E-ticarette iyi bir landing page nasıl oluşturulur?

landing page

Landing page’ler e-ticaret siteleri için oldukça önemlidir. İyi ve amacına uygun bir şekilde hazırlanan landing page’ler dönüşüm oranlarınızı artırmanızda size yardımcı olacaktır.

Landing page nedir?

Landing page’ler, “Açılış” ya da Varış Sayfası” olarak Türkçe’ye çevirilebilir. Bu sayfalar, kullanıcıların herhangi bir internet sayfasından, sosyal mecralardan ya da sizin kendi sayfanız üzerinden yönlendirildiği ve belli bir amaç için (satış, ürün tanıtımı ya da bilgilendirme) hazırlanmış sayfalardır. Bu sayfalar, ziyaretçilerden geri dönüş alabilmek için önemlidir.

Landing page’in amacı nedir?

Landing page’ler genellikle tek bir mesaj taşır. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi bu bir ürünü tanıtmak, hizmetleriniz hakkında tüketicileri bilgilendirmek ya da satışa yönlendirmek olabilir. Bunun yanı sıra ödeme sonrasında tüketicinin karşısına çıkan teşekkürler mesaj sayfası da landing page’e örnek olarak gösterilebilir.

Bu sayfanın tasarımının amacı, öne çıkan mesajı daha göz önüne çıkarır. Diğer sayfalarınızdan farklı olarak, bu sayfalara özel bir tasarım hazırlanabilir ve vermek istediğiniz mesajı daha çok öne çıkaracağı için de önemlidir.

Ziyaretçileri tıklamaya yönlendirir. Bu sayfaların asıl amacı ziyaretçileri bu sayfada yer alan bilgilere tıklatarak dönüşüm sağlayabilmektir.

İyi bir landing page nasıl oluşturulur?

İyi ve amacına uygun hazırlanmış bir landing page’de yer alması gereken bazı unsurlar bulunmaktadır. Bu unsurlar, geri dönüşümünüzü artıracağı gibi sayfanın da amacına uygun bir şekilde hazırlanmış olmasını sağlar. Bu unsurlar şu şekildedir:

  • Açık bir eylem çağrısı (Call to action)
  • Fırsat veya teklif
  • Belli bir amaç
  • Çarpıcı bir başlık
  • Sade ve çarpıcı bir tasarım
  • İlgili görseller
  • Kullanıcı yorumları

Dönüşümlerinizi artırabilecek bir açılış sayfasında yer alması gereken öğeler bu şekilde. Şimdi bu öğeleri tek tek ele alalım.

Açık bir eyleme çağrı mesajı

Bu sayfada vereceğiniz eyleme çağrı mesajı çok önemli. Bu sayfayı hangi amaçla hazırlıyorsanız buna uygun bir eylem çağrısında bulunmanız gerekiyor. Bu eyleme çağrı mesajı kısa ve göze çarpıcı olmalı. Burada “videomuzu izleyin” “ücretsiz deneyin” “alışverişe başlayın” gibi kısa ve amacına uygun mesajları kullanabilirsiniz.

Fırsat veya teklif

Ziyaretçileri sayfanıza çektikten ve bir mesaj sunduktan sonra onlara ne sunacağınızı belirtmeniz gerekiyor. Bir fırsat mı sunuyorsunuz yoksa bir teklifte mi bulunuyorsunuz. Kısacası bu kısımda ziyaretçilere ne sunacağınızı açıkça belirtmeniz gerekiyor.

Belli bir amaç

Bu sayfaları ne için hazırladığınızı belirleyin. Burada dikkat etmeniz gereken nokta bu sayfalarda tek bir mesaj, fırsat veya öneri üzerinde durmanız gerektiğidir.

Kullanıcılara ne kadar çok ürün önerisinde bulunursanız, ziyaretçinin karar vermesi de o kadar zorlaşır. Bu nedenle bu sayfaların amacını belirlemeli ve mesajınızı basit tutmalısınız. Stratejinizi belirlerken şunlara dikkat edebilirsiniz:

  • Metinlerinizi kısa tutun ve sayfanın amacı dışında ekstra içerikler eklemeyin.
  • Sayfadaki görselleri yine sayfanın amacına göre yerleştirin ve alakasız görselleri bu sayfalardan kaldırın.
  • Sayfadaki menü, başlıkları ve linkleri tüketicinin dikkatini dağıtmayacak şekilde yerleştirin.
  • Eğer bir form kullanıyorsanız formunuza girilmesi gereken bilgileri mümkün olduğunca basite indirgeyin. Burada kullanıcılardan alacağınız ve gerekli olmayan bilgilere bu formda yer vermeyin. Gerekirse bu bilgileri daha sonra kullanıcılara sorun.

Çarpıcı bir başlık

Bu sayfada kullanacağınız başlıkların çarpıcı olması çok önemli. Ziyaretçinin dikkatini çekmeni ve onu bu başlıkla yakalamanız gerekiyor. Burada, sayfadaki mesajınızı tek bir başlıkla yakalayabileceğiniz kelimeleri özenle seçmeniz gerekiyor.

Ziyaretçi neden bu hizmet veya ürünle ilgilenmeli? Ona ne sunuyorsunuz ve ona ne gibi bir seçenek sunuyorsunuz? Bu öğelerin üzerinde durarak başlıklarınızı oluşturabilirsiniz.

Sade ve çarpıcı bir tasarım

Bu sayfalara özel tasarım da yapmanız gerekiyor. Sitenizin ana tasarımından farklı olmasına gerek yok; ancak sayfa üzerine yerleştireceğiniz öğeleri iyi seçmeli, metinleri ve kullancağınız görsel veya formları öne çıkartan bir tasarım olmalı.

Tasarımınızda gereksiz olan öğeleri, görselleri ve linkleri kullanmayın. Ziyaretçinin kafasını karıştırmak, karar vermesini zorlar. Bu nedenle tasarımınızda tüm odağı mesajınıza toplamanız gerekiyor.

İlgili görseller

Tasarım konusunda da bahsetttiğimiz gibi ilgili görsellere yer vermeniz gerekiyor. Mesajınız ve öne çıkarmak istediğiniz konuyla ilgili görsellerin kullanıma özen göstermeniz gerekiyor. Farklı görsellerin yer alması, tüketicinin dikkatini dağıtacağı için bu sayfalarda kullanılması ideal değildir.

Bu durum aynı şekilde videolar için de geçerli. Ürün veya hizmetle ilgili videolarınız varsa bu sayfada kullanabilirsiniz. Ancak farklı videolara yine bu sayfalarda yer vermemelisiniz.

Kullanıcı yorumları

Eğer bu ürün veya hizmetinizle ilgili daha önceden gelen kullanıcı yorumları bulunuyorsa bu yorumlara da bu sayfalarda yer verebilirsiniz. Ancak bu yorumların sayısını da çok fazla yapmaktan kaçının. Ziyaretçiler bu yorumları okurken dikkati dağılabilir. Bu nedenle de kullanıcı yorumlarına yer verirken çok fazla dikkat dağıtmamaya dikkat edin.

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)