Kendi işinizi kurmadan önce kendinize sormanız gereken 5 soru

Kendi işini kurmak birçok kişinin hayalidir. Kendi işinin ve işin sorumluluğuna sahip olma fikri güzel gelse de; aslında oldukça zorlu bir süreçtir. Bu sebeple de kendi işinizi kurarken öncelikli olarak kendinize sormanız gereken bazı sorular bulunur. Bu sorular işinizi doğru bir şekilde yönetip yönetemeyeceğiniz konusunda size bir takım fikirler verecektir.

Neden bu işe yapmak istiyorsunuz?

Birçok kişinin kendi işini kurmak için farklı sebepleri oluyor. Kimisi başkasının altında çalışmamak için kimi ise 9 – 6 mesai saatlerinden kurtulmak için kendi işini kurmak istiyor. Kimileri de kendi işiyle daha fazla para kazanacağını düşündüğünü için böyle bir yol izlemeyi düşünüyor. Kendi işinizi kurma amacınız tamamıyla iş saatlerinizi esnetmek ya da daha fazla para kazanma hayaliyse, başarılı olma şansınız zor olacaktır.

Girişimcilik dışarıdan kolay gibi görünse de arka planda çok daha zorlu birçok detay bulunmaktadır. Para kazanmak tabii ki işin bir parçası olacaktır; ancak girişimci olduğunuzda çok daha uzun mesai saatleriniz olabilir. İşin sorumluluğu ve yükü sizin omuzlarınızda olacağı için üzerinizde daha fazla baskı hissetme durumu bulunur. Bunun yanı sıra bir şirket açma, ofis masrafları, çalışanların maaşları ve vergiler gibi birçok masrafınızın da olacağını göz ardı etmemek gerekir. Ürün temini, depo süreci, Ar-Ge çalışmaları, pazarlama ve reklam stratejileri, yeni bir marka yaratmak ve benzeri süreçler oldukça zorlu olabilir.

Bir iş kurmak kendi başına kolay olabilir; ancak bu işi ayakta tutmak, marka algısı yaratmak, tüketicilere ulaşmak ve rekabetle baş edebilmek için birçok zorlu yoldan geçeceğinizi unutmamanız gerekir. Bu sebeple de bu işe neden başladığınız oldukça önemlidir. Kendinizi bu işe adamadığınız sürece başarılı olma şansınız bir hayli zordur.

Hedef pazarınızı kimler oluşturuyor?

Seçtiğiniz hedef pazarı incelemek de bir hayli önemlidir. Birçok farklı sektör ve hedef pazar bulunuyor; ancak bunların hepsi karlılık sağlamayabilir. Hedef pazarınızın büyüklüğü nasıl? Bu pazarın geçmiş dönemdeki durumu ve yakın ile uzak plandaki gelişimi nasıl olacak? Pazar büyümeye elverişli mi yoksa belli bir doygunluğa ulaşmış durumda mı? 5 ile 10 yıl içerisinde bu pazar ne kadarlık bir potansiyele ulaşacak?

Bu soruları sormak, pazar ve hedef kitleniz hakkında birçok bilgi edinmenizi sağlar. Girmeyi planladığınız pazarın durumunu incelememeniz, yaptığınız yatırımların boşa gitmesine neden olabilir.

Pazarın durumunu incelerken bir yandan da rekabeti de incelemeniz gerekir. Sektördeki diğer firmaları, bu firmaların hacimlerini, bu firmaların pazarın ne kadarına hakim olduğunu, rakiplerin iyi ve eksik yaptıkları çalışmaları da bilmeniz gerekir. Aksi takdirde rekabetle de baş edemediğiniz için başarısızlığa uğrayabilirsiniz.

Dijital pazarlama stratejiniz nedir?

Dijital pazarlama stratejiniz internet ortamında iş yaparken bir hayli önemlidir. Sıfırdan bir marka algısı yaratmak oldukça zorlu bir süreçtir ve iyi bir pazarlama stratejisi hazırlanması gerekir. İyi bir pazarlama stratejisinin olmayışı marka bilinirliğini artıramayacağı için satışların da düşük kalmasına neden olur.

Dijital pazarlama stratejisinde hangi kanalları kullanacağınızı, hangi hedef kitlelere ulaşacağınızı, müşteri profillerinizi, sosyal mecralar üzerinde ne tür çalışmalar yapacağınızı, SEO ve içerik pazarlama çalışmalarında ne tür stratejiler kullanacağınızı belirlemeniz gerekir.

Yapılacak çalışmaların yanı sıra dijital pazarlama için belli bir bütçeye de ihtiyacınız olacaktır. Belli bir bütçe yaratmamanız ya da bu bütçeyi doğru bir şekilde dağıtmamanız da dijital pazarlama çalışmalarınızdan beklediğiniz sonuçları alamamanıza neden olabilir.

İş planınızı detaylı bir şekilde oluşturdunuz mu?

Birçok kişi sadece yatırım sürecinde bir iş planı oluşturulması gerektiğini düşünse de bu aslında yanlış bir yaklaşımdır. İş planı oluşturmak işin artılarının ve eksilerinin daha iyi bir şekilde görünmesini sağlarken, finansal olarak beklentilerin oluşturulmasını, finanasal olarak neler elde edilebileceğiniz yakın, orta ve uzun vadede işin ne kadarlık bir potansiyele sahip olduğunun görülmesini sağlar.

Bütçe yönetimi ile hangi alanlara ne kadarlık bir yatırım yapılması gerektiği, pazarlama ve reklam stratejileri ile bu çalışmalar için ne kadarlık bir bütçe ayırılması gerektiğini planlayabilirsiniz. Bu sebeple de iş planı oluşturmak uzun vadede işin başarısını sağlayacak elementlerin planlanmasına yardımcı olur.

Rekabetteki avantajlarınız neler?

Rekabette avantajlı olduğunuz alanlar da bir hayli önemlidir. Sizi diğer firmalardan ayıran özellikleriniz neler? Tüketiciler neden diğer firmalar yerine sizi tercih etmeliler ya da edecekler?

Rekabette ön sıraya geçebilmek için tüketicilere daha önce almadıkları ya da aldıklarından daha iyi bir hizmet sunmanız gerekir. Bu ürün deneyimi olabilir ya da sunduğunuz müşteri hizmetleri olabilir. Önemli olan rekabette diğer firmalardan farklılaşarak, tüketicilere farklı bir şeyler sunabilmek. Kendi işinizi kurmadan önce kendinize bu soruyu da sormanız gerekir.

Kendi işinizi kurmak ve internet üzerinden satış yapmak istiyorsanız İdeasoft e-ticaret paketleri ile kendi online mağazanızı kurabilirsiniz. 15 günlük demo talebinde bulunarak hizmetlerimizi hemen denemeye de başlayabilirsiniz.

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)