KPI nedir? E-ticaret şirketlerinin ölçümlemesi gereken KPI’lar nelerdir?

kpi nedir

E-ticarette başarı olmanın altın kurallarından biri de doğru metrikleri ölçümleyerek analiz edebilmektir. Doğru stratejilerin belirlenmesi ve bu stratejilerin sonuçlarının ölçümlenmesi şirketinizin daha karlı ve uzun soluklu olmasını sağlayacaktır.

Bu analizleri yapabilmek için de KPI’lara ihtiyacınız vardır. İngilizce’de Key Performance Indicators (KPI) olarak geçen bu metrikler dilimize Anahtar Performans Göstergeleri olarak çevrilmiştir.

KPI’yı kısaca özetleyecek olursak, Türkçe adından da anlaşılacağı gibi performans ölçmek için kullanılan göstergelerdir. Belli bir işin, stratejinin nasıl sonuçlar verdiğini görmek için kullanılan bu metriklerin takibinin yapılması, işinizin performansının nasıl olduğunu sizlere gösterecektir.

E-ticarette ölçümlemeniz gereken en önemli KPI’ları burada sizinle paylaşıyor olacağız. Bu metrikleri ölçümleyerek işinizi daha da geliştirebilirsiniz.

ROI (Return on Investment) – Yatırım Getirisi

ROI, işinizde ölçümlemeniz gereken en önemli metriklerden birisidir. ROI, yaptığınız yatırımın size ne kadar geri dönüşüm sağladığını gösterir. Bu yatırımın sürdürülüp, sürdürülmeyeceğini bu metriği ölçümleyerek analiz edebilirsiniz.

Yüzde 100’lük bir ROI sağlanmışsa, şirket kar getirmektedir. Eğer bu oran 100’ün üzerindeyse, gelirleriniz daha da artmaktadır. Örnek olarak yüzde 150’lik bir orana sahipseniz, yatırdığınız her 1000 dolar için 1500 dolar kazanırsınız. Ancak bu oran yüzün altında kaldığında zarar edersiniz. Yüzde 75’lik bir ROI oranınız bulunuyorsa, 1000 dolar yatırıp, 750 dolar kazanırsınız ve yüzde 25’lik bir zararınız olmaktadır.

Dönüşüm oranı

E-ticaret firmalarının en çok dikkat ettikleri bir diğer metrik de dönüşüm oranıdır. Kayıt olma, satın alma ya da tıklama gibi önceden belirlenen bir eylemin gerçekleşme oranıyla toplam ziyaretçilere olan oranı gösterir.

Siteye 10 bin kişi geliyorsa ve bunların sadece 1000’i alışveriş yapıyorsa bu durumda satışlardaki dönüşüm oranı yüzde 10’dur. (10.000/1000=10)

Ortalama sipariş tutarı

Ortalama sipariş tutarınız, toplam gelirlerinizin, aldığınız toplam siparişlere olan oranıdır. Sipariş başına ortalama olarak ne kadarlık bir satış yaptığınızı gösterdiği için ölçümlenmesi gereken bir metriktir.

Bekleyen ödeme işlemleri

Tüketiciler internet sitenize gelip, sepetlerine ürünleri ekledikten sonra bu ürünleri sepetlerinde bırakarak sitenizi terk edebilirler. Bu durumda da bekleyen ödeme işlemleri oluşur. Bu ödeme işlemlerinin çok olması, ürünleriniz ya da sitenizle ilgili bir takım sorunlar olduğunu gösterir.

Sepette en çok bırakılan ürünleri inceleyerek, bu ürünlerde kampanyalara gidebilir ve bu ürünlerin satışlarının tamamlanmasını sağlayabilirsiniz. Kimi durumlarda sitenin genelinde ve ödeme işlemlerinde yaşanan sıkıntılar da bu duruma sebep olabileceği için, eğer genel olarak tüm ürünlerde sepeti terk etme durumları yaşanıyorsa, siteniz üzerinde geliştirmeniz gereken durumlar söz konusudur.

Sepeti terk etme oranı

Bekleyen ödeme işlemeleri gibi sepeti terk etme oranı da e-ticaret firmaları için oldukça önemlidir. Bu oranın yüksek olması, karınızın ve satışlarınız azalmasına sebep olacaktır.

Düzenli alışveriş yapan tüketicilerin oranı

Müşterilerinizin ne kadarı devamlı olarak sizden alışveriş yapıyor. Bu oranın düşük olması müşteri memnuniyeti konusunda sıkıntılar yaşadığınızın habercisi olabilir. Devamlı alışveriş yapan tüketiciler hem ürünlerinizden hem de sizden aldıkları hizmetten memnun kalmışlardır.

Tekil ziyaretçiler

Sitenize gelen tekil ziyaretçilerin sayısının ne kadar olduğu da oldukça önemlidir. Belli zaman aralıklarında siteniz üzerinden kaç kişiye ulaştığınızı göstermektedir.

Yeniden gelen ziyaretçilerin oranı

Devamlı olarak yeni kitlelere ulaşmak önemlidir; ancak sadık müşteri kitlesine ulaşabilmek satışlarınız için daha da önemlidir. Sitenize yeniden gelen ziyaretçilerin oranını ölçmeniz, müşteri sadakati konusunda da size fikir verecektir.

Siteyi terk etme oranı

Sitenin çabuk bir şekilde terk edilmesi de e-ticaret şirketleri için tehlike çanlarının çalması anlamına gelir. Bu oranın yüzde 60’ın altında olması gerekmektedir. Bu oranın üstündeyse, siteye gelen ziyaretçilerinizin, site üzerindeki bir takım unsurlardan memnun kalmadığı anlamına gelir.

Site üzerinde geçirilen ortalama zaman

Ziyaretçilerinizin site üzerinde geçirdikleri ortalama süre, site üzerinde ne kadar vakit geçirerek ürünleri incelediklerini gösterir. Sitede fazla vakit geçirilmesi, daha fazla ürüne bakılmasını sağlayacağı gibi, tüketicilerin siteden memnun kaldığını da gösterir.

Ziyaretçi başına ortalama sayfa gösterimi

Toplam ziyaretçilerinizin, kişi başına site üzerinde ortalama kaç sayfa gezdiklerini görmek, toplam olarak kaç ürüne ya da kategoriye baktıkları konusunda size fikir verebilir.

Günlük, haftalık, aylık ve yıllık satış oranları

Belli zaman dilimleri arasındaki satış oranlarınızı da kontrol etmeniz oldukça önemlidir. Bu metrikleri değerlendirerek, gelecek dönemlerde yapabileceğiniz ortalama satışları görerek, gelecek planlarınızı ve stratejilerinizi belirleyebilirsiniz.

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)