İnternetten giyim ve aksesuar ürünleri satarken en sık yapılan 5 hata

Internetten giyim ve aksesuar urunleri satarken en sik yapilan 5 hata

​İnternet üzerinden satış kategorilerinde lider hala teknoloji ve elektronik ürünleri. Ancak giyim ve aksesuar satışları da hızla yükseliyor, her geçen gün yeni siteler online perakende satış dünyasına giriş yapıyor. Sosyal medya iletişimi ve pazarlamasının da patlama yaptığı e-ticaret aleminde ayakkabıdan iç çamaşırına, kozmetikten renkli tişörtlere, moda ve stilin her alanında dikeye giden girişimler müşteri yakalamaya çalışıyor.

Rekabet o denli arttı ki satılan ürünün kaliteli olması ve hızlı teslimat gibi ‘olmazsa olmaz’ları yerine getirmek de artık tek başına yeterli değil. O yüzden moda ve stil e-ticaretinde neredeyse açılan kadar kapanan site var.

Bu alanda faaliyet gösterenlerin söz konusu e-ticaret sitelerinin başarılı olabilmeleri için uzak durmaları gereken ve en sık yapılan 5 hatayı sizler için bir araya getirdik…

1- Müşteriye ek fayda sağlayamamak

·Her şeyin başında, müşterinin sizin sattığınız ürünü başka bir fiziksel veya çevrimiçi mağazadan değil de sizden alması için bir neden yaratmalısınız. Satıcılar arasında karşılaştırma yapma hızının inanılmaz olduğu e-ticarette, fiyat, hediye, ürün çeşitliliği, detaylı bilgi, ihtiyaç analizi ve öneriler, ekstra avantajlar ve müşteri memnuniyetini sağlamaya yönelik servisler gibi bileşenlerin hepsini bir arada, verimli şekilde kullanmak gerek. Yani sadece ürünün fiyatında indirip yaparak istediğiniz sonuca ulaşmanız mümkün değil. Bedeni olmayan bir süveteri hızlı şekilde yenisiyle değiştiremeyen bir müşterinin bir sonraki adresi, o ürünü 10-20 TL fazlaya satan ancak müşteri memnuniyetinde puanı yüksek satıcılar olacaktır.

2- İndirimi site geneline yaymamak

Fiyat indirimi demişken, mağaza portföyünün tamamını kapsayan akıllı indirim stratejileri üzerinde çalışılması gereğini de hatırlatalım. Bazı ürünlerde yapılan indirimlerin diğer ürünlerin satışını da artırması, aynı konvansiyonel mağazacılıkta olduğu gibi, e-ticarette de oldukça işe yarıyor. Belki her üründe her zaman indirim sunmak mümkün olmayabilir fakat bu durumda da indirimde olmayan ürünlerin farklı bir özelliğini (yeni olması, Türkiye’de ilk veya tek olması gibi) öne çıkartmak işinize yarayacaktır.

3- Siteyi hedef kitleye uygun konumlandırmamak

Görünürlük meselesi önemli. Siteniz belirli bir ürün kategorisine odaklanmış olabilir. Ancak yine de mağazanızın kullanımı kolay, zengin, renkli, bol ürün çeşitli, keyifli ve alışveriş amaçlı olmasa bile en azından arada keyif için uğranılası bir site haline gelmesine çalışın. Yinelemek gerekirse, moda ve stil e-ticaretinde müşterilerin büyük çoğunluğu kadındır ve onlar da bir ürünü almaya karar vermeden önce çok sayıda site gezip karşılaştırma yapmaktadır. Sosyal medya kampanyalarını da kullanarak, müşterinin duygularını en çok harekete geçirebilen siteler, müşterinin ‘favori siteler’i arasına katılmaya hak kazanır.

4- Kalitenin önemini dikkate almamak

Ürün kalitesi, teslimat süreleri ve müşteri hizmetlerinin önemine yukarıda değinmiştik. Fiyat kıyaslamasında avantajlı olmak iyi bir şeydir ancak ucuz olup da 2 haftada dağılan ürün satmak çok kötüdür. Ticaretin hangi platformu olursa olsun, ürün kalitesinden taviz vermek riskli bir tercihtir. Müşteri hizmetlerine yeterli kaynağı ayırıp müşterinin kafasındaki soru işaretlerini ortadan kaldırmanın bedeli, ürün fiyatlarında az biraz artış anlamına geliyorsa, bu bedeli ödemek akıllıca bir yatırım olabilir.

5- Stok planını doğru yapmamak

Geleneksel perakendecilikten gelenler çok iyi bilir ki ‘stok tutma’ bitmek bilmeyen bir çalışma demektir. Hangi ürünlerin ne kadar popüler olduğu, satış hızı, ürün kategorilerindeki mevsimsel iniş çıkışları, trendleri, bir sonraki sezonda nelerin “moda” olup olmayacağına ilişkin öngörüleri vs. stok bulundururken göz önüne alınması faydalıdır. Çok satılan bir ürün için müşterilere 2 hafta teslimat süresi verip, az satılanları haftalarca deponuzda tutuyorsanız stok planlamanızı acilen gözden geçirmenizde fayda var.

Bu 5 ipucunun internetten giyim ve aksesuar satmak isteyen tüm e-ticaret işletmecilerinin çok işine yarayacağına inanıyoruz. Eğer siz de internet üzerinden giyim veya aksesuar ürünleri satmak istiyorsanız IdeaSoft sizin de en büyük yardımcınız olabilir. Gelin vakit kaybetmeden size de IdeaSoft demo hesabınıza başvurarak akıllı e-ticaret paketleri ile tanışın ve siz de hemen kazanmaya başlayın….

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)