İnternet reklamcılığı hakkında mutlaka bilinmesi gereken 13 terim

internet reklam terimleri

E-ticaret firmanızın online mecralar üzerinden reklamlarını yaparken dijital pazarlama çalışmalarına yönelmeniz gerekecektir. Eğer bir ajansla ile çalışmıyorsanız internet reklamcılığına yönelik çalışmalarınızı kendiniz ele almak zorunda kalabilirsiniz.

Dijital pazarlama faaliyetlerinizi yapabilmek için bu alanda kullanılan bazı terimleri bilmeniz gerekiyor. İnternet reklamcılığında çok sık kullanılan 20 terimi burada paylaşacağız.

Campaign (Kampanya)

Belli bir amaç uğruna, tüketicilere ulaşmak için yapılan pazarlama ve reklam çalışmalarının bütününe kampanya adı verilir. Markanız için farklı reklam kampanyaları oluşturarak, farklı amaçlara ve hedef kitlelere yönelik çalışmalar yapabilirsiniz.

Keywords (Anahtar Kelime)

SEO çalışmaları yapanlar anahtar kelimelere aşinadır. Reklam çalışmalarınızda da kampanyalarınızdan daha fazla verim almak için anahtar kelimelerden yararlanılır.

Impression (Görüntülenme)

İnternet reklamlarının, kullanıcılar tarafından ne kadar görüntülendiğini göstermek için kullanılır. Sayfa içindeki bir reklamın bir kullanıcı tarafından görüntülenmesi 1 impression olarak değerlendirilir.

Conversion (Dönüşüm)

Belirlenen bir aktivitenin, reklam aracılığıyla siteye gelen kullanıcılar tarafından gerçekleştirilmesi durumudur. Satın alma, abone olma, üyelik işlemler “dönüşüm” olarak ele alınabilir.

Conversion Rate (Dönüşüm Oranı)

Belirlenen aktiviteyi gerçekleştiren kullanıcıların, siteyi ziyaret eden tüm kullanıcılara olan oranıdır.

Clik (Tıklanma)

Bir internet reklamına yapılan tıklama işlemine verilen isimdir.

Click Trough Rate (Tıklama Oranı)

Reklamı görüntüleyen kullanıcıların, reklamı tıklayan kullanıcılara olan oranıdır.

Cost Per Click (CPC) (Tıklama Başına Maliyet)

İnternet reklamlarında, reklam verenlere sunulan bir ödeme seçeneğidir. Burada reklama tıklanma başına ödenen bedel söz konusudur. Bu modelde tüketici reklamı görüp tıkladığı zaman, reklam veren bir para öder.

Cost Per Lead (CPL) (Aksiyon Başına Maliyet)

Reklam veren, reklam için bir amaç belirler ve bu amaç sonrasında tüketicinin internet sitesine gelmesi ve gerekli eylemi gerçekleştirmesinden sonra ödenen ücrettir. Bu reklam modelinde gereken eylem tüketici tarafından gerçekleştirilmedikte, reklam veren para ödemez.

Cost Per Action (CPA) (Satın Alma Başına Maliyet)

Reklamlara tıklayan kullanıcıların, internet sitesi