüketiciler offline reklam çalışmaları üzerinden sizi görmüş demeklerdir. Farklı reklam çalışmalarında farklı numaralar kullanarak hangi offline mecranın daha etkili olduğunu da ölçümlemeniz mümkün olacaktır.

Aynı şekilde online reklamlarınızda da bunu yaparak, hangi mecra üzerinden tüketicilerin sizi bulduğunu öğrenebilirsiniz. Örnek olarak Facebook ve Instagram reklamlarınızda farklı numaralar kullanabilir ve böylelikle hedef kitlenizdekilerin hangi mecrayı daha aktif kullandığını görebilirsiniz.

Kupon kodları kullanın

Offline reklam kampanyalarınızda farklı kupon kodları kullanabilirsiniz. Tüketiciler sitenize geldiklerinde bu kupon kodlarıyla giriş yaparlarsa, offline mecralardaki reklamlarınızı görmüşlerdir. Bu kupon kodlarıyla giriş yapan tüketicilerin ölçümlemesini yaparak, offline kanallardan kaç kişiye ulaştığınızı görebilirsiniz.

Organik trafiğinizi ölçümleyin

Offline reklam kampanyaları yürüttüğünüz dönemlerde organik trafiğinizin de ölçümlemelerini yapın. Tüketiciler bu reklamları çok fazla incelemeseler bile markanızın ismi akıllarında kalacaktır. Bu durumda da size ulaşmak için Google aramaları yapmayı tercih ederler. Offline reklam dönemlerinde organik trafiğiniz de bu nedenle normalin üzerinde bir seyir gerçekleştirebilir. Yüzde yüz bir sonuç vermese de offline reklamlarınızın ne kadar geri dönüşüm sağladığına yönelik size fikirler sunabilir.

Doğrudan gelen trafiğinizi ölçümleyin

Sitenize doğrudan gelen kişilerin ölçümlemesini yapmanız da bu reklamlar konusunda size bir fikir verebilir. Offline reklamlarınızı ve bu reklamlardaki internet sitenizi gören tüketiciler doğrudan sitenizin adresini yazarak sitenize gelebilirler. Bu durumda da doğrudan gelen trafiğinizde belli bir yükselme olabilir. Offline reklam çalışmalarınız süresince bu metriği de ölçümlemeniz reklamlarınızın yatırım getirisi hakkında size belli başlı fikirler vercektir.

Mikro siteler oluşturun

Reklam kampanyalarınız için mikro siteler ya da alt alan adı (subdomain) oluşturabilirsiniz. Böylelikle offline reklamlarınızı gören tüketiciler doğrudan bu alan adlarına giriş yapacaklardır. Bu mikro sitelerin reklamlarını online mecralarda kullanmadığınız durumlarda siteye gelen tüketicilerin büyük çoğunluğu offline mecralardan gelmiş olacaklardır. Büyük bir çoğunluğu dememizin sebebi ise, bu sitelerin Google tarafından indekslenecek olmasıdır. İndekslenen bu sayfalar, arama sonuçlarında kullanıcıların karşısına gelebileceği için yüzde yüz bir ölçümleme yapmak pek mümkün olmayacaktır.

Farklı offline reklam kampanyalarını ölçümleme

Yukarıda bahsettiğimiz taktikleri kullanarak offline reklam ölçümlemelerinizi yapabilirsiniz. Peki, hangi mecranın sizin için daha çok getiri sağladığını görmek için neler yapmanız gerekiyor?

Birden fazla offline mecraya reklam veriyorsanız;

  • Hepsi için farklı bir tasarım yapabilirsiniz. Bu tasarımlarda farklı telefon numaraları kullanabilir;
  • Farklı URL’lere veya landing page’lere yönlendirebilir;
  • ya da farklı kupon kodları kullanabilirsiniz.

Bu yönetilmesi biraz zorlu bir süreç olabilir; fakat bu tür bir yaklaşımda bulunarak her bir offline mecra için farklı ölçümleme sonuçları elde ederek, hangi mecradan daha fazla verim aldığınızı öğrenebilirsiniz.

[snippet slug=”blog-content-action” /]

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)