Site üzerinde kargo oranları nasıl düzenlenir?

kargo orani hesaplama

E-ticaret sitenizde kargo oranlarını düzenlemek için yapmanız gereken bir takım işlemler bulunuyor. İdeaSoft e-ticaret altyapılarını kullanıyorsanız izlemeniz gereken adımları aşağıda sizinle paylaşacağız.

Kargo firmasına özel desi/kg oranlarını düzenleme işlemlerini yapabilmek için öncelikle panelde, Kargo Firmalarının yanında bulunan “Kargo Oranları Düzenle” butonuna tıklamanız gerekiyor.

Bu ekranda kargo firmalarına özel olarak desilere karşılık olarak hangi fiyat aralığını girebileceğinizi belirtebilir, bu ücretleri sabit ya da farklı kargo firmalarına göre düzenleyebilirsiniz. Ayrıca ücretsiz kargo seçeneği sunacaksınız yine bu panel üzerinden bu işlemleri gerçekleştirebilirsiniz.

UYARI!:Burada yaptığınız ayarların aktif olabilmesi için Ayarlar >> Ek ayarlar >> Kargo Sistemi Kullan ayarlarınızın onaylanmış olması gerekiyor. Bunun yanı sıra ürünlerinize belli bir desi tanımlı olması ve ürün fiyat bilgileri sekmesinde kargo olarak sistem kutusunun da işaretlenmiş olması gerekiyor.

Kargo seçeneklerinizi sabit ücret ve ürün sayısına göre olmak üzere iki şekilde ayarlayabilirsiniz.

1. Her siparişte sabit kargo ücreti

kargoorani1

Her siparişte sabit ücret kullanmak istiyorsanız, karşınızdaki sayfada yer alan Sabit Ücret alanına belirlediğiniz kargo fiyatını girmeniz gerekiyor. Buraya gireceğiniz fiyat KDV dahil fiyat olmalıdır.

Bu ayarı seçtiğinizde kullanıcı tek ya da birden fazla ürün dahi alsa, kargo ücreti sabit olacaktır ve ürün arttıkça fiyat değişmeyecektir.

2. Kargo ücreti ürün sayısıyla beraber artsın

Ürünlerinizi sisteme eklerken, belli bir desi girdiyseniz, birden fazla ürün seçildiğinde bu desilerin değerleri toplanacaktır ve bu değere karşılık gelen kargo bedeli kullanıcıya yansıtılacaktır.

kargoorani2

Bu işlemleri yapabilmek için desi başına bir değer vermeniz gerekiyor. Yukarıdaki tabloda olduğu gibi farklı bölgelere göre desi fiyat aralığı belirleyebilirsiniz. Desi arttıkça dilediğiniz oradan bu fiyatları da düzenleyebilirsiniz.

0-1 desi: Tabloda 0-1 ile 1 desinin farklı olmasının nedeni bir ürünün 1 desiden daha az olabilmesinden kaynaklanıyor. Örnek olarak bir gömlek 0,7 desi gelebilir. Böyle bir ürünün kargo bedelini kullanabilmek için 0-1 desi aralığına giriş yapmanız gerekiyor.

2 adet gömlek alınması halinde 1,4 desi değeri alacaktır ve o da tablodaki 1 desi kargo bedeli ile fiyatlandırılacaktır.

Bu fiyatları farklı bölgelere göre düzenleyebilirsiniz. Marmara bölgesi için ayrı bir bedel, Karadeniz bölgesi için de ayrı bir değer girilebilir.

Ürünlerin desi değerlerine göre tabloda aşağıya göre kargo oranlarını doldurabilirsiniz. Tabloda 6 desiden sonra kargo bedeli girilmemiştir. 6 ve 6’dan sonraki ürünlerin desi değerlerini +1 desi ücreti olarak otomatik bir şekilde ayarlayabilirsiniz. Aşağıdaki tabloda da bunu nasıl yapabileceğinizi anlatacağız.

kargoorani3

Yukarıdaki tabloda “+1 Desi Ücreti” seçeneği bulunuyor. Buraya her bir desi için gireceğiniz kargo bedelini girmeniz gerekiyor. Tabloda bu değer 0,5 olarak belirtilmiştir.

Bu durumda 5 desi fiyatının üzerine 0,5 TL eklenerek yeni kargo ücreti otomatik olarak belirlenecektir. Örnek olarak, 5 desi bedeli 6,5 TL olarak belirendi ve +1 desiye 0,5 kuruş değeri girildi. Bu durumda 6 desi ürünün kargo bedeli 6,5 + 0,5 = 7 TL olacaktır. Bundan sonraki değerler de bu işleme göre katlanarak artaracaktır.

UYARI! Marmara bölgesinin dışında diğer bölgeler için de fiyat aralıklarınızı belirlemeniz gerekmektedir.

Ücretsiz kargo seçeneği ayarı

Belli bir alışveriş tutarının üstüne ücretsiz kargo hizmeti sunmak istiyorsanız, bu alanda ayar yapmanız gerekiyor. Aşağıdaki tabloda ücretsiz kargo ve ücretsiz desi limiti ayarlarını görebilirsiniz.

ucretsizkargo4

Ücretsiz kargo alanına girdiğiniz rakam, sizin alt limitinizi belirliyor. Yani 100 değerini verdiğinizde kargolarınız 100 TL ve üzeri ücretsiz olacaktır.

Ancak burada dikkat etmeniz gereken bir şey bulunuyor. Ücretsiz Desi Limitinizi de belirlemeniz gerekiyor. Çünkü büyük hacimli (televizyon, buzdolabı vb) ürünlerin satışını yapıyorsanız 100 TL üzeri ücretsiz kargo seçeneğinde zarara uğrayabilirsiniz çünkü bu ürünlerin desi değerleri yüksek olacaktır ve kargo masrafını sizin karşılamanız gerekir ki bu da zarar etmenize neden olur.

Bunu yapabilmek için de ücretsiz desi limiti belirlemeniz gerekiyor. Tablodaki 30 değeri, sizin desi limitinizi gösterir.

30 desiden fazla olan ürünlerde kargo ücreti nasıl olacak?

Burada şirketiniz 30 desi ücretini karşılıyor olacaktır ve tüketici 40 desilik bir alışveriş yaptığında, tüketiciye yansıyacak kargo ücreti 10 desi olacaktır. Bir önceki ekranda desi başına verdiğiniz değerden yola çıkarak bu oranı hesaplayabilirsiniz. Böylelikle hem tüketicinin kargo ücretini azaltmış hem de siz zarar etmemiş olursunuz.

[snippet slug=”blog-content-action” /]

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)