Landing Page nedir daha fazla trafik nasıl sağlanır?

landing page promo i

Eğer gerçekten iyi bir e-ticaret sitesine sahip olmak istiyorsanız, rakiplerinize karşı çeşitli konularda üstünlük kurmanız gerekiyor. Bunlardan biri açılış sayfası, nam-ı diğer landing page. Landing page’lerin önemi, hala birçok e-ticaret sitesi yöneticileri tarafından anlaşılmış değil. IdeaSoft ekibi olarak, bu yazımızda landing page’lerin önemini anlamanız konusunda size rehberlik edeceğiz. İsterseniz once landing page’in ne olduğuna bakalım:

Landing page, bir ziyaretçinin, referral site üzerinden herhangi bir linke tıklayarak ulaştığı sayfadır. Bir başka deyişle, ziyaretçinin son durağıdır. Online reklamlarınız veya sosyal medya paylaşımlarınız gibi dış bağlantılardan sitenizi ziyaret eden internet kullanıcılarının, ilgilendikleri ürünü satın alıp almamaya karar vermesi büyük oranda landing page’inize bağladır. Kimi zaman landing page, sitenizden tamamen bağımsız bir tasarıma sahip olmaktadır. Buradaki önemli nokta, internet kullanıcılarını sitenize çekmek istediğiniz ana hedefin ne olduğunu belirlemektir. Dolayısıyla landing page, bu hedefiniz doğrultusunda farklı bir yapı teşkil edebilmektedir.

Landing page’ler çoğunlukla, web siteniz üzerinden erişilebilir bir yapıya sahip değildir. Yani bu sayfaya, sitenizin menüsü üzerinden ulaşmak mümkün olmayabilir. Bunun yapılmasındaki ana etken, ziyaretçilerin mümkün olduğunca convert etmek (dönüştürmek) istediğiniz hedef doğrultusunda yönlendirilmesini sağlamak. Sitenize gelen ziyaretçileri, landing page’iniz sayesinde bir müşteriye dönüştürebilirsiniz. Başarılı bir tasarıma sahip olan landing page, ziyaretçilerinizi kolay bir şekilde ürünlerinizi satın almaları için ikna edebilir.

İyi bir landing page sahibi olmanın birinci önemi, Conversion Rate’lerin (Dönüşüm Oranı) artmasını sağlamaktır. İkinci önem ise Quality Score’u (Kalite Puanı) artırmak ve reklam maliyetlerini azaltmaktır. İki çeşit landing page bulunmaktadır: Click Through ve Lead Generation (Lead Gen ya da Lead Capture sayfası olarak da bilinmektedir)

Click through landing page’ler

İsminden de anlaşılabileceği gibi click through landing page’ler, ziyaretçileri sayfa üzerinde bulunan bir linke tıklayarak, başka bir sayfaya yönlendirilmesini sağlayan sayfalardır. E-ticaret sektöründe bu sayfalar, bir ürünü tanıtmak ya da daha fazla bilgi sahibi olunması için yönlendirilen sayfalardır ve büyük bir çoğunlukla müşteriyi, ürünü satın almaya ikna etme kabiliyetine sahiptirler. Genellikle e-ticaret müşterileri, çeşitli platformlarda reklam vererek, trafiğin doğrudan alışveriş sepetine ya da kayıt foruma yönlendirilmesini sağlarlar. Ancak bu yöntem genellikle reklamların yeterli kalitede içeriğe sahip olmaması sebebiyle etkili sonuç verememektedir.

İşte tam da bu noktada devreye Click Through Page’ler girmektedir. Sonuç olarak, iyi hazırladığınız bir click through page sonucu ziyaretçilerin son durağı, sitenizin alışveriş sepeti ya da kayıt formu olmaktadır. Click through page kullanımı, site yöneticilerine daha fazla conversion (ziyaretçiyi müşteriye dönüştüştürme) şansı vermektedir.

click through landing

Yukarıdaki görselde Shopio’nun resmi sitesini ziyaret eden bir kullanıcının, landing page’e click through action sayesinde, nasıl yönlendirildiğini görebilirsiniz. Resimde görebileceğiniz gibi, buradaki amaç, siteyi ziyaret eden kişiye Shopio Akıllı E-ticaret Çözümleri’ni tüm özellikleriyle 14 gün boyunca ücretsiz kullanabileceğini belirtmek ve denemeye ikna etmektir. Bu örnekte görebileceğiniz gibi, refferrer sayesinde ziyaretçi bir buton ya da linke tıklayarak landing page’e geliyor. Son olarak da eğer ziyaretçi, landing page’deki içeriği beğenir ve ikna olursa, bir müşteriye dönüşüyor.

Lead generation landing page’ler

Lead generation pages, kullanıcıdan veri yakalamayı sağlayan sayfalardır. Kullanıcıdan alınan veriler isim, soyisim, e-posta adresi, telefon numarası vb. olabilir. Sayfanın en büyük amacı, ziyaretçiden bilgi almaktır. Böylelikle, daha sonar müşteri adayını, uygun bir zamanda arayarak müşteriye dönüştürmek mümkün olmaktadır. Bu şekilde, lead capture page, müşterinin bu bilgileri paylaşması durumunda karşılığında ne alacağını da göstermektedir. Eğer müşteri, formu yollaması halinde kendisi için faydalı bir içerik ya da indirim vb. kazanacağını düşünürse, hiç tereddüt etmeden bilgilerini paylaşacaktır.

