Network’ünüzü genişletirken nelere dikkat etmelisiniz?

network olusturmak

İş hayatında network oldukça önemli. Girişimcilikte ise çok daha önemli. Çünkü bir girişim aşamasında karşınıza birçok engel çıkacaktır ve bu konularda yardım alabilmek için çevrenizde tanıdığınız insanların olması oldukça önemli.

Sektörde ne kadar çok kişiyi tanırsanız, hem yaptığınız işi daha iyi tanıtma şansınız olur hem de kendi isminizi birçok kişiye ulaştırma şansınız olur. Tabii ki bunlara sahip olurken aynı zamanda, size işinizle ilgili yardımcı olabilecek kişileri de tanıma şansınız olacak.

Network’ü tek taraflı bir çalışma olarak düşünmeyin

Çevrenizdeki kişilerin sayısını artırma çalışmalarını tek taraflı bir durum olarak değerlendirmemeniz de oldukça önemli. Network’ünüzde bulunan kişiler de gerektiği zaman sizden destek isteyebilir ya da sizin çevrenizdeki kişilere ulaşmak isteyebilirler. Bu nedenle çevrenizi geliştirirken, tek taraflı olmamaya özen göstermelisiniz.

Kişisel bağlarınızı güçlendirin

Network’ünüzde bulunan kişilerle kişisel bağlarınızı güçlendirmek de oldukça önemlidir. Tabii ki tüm vaktinizi bu kişilerle geçirmeniz pek de kolay değil; fakat böyle de olması gerekmiyor.

Bu kişilerle, belli aralıklar görüşmek ve iş dışındaki konuları da paylaşmak, aranızdaki bağı kuvvetlendirecektir. İş hayatında, belli bir zaman sonra, sadece iş için iletişim kurulabiliyor ve bu durumda da iki taraftan biri sadece böyle bir ihtiyaç halinde kendileriyle iletişime geçilmesinden hoşlanmayabiliyor.

Aranızdaki bağın sadece iş ile ilgili olmamalı ve kişisel bir yaklaşımla da diyaloglar kurmak oldukça önemli. Bu nedenle de yukarıda da bahsettiğimiz gibi, iş dışında da vakit geçirmek için ortamlar yaratmaya çalışmalısınız.

Alanınızdaki en iyi isimlerden biri olun

Kendi alanınızdaki en iyi isimlerden biri olmanız da network kurarken size birçok fayda sağlayacaktır. Sıradan ve ortalama yeteneklere sahip olan kişiler, bu tür ortamlarda çok fazla tercih edilmeyebilirler. Ancak alanınızdaki en iyi isimlerden biri olursanız, çevrenizdeki kişiler sizin bu yeteneklerinizden bahsedeceklerdir ve bu konularla ilgili bir yardıma ihtiyaçları olduklarında sizin kapınızı çalmak isteyeceklerdir. Aynı zamanda, network’ünüzdeki kişiler benzer durumlarda sizi önererek, sizi başka insanlarla da tanıştırabilirler.

Etkinliklere katılın ve aktif olun

Sektörel etkinliklerde yer almak da çevrenizi genişletmek için yararlı olacaktır. Bu tür etkinliklerde, sizinle benzer işleri yapan kişilerle ya da yatırımcılarla tanışarak kendinizi ve işinizi tanışabilirsiniz.

Tabii ki sadece etkinliklere katılmak yeterli olmayacaktır, bu etkinliklerde aktif olmak ve insanlarla tanışmaya da açık olmalısınız. Başka bir deyişle, insanların sizinle tanışmasını beklemeden sizin kendinizi tanıtmanız gerekiyor.

Kendinizi unutturmayın

Kendinizi hatırlatmanız da çevrenizi genişletirken önemli olacaktır. Çünkü bir süre çevrenizdeki insanlarla iletişime geçmediğiniz takdirde insanlar sizi unutabilir. Bu nedenle de çevrenizdeki kişilerle temasınızı koparmamanız önemli.

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, kişisel bağ kurmanız bu yüzden de önemli. Çünkü iş harici konularda da bu kişilerle iletişime geçmeniz hem samimiyetinizi artırır hem de kendinizi hatırlatmanızı sağlar.

Samimi olun

Kurduğunuz ilişkilerde samimi davranmak, karşınızdaki kişi ile daha güvenilir ve sıcak bir iletişim kurmanızı sağlar. Bazen insanlar olduklarından farklı davranmayı seçebiliyor; yaptıkları işi abartıp, kendilerini farklı bir şekilde yansıtabiliyorlar. Böyle bir tutum sergilemek sizin güvenilirliğinize zarar verecektir.

İş dünyasında insanlar güvenmedikleri insanlarla iş yapmaktan kaçınırlar. Bu nedenle kendinizi olduğunu gibi anlatın ve karşınızdaki kişiye samimi davranın. Onların sahip oldukları yeteneklere sahip olmayabilirsiniz; fakat olmadığınız bir kişi gibi kendinizi anlatmak, gerçekler su üstüne çıktığında sizin kişisel markanıza zarar verir.

Herkese saygı gösterin

Tanıştığınız kişinin kim olabileceğini bilemezsiniz bu nedenle de her zaman saygılı davranız oldukça önemli. Bu kişilerin kimleri tanıdığını ya da hangi kanallara ulaşabileceklerini bilemezsiniz ve bir gün bu kişilerle çalışmak zorunda kalabilirsiniz.

Bu sebeple de saygılı olmak ve insanları ön yargılarla değerlendirmemek oldukça önemli. Saygılı bir tavır sergiliyor oluşunuz, size de saygı gösterilmesini sağlayacaktır.

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)