E-ticaret siteleri mobil uygulama mı, mobil site mi kullanmalı?

mobile site

Türkiye’deki mobil internet kullanımının son yıllarda hızlı bir şekilde arttığını göz önüne aldığımızda mobil uygulama ve mobile uyumlu internet sitelerinin öneminin daha da arttığını söylememiz mümkün.

BTK’nın 2014 yılı sonunda açıkladığı verilere baktığımızda Türkiye’deki 3G abone sayısı 58 milyonun üzerine çıkmış durumda. 2014’ün Ocak ayında bu rakam 49 milyon seviyelerindeydi. Bu rakam aslında Türkiye’deki mobil kullanımın ne kadar yaygınlaşmakta olduğunu gösteriyor.

Türkiye’de mobil internet kullanımı yüzde 179 arttı

Statcounter’ın araştırmasına baktığımızda Türkiye’deki mobil internet kullanımı bir yıl içinde yüzde 8,79’dan yüzde 24,74’e yükselerek yüzde 179’luk bir artış gösterdi. Masaüstünde internet kullanımını ise bu süreç içinde yüzde 89’dan yüzde 72’ye kadar gerilemiş görünüyor.

Bu veriler, mobilin aslında ne kadar geliştiğini ve üzerine yatırım yapılması gereken bir konu olduğu gerçeğini ortaya koyuyor. Asıl soru, e-ticaret şirketleri mobilde yer alacaklarsa mobil uygulamaya mı yoksa mobil siteye mi yatırım yapmamalılar?

Mobil sitenin avantajları

Mobil sitenin en büyük avantajı mobil cihazından internete giriş yapan herkese erişim imkanı veriyor olması. Mobil site tasarımı ve yazılımınızı yaptığınızda tüm kullanıcılar rahatlıkla internet sitenizi ziyaret edebilir ve bir sorun yaşamadan, diledikleri gibi sayfaları ziyaret ederek, ürünleri inceleyebilir ve alışveriş yapabilir. İnternet siteniz mobile uyumlu olmadığı zaman, telefonundan ya da tabletinden sayfanızı ziyaret eden kullanıcılar zorluk yaşayacaklar.

Mobile uyumlu değilse, görseller ve yazılar cihazın ekranına göre ayarlanmamış olacak. Bu nedenle de ziyaretçi devamlı olarak sayfayı büyütmek ve küçültmek zorunda kalacak. Bu da onun kullanıcı deneyimini kötü etkileyeceği için sayfadan çıkma oranınızı artıracak.

Bu gibi durumlar yaşamamak ve mobilden sağladığınız geri dönüşümleri artırabilmek için mobile uyumlu bir internet sitesi hazırlamanızın önemi oldukça artıyor. Mobile uyumlu internet site tasarımı ve yazılımı için ideasoft’un mobil e-ticaret sitesi çözümüne göz atabilirsiniz.

Mobil uygulamanın avantajları

mobil-uygulama

Mobil uygulamalar, mobil siteler gibi çalışmadığı için kullanıcıların bu uygulamaları cihazlarına indirmeleri gerekiyor. Cihazlarına indirdikleri için de kullanıcıların ana ekranlarında bu uygulamalara erişimleri daha kolay oluyor.

Bu da markaların, kullanıcılara daha yakın olmalarını sağlıyor. Çünkü uygulama kapalı olsa bile, arka planda çalıştığı için kullanıcıya anlık ya da lokasyona göre bildirimler göndererek onu kampanya ya da indirimlerden bilgilendirmenize olanak sağlıyor. Mobil uygulamalar kullanıcı ile marka arasında bir bağ oluşturmasına ve marka sadakati yaratması konusunda da yardımcı olabilir. Tek bir platform üzerinden erişim sağladığı için ödeme işlemleri ve ürün incelemeleri gibi detaylara da mobil uygulama üzerinden erişim daha kolay olmakta.

E-ticaret siteleri mobil site mi, mobil uygulama mı kullanmalı?

Mobil uygulama ve mobil site üzerinde biraz durduk; ancak e-ticaretle ilgilenenleri asıl ilgilendiren konu bunlardan hangisini seçmeleri gerektiği. Her ikisinin de kendine göre avantajları bulunuyor; ancak hangisi size maksimum geri dönüşü sağlar?