Aşağıda, ziyaretçinize bilgi paylaşması için sunabileceğiniz örnekleri görebilirsiniz:

  • E-kitap ya da beyaz kitap
  • Webinar kaydı
  • İndirim kuponu
  • Ücretsiz deneme
  • Yarışmaya katılım
  • Profesyonel hizmetler için ücretsiz danışmanlık
  • Fiziksel bir hediye (adrese teslim)
  • Gelecek bir ürün için önceden bilgilendirme

Formun uzunluğu ve kullanıcıdan istenilen bilgiler, conversion için doğrudan etkiye sahiptir. Bu yüzden kullanıcıdan mümkün olduğunca az bilgi istemeye dikkat etmelisiniz. Örneğin, eğer ziyaretçilerinize daha sonra e-posta ile geri dönecekseniz, cep telefonu numaralarını sormanıza gerek yok. Dolayısıyla da ziyaretçinizi tedirgin etmek yerine, sadece e-posta adresini isteyerek daha güvenli bir etkileşime geçebilirsiniz.

lead generation landing page

Yine yukarıda yer alan örneğe baktığımızda, bir form sayesinde ziyaretçiden bilgi alındığını görüyoruz. Elde edilen bu bilgiler doğrultusunda daha sonra ziyaretçiyle e-posta ya da telefon aracılığıyla iletişime geçip, müşteriniz olması için mülakat yapabilirsiniz.

Landing page ve conversion rate

Türkçesi ‘dönüşüm oranı’ olan conversion rate’lerin artmasını sağlayan önemli konulardan biri de landing page’lerdir.

Diyelim ki sosyal medyada yeni sezon ayakkabılarla ilgili bir yazı paylaştınız. Bu yazıyla ilgili referral’ın da “ayakkabılar” ile ilgili olması gerekmektedir. Böylelikle yazıyı okuyan ziyaretçiler, yeni sezon ayakkabılardan haberdar olacaklar ve bir an önce bu ayakkabıları satın almak isteyeceklerdir. Ancak çoğu internet kullanıcısı, bu ayakkabıların nerede satıldığından haberdar olmayabilir. İşte yine bu noktada devreye landing page giriyor. Eğer iyi bir landing page’e sahip olursanız, yeni sezon ayakkabıları satın almak isteyen internet kullanıcıları, artık müşteriniz olabilir.

Burada dikkat etmeniz gereken husus, yazının içine verdiğiniz linklerin doğrudan sitenizin ana sayfasına yönlendirmiyor olması gerektiğidir. Bu şekilde oluşturduğunuz bir landing page, ziyaretçinin hedefinden şaşmasına sebep olabilir. Dolayısıyla da potansiyel müşterilerinizi kaybedebilirsiniz. Hangi konudan bahsediliyorsa, onunla ilgili bir sayfaya yönlendirmek, ziyaretçinin hızlıca istediği ürünü satın almasını sağlayacaktır. Bu şekilde bir içerik/doğru yönlendirme çalışması yaparak e-ticaret sitenizin trafiğini ve conversion rate’inizi artırabilirsiniz.

satış grafiği

Landing page ve quality score

E-ticaret siteleri için online reklam açısından quality score yani kalite puanı oldukça önem teşkil etmektedir. Daha önce online reklamlardaki kalite puanı ile ilgili bir yazı paylaşmıştık. Eğer konu hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorsanız, öncelikle bu yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Kısaca değinmek gerekirse, landing page’iniz ve reklam içeriğiniz arasındaki ilişkinini doğrudan quality score’unuzu etkilediğini söyleyebiliriz. Quality score’unuzun yükselmesi halinde, verdiğiniz reklamlar da arama sonuçlarının en üstlerinde yer alacaktır.

adwords quality score

Daha yüksek quality score’lar elde ederek, reklam maliyetlerini da minimum indirebilirsiniz. Böylelikle de daha az maliyetle, daha fazla trafik elde etmek de mümkün olmaktadır. Eğer iyi bir içerik oluşturup (makale, haber vb.) bu içeriğe uygun landing page’lere yönlendirme yapabilirseniz, satışlarınız çok kısa bir sürede artacaktır.

IdeaSoft’un Akıllı E-ticaret Paketleri sayesinde SEO optimizasyonu gibi teknik mevzularla ilgilenmek yerine, doğrudan satış stratejinize odaklanabilirsiniz. Arama motorlarında üst sıralarda yer almak, yüksek satış rakamları elde etmek için iyi bir e-ticaret sistemi kullanmak gerekmektedir. Siz de IdeaSoft Akıllı E-ticaret Paketleri’ni inceleyebilir, ücretsiz demo hesabınızı oluşturup 15 gün boyunca deneyebilirsiniz.

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)