“Nasıl yapılır?” içerikli yazılar yazmanın püf noktaları

IS 311016 nasil yapilir makale 700

Günümüzde herhangi bir problemi çözmek için ya da bir şeyin nasıl yapıldığını öğrenmek için birçok kişi arama motorlarından yardım istiyor. Bu gerçek, içerik pazarlaması açısından oldukça önem taşıyor. Çünkü ilginç bir konuda hem faydalı hem de pratik bilgiler içeren “nasıl yapılır?” yazısı ile bir web sitesi ya da blog’un binlerce yeni takipçi kazanması hiç de hayal değil. Peki bir “nasıl yapılır?” içeriği nasıl yazılır? İşte bu tür içerikleri hazırlamanın 7 önemli inceliği….

1) İlgi çekici bir konu bulun

İnternette yüzlerce konuda “nasıl yapılır?” yazısı bulunuyor. Rakiplerinin arasından sıyrılan etkili bir “nasıl yapılır?” içeriği oluşturmak için seçilecek konunun gerçekten de bir sorunun çözümünü ya da bir işin yapılma aşamalarını içermesi gerekiyor. Dolayısıyla böyle bir yazıyı ya da videoyu oluşturmadan önce bir sorun, bir proje ya da bir görev konusu bulmakta fayda var. Bulunacak konunun e-ticaret sitenizin konseptiyle de ilgili olması oldukça önemli. Örneğin, bitki ürünlerinin satışının yapıldığı bir e-ticaret sitesinin blog’unda “domates çorbası nasıl yapılır?” konusunda üretilecek içeriğin hiçbir anlamı olmayacaktır. Konuları belirlerken, online mağazanızın hedef pazarındaki sorunları düşünerek ya da kullanıcılarınızın neleri öğrenmeye ihtiyacı olduğunu araştırarak konu seçiminde en doğru adımları atabilirsiniz.

2) Göze çarpan bir başlık oluşturun

Yazınıza bulacağınız başlık hem basit, hem ilgi çekici, hem de açıklayıcı olursa içeriğiniz de o kadar çok okunacaktır. Kullanacağınız başlıkta içeriğin faydasını ikiye çıkarırsanız, içeriğin gücünü iki kat artırabilirsiniz. Buradaki ipucu, başlıkta birbirine bağlı iki faydayı bir arada kullanmak. Örneğin, “nasıl iyi bir iş bulunur?” başlığı yerine “ Nasıl iyi bir iş bularak çok para kazanılır?” başlığı daha etkili olabilir.

3) Önce kendiniz deneyin

Oluşturacağınız “nasıl yapılır?” içeriklerinde eğer sizin de yapabileceğiniz aşamalar bulunuyorsa yazmadan önce bu görevleri deneyimlemenizi tavsiye ederiz. Bu sayede hem yazacaklarınızın doğruluğunu test etmiş olursunuz hem de kendiniz deneyimlerken çektiğiniz video veya fotoğrafları kullanarak içeriğinizi çok daha gerçekçi ve ikna edici bir hale getirebilirsiniz.

4) Maddeler halinde listeleme yapın

“Nasıl yapılır?” içeriklerini paragraflar halinde yazmak yerine maddeler halinde oluşturursanız bu sayede okuyucuların konuya çok daha iyi konsantre olmasını sağlayabilirsiniz. Özellikle karakter sayısı bakımından uzun olan içeriklerin daha okunabilir olmasını sağlamada listeleme yöntemi faydalı olabiliyor.

5) Bütün aşamaları yazdığınızdan emin olun

Oluşturacağınız “nasıl yapılır?” içeriğinde olması gereken bütün detayları ve eylemleri yazmaya özen göstermelisiniz. Eğer sizin unuttuğunuz bir detay yüzünden kullanıcının sorunu çözülmezse veya yaptığı eylem yarıda kalırsa, içeriğiniz başarısız olabilir, dolayısıyla markanızın itibarı da sarsılabilir.

Eğer içeriğiniz uzun ve karışık süreçlerden oluşuyorsa, ara başlıklar kullanarak içeriğinizi bölümlere ayırabilir ve ilgili maddeleri ilgili bölümün altına yazarak anlatımı basitleştirebilirsiniz. Örneğin “domates üreticiliği nasıl yapılır?” konulu bir içerik üretirken “ekim işlemleri”, “domateslerin bakımı”, “domates hasatı” gibi ara başlıklar düzenleyerek hem içeriği daha kolay üretebilir, hem de takipçilerinizin dikkatinin dağılmasını önleyebilirsiniz.

6) İçeriğinizde giriş bölümü oluşturun

Bir makale yazarken nasıl giriş, gelişme, sonuç bölümleri gerekiyorsa, aynı durum “nasıl yapmalı” içerikleri için de geçerli. İçeriğiniz ister video, ister blog içeriği olsun, direkt konuya girmeden önce mutlaka bir giriş paragrafı/bölümü oluşturmalısınız. Bu bölümde içerikte neleri anlatacağınıza dair kısa bir açıklama ya da özet de oluşturabilirsiniz.

7) Son dokunuşlar ve düzenleme

“Nasıl yapılır?” içerik taslağınızı bitirdikten sonra mutlaka sesli okuyarak gerekli düzenlemeleri yapmalısınız. İçeriğinizdeki dil kullanım yanlışlıklarını ve kulağa hoş gelmeyen cümleleri değiştirdikten sonra artık içeriğinizi yayına alabilirsiniz.

“Nasıl yapılır?” içeriğinizi sosyal medya platformları yoluyla daha fazla kullanıcıyla buluşturabilir ve bu şekilde e-ticaret sitenizin trafiğini artırmak için önemli bir adım atabilirsiniz. Ancak gelen trafiği dönüşüme çevirmek için e-ticaret mağazanızın müşteri beklentilerine uygun olmasında büyük yarar var. Eğer siz de kaliteli bir altyapıya sahip e-ticaret sitesi oluşturmak ve müşterilerinizin ihtiyaçlarına yanıt vermek istiyorsanız hemen IdeaSoft’tan ücretsiz demo talebinde bulunun.

[snippet slug=”blog-content-action” /]

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)