Ana sayfada neden slider kullanılmamalı?

slider kullanimi

Slide kullanımı e-ticaret sitelerinde oldukça yaygın. Ürün tanıtımının yapılması ve görsel olarak kullanıcılara farklılık sunmak adına slider kullanılıyor. Ancak yurtdışında yapılan araştırmalar site üzerinde slider kullanmanın, siteler için çok da yararlı olmadığını ortaya koyuyor.

Son dönemlerde sıkça kullanılsa da kullanıcı deneyimi ve SEO açısından sliderlar siteler için sıkıntılı olabiliyor. Bu yazıda da neden slider kullanılmaması üzerinde duracağız.

SEO sorunları

”h1” başlık sorunu

Slider’larda kullanılan metinlerde genellikle “h1” başlıklar kullanılıyor. Her sayfada bir tane “h1” başlığın yer alması gerekiyor. Ancak 5 görselli bir slider kullanıldığında bu da tek bir sayfada 5 farklı h1 başlığının kullanıldığı anlamına geliyor.

Tabii ki bu da doğal olarak SEO’ya zarar veriyor. Bu h1 başlıkları birbirleriyle çakışıyor ve tabii ki doğal olarak sitenin SEO değerinin düşmesine neden oluyor. Ana sayfanızın SEO değerinin düşmesi de organik olarak alacağınız trafiklerin düşmesine neden olur.

Performans sorunu

Slider, aynı zamanda sitenizin yavaşlamasına da neden olur. Sitenizin yavaşlaması da arama motorları için iyi bir şey değildir. Sitenizin yavaş olması nedeniyle üst sıralara çıkma konusunda sıkıntı yaşayabilirsiniz. Bu da tabii ki SEO konusunda da sıkıntı yaşamanıza neden olur.

Sitenizin yavaş açılması kullanıcı deneyimini de olumsuz etkileyecek faktörlerden biri. Görsellerin yüklenmesi uzun sürdüğünde ziyaretçileriniz bu görsellerin açılmasını beklemeden sitenizden ayrılabilir. Bu da tabii ki ziyaretçi kaybetmenize ve siteyi terk etme oranlarınızın yükselmesine neden olur.

Flash kullanım sorunu

Halen birçok sitede flash animasyonlara yer verilebiliyor. Flash kullanımı eskiden oldukça ilgi çekici gelse de artık hem arama motorları hem de kullanıcılar için çok da iyi değil.

Flash animasyonların yüklenmesi zaman alabileceği için site hızınızı düşürür ve bunun yanı sıra arama motorlarının botları bu animasyonları taramazlar. Bu nedenle de SEO için bir faydası yoktur.

Kullanıcı deneyimi sorunları

Slider’ların kötü taraflarından biri de kullanıcılar buradaki görselleri reklam olarak algılayabiliyor. Son yıllarda sitelerdeki banner sayılarının artması kullanıcıların bu tür görselleri reklam olarak algılamalarına neden oluyor.

Bu görseller reklam olarak algılandığında da kullanıcı tarafından görmezden gelinebiliyor. Görmezden gelinmesi de sizin slider’a koyduğunuz içeriğe dikkat edilmemesine neden oluyor.

Hareketli öğeler, ziyaretçilerin site üzerinde dikkatlerinin dağılmasına da neden olur. Slider’da yer alan görseller çok hızlı bir şekilde geçiyorsa, odaklanma konusunda sıkıntı yaşatır. Bu da kullanıcı deneyimini kötü yönde etkiler.

Slider’lar önemli içeriklerin önüne geçer. Bu konuyu biraz daha açmamız gerekirse, slide öğeler hareketli olduklarından ve sitenin başında göründükleri için sitedeki asıl içeriğin önüne geçerler. Kullanıcılar sitedeki içeriğe ulaşabilmek için sayfayı aşağıya kaydırmak zorunda kalırlar. Vermek istediğiniz mesajı böylelikle siteye ilk girişte veremezsiniz. Bu da tabii ki sizin için bir kayıp olacaktır.

Slide’lar mobilde iyi görünmeyebilir. İnternet sitenizi mobil cihazlardan takip eden kullanıcılar için bu durum kötü bir deneyim olabilir. Slide’lar tam olarak mobile uyumlu ayarlanmazlarsa ekrana tam sığmayabilir ya da kullanımı zorlaştırabilir. Bu nedenle de ziyaretçiler sitenizi terk edebilir.

Son olarak kullanıcılara çok fazla alternatif sunduğu için seçimi zorlaştırır. Slide’larınızda çok fazla öğenin olması ziyaretçilerin seçim yapmalarını zorlaştırır. Çok fazla detayla karşılaşan kullanıcı, hangisine tıklayacağına karar veremeyebilir ve bu da doğal olarak satın alma kararını olumsuz şekilde etkiler.

[snippet slug=”blog-content-action” /]

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)