Küçük ve orta ölçekli şirketlerin ilk etapta kendilerine mutlaka bir mobil site hazırlamaları gerekiyor. Çünkü sizi araştıran bir kişi mobil üzerinden de arama yaptığında sayfanıza ulaşabilmeli ve oradaki bilgileri eksiksiz bir şekilde alabilmeli. Siteniz mobile uyumlu olmadığı zaman, sizin hakkınızda arama yapan kişiler, sitenizin mobile uyumlu olmamasından dolayı sitenizi terk edebilirler. O anda kaçırdığınız kullanıcıyı bir daha yakalayamama ihtimaliniz oldukça yüksek.

Sosyal medyadan gelen kişilere mobil site ile ulaşabilirsiniz

Kullanıcıların büyük bir çoğunluğu akıllı telefonlarını sosyal ağlara girmek için kullanıyor. Sizin sosyal medya reklamlarınıza ya da paylaşımlarınıza denk gelen bir kullanıcı o anda akıllı telefonu ile sitenizi ziyaret etmek isteyecektir. Ancak siteniz mobile uyumlu olmadığında, kullanıcıları kaçırma ve geri dönüşüm oranınızı azaltma riskiniz oldukça yüksek.

Aynı şekilde adwords reklamlarında da aynı durumla karşılaşabilirsiniz. Mobilde tarayıcı üzerinden bir arama yapan kişi adwords reklamınızla karşılaştığında sitenizi ziyaret etmek isteyecek; fakat yine mobile uyumlu bir internet sitesi olmadığında siteyi terk etme ihtimali yükselecek.

Google son yaptığı güncellemelerde artık mobile uyumlu olan internet sitelerinin başına “mobil uyumlu” uyarısını vererek kullanıcıları bilgilendiriyor. Kullanıcıların bilinçlenmesiyle beraber mobile uyumlu olmayan bir siteye giriş yapmamaları da oldukça yüksek bir ihtimal halini alıyor.

Neden mobil uygulamaya geliştirmemelisiniz?

mobil-uygulama-mi-mobil-sitemi

Düzgün performans sağlayan bir mobil uygulamanın geliştirilmesi oldukça maliyetli bir iş. Bunun yanı sıra her platform için ayrı bir uygulama geliştirmeniz gerekiyor. Örnek vermemiz gerekirse hem Android, hem iOS hem de Windows Phone için ayrı bir uygulama yazdırmanız demek maliyetlerinizi daha da artıracak.

Küçük veya orta ölçekli bir şirketseniz bu size ekstra bir yük getirecektir. Bunu yanı sıra bu uygulamaların reklamlarını yapmak için bir pazarlama bütçesi de ayırmanız gerekir ki tüketiciler bu uygulamadan haberdar olsunlar. Ancak bir mobil siteniz olduğunda sadece kendi markanız için harcadığınız pazarlama bütçenizle markanızı ve ürünlerinizi tanıtabilir ve onları öne çıkararak hem masaüstünden hem de mobilden ürünlerinize kolay bir erişim sağlayabilirsiniz.

Kullanıcı gözünden mobil uygulama

Kullanıcılar kendi mobil cihazlarında bu uygulamaları da devamlı olarak tutmak istemeyebilirler. Devamlı olarak alışveriş yapmadıkları bir sitenin uygulamasının, kendi cihazlarında yer almasını istemeyebilirler. Birkaç kez kullanıp memnun kalmadıklarında bu uygulamayı silebilirler. Ancak mobil uygulama yerine ilk etapta mobil sitenize yatırım yaptığınızda sizden alışveriş yapmak isteyen bir kullanıcı basit bir Google aramasıyla size ve ürünlerinize rahatlıkla ulaşabilir.

E-ticaret firmalarının mobil söz konusu olduğunda en çok önem vermeleri gereken nokta, hedef kitlelerindeki herkese her platformdan ulaşabilmek olmalı. Sadece bir platformda uygulama yazılması, diğer platformlardaki kullanıcıları kaçırmak anlamına gelir. Bu nedenle mobile yatırım yapmayı düşünen tüm e-ticaret sitelerinin ilk önceliklerinin bir mobil site hazırlamak olması gerekiyor.

[snippet slug=”blog-content-action” /]

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)