İş yerinde sorun çıkartan çalışanlara nasıl yaklaşmalısınız?

sorunlu calisan

Şirketinizin başarısının ya da başarısızlığının arkasında yatan en önemli etkenlerden biri de tabii ki personelinizdir. İş yerinizdeki çalışanların, performansları şirketinizin geleceği konusunda oldukça önemli bir role sahip. Ancak her çalışanın işe yaklaşımı aynı olmayabiliyor ve bazı çalışanlar iş yerinde sorunlara neden olabiliyor.

Sorun çıkartan veya yaratan kişilerin, bu davranışlarının arkasında farklı sebepler olabilir; ancak iş veren olarak bu kişilere olan yaklaşımınızı değiştirerek, bu kişilerin davranışlarına müdahale ederek sorunları çözebilirsiniz.

Yönetici olarak bu tür yaklaşımlarda bulunmak ve çalışanların neden olduğu sorunları çözerek daha huzurlu ve verimli bir çalışma ortamı yaratarak işlerinizin devamlılığını sağlayabilirsiniz. Devamlı sorun çıkartan kişileri işten çıkarmak bir çözüm olarak görünebilir; ancak iş bu seviyeye gelmeden önce yönetici olarak atmanız gereken bazı adımlar bulunuyor.

Problemi görmezden gelmeyin

Bu tür durumlarla karşılaşıldığında yapılacak en büyük hata problemi görmezden gelmek olacaktır. Problemi görmezden gelmek, kendiliğinden çözülmesini beklemek birçok yöneticinin yaptığı hatalardan biridir. İlk başlarda sorun küçük olabilir; ancak bu durum zaman içinde büyüyebilir ve diğer çalışanları da etkileyecek bir boyuta gelebilir. Bu durumda da dizginleri elinize alarak, sorunun ne olduğunu öğrenmeye çalışmanız gerekmektedir.

Sorunla bizzat ilgilenin

Bunu, şirketinizdeki yöneticilerin ilgilenmesi gereken bir konu olarak ele alabilirsiniz; ancak yöneticilerin yaklaşımı her zaman doğru olmayabiliyor. Bu nedenle gereken durumlarda sorunla bizzat ilgilenmeniz gerekebilir.

Sorunla ilgili toplayabildiğiniz kadar bilgi toplayın ve bu durumun neden yaşandığına dair bir bilgi sahibi edinin. Sonrasında bu çalışanı kendi odanıza ya da bir toplantı odasına çağırarak, konu hakkında konuşun. Sorunun ne olduğunu ilettikten sonra, çalışanın bu durumdan haberdar olup olmadığını gözlemleyin. Çalışan, bu durumun farkında olmayabilir ve buna karşı çıkabilir; ancak ortadaki problemi ona açık bir dille belirtin.

Çalışanın bu davranışlarının iş yerinde kabul edilemeyeceğini ve neden kabul edilemeyeceğini ona anlatın. Aynı zamanda kişinin neden bu davranışları sergilediğini de anlatmasını isteyin. Bu davranışların arkasında farklı sebepler yatıyor olabilir ve bir karara varmadan önce, kişinin de görüşlerini almaya dikkat edin.

En kısa sürede çözüm bulmaya çalışın

Sorunun büyümemesi ve tatsız sonuçlar çıkmaması adına bir an önce adım atmanız gerekiyor. Bu tür çalışanlar, genellikle sergiledikleri davranışların bir soruna neden olduğunun farkında olmazlar. Bu nedenle hızlı bir şekilde çözüm üretilmediği takdirde bu kişilerin davranışları diğer çalışanların da iş performanslarını kötüye etkileyebilir ve sorun gereğinden fazla bir şekilde büyüyebilir. Böyle bir durumda çözüm süreci de daha zorlu olacaktır.

Sorunu çözebilmek için de doğru soruna doğru çözümü getirmek gerekmektedir. Bu yüzden de personelin yöneticisinden ve diğer çalışanlardan mümkün olduğunca bilgi toplamak ve sorun çıkartan çalışanın görüşlerinin alınması gerekmektedir. Hızlı hareket ederek, olası sorunların da önüne geçmiş olursunuz.

Bu çalışanın davranışlarını düzeltmeye ikna edin

Yaşanan ilk sorunda, çalışanın işine son vermek çok da doğru bir yaklaşım değildir. Bunun birkaç farklı olumsuz yanı olabilir. Diğer çalışanlarınız da herhangi bir yanlış durumunda kendilerinin de işine son verileceğini düşünerek, huzursuz hissedebilirler. Gergin bir ortamın oluşması da iş performanslarının düşmesine neden olur.

Bunun yanı sıra, belki de sorun çıkartan çalışanınız zorlu bir süreçten geçiyor olabilir ve yaptıklarının farkında olmayabilir. Bu süreç zarfı içinde o kişiyi işten çıkartmanız, o kişinin hayatını daha da zor bir hale getirebilir ve yine bu durum diğer çalışanların psikolojisini olumsuz etkileyebilir.

İlk etapta, çalışanın durumunu iyice gözden geçirmeniz gerekebilir. Ona, yaptıklarının yanlış olduğunu söyleyebilir ve davranışlarını düzeltmesi için zaman tanıyabilirsiniz. Gereken geri bildirimler verilerek personelin tutumunu değiştirmesini isteyebilirsiniz. Sorunun kaynağına giderek, gereken yaklaşımları sergilemeniz, bu personelin şirketinize olan bağını artırabilir ve kendini düzeltmesini sağlayabilir.

İşten çıkartmak son çare olmalı

İşten çıkartma konusunda aceleci davranmamanız gerektiğinden bahsetmiştik; ancak sorunun çözülmemesi durumunda işten çıkartma alternatifini ele alabilirsiniz.

Eğer sorun çıkartan çalışan, davranışlarını ve tutumunu değiştirmiyorsa ve yapılan ikazları göz ardı ediyorsa bu durumda çalışanın kendini değiştirmek istemediğini ele alabilirsiniz. Yazılı ve sözlü uyarılar sonrasında, personelin davranışlarının iyi bir şekilde gözlemlenmesi ve yaşanan sorunların durumunu ele almak gerekiyor.

Bu durumların devamı halinde işten çıkartma seçeneğini değerlendirmeye alabilirsiniz. Ancak işini seven ve zor bir süreçten geçen çalışanlara, gereken özen gösterildiğinde bu tür yaklaşımlara gerek kalmayacaktır. Gerekli uyarıların ardından çalışanların çoğu iş yerindeki davranışlarını toparlamayı seçmektedir.

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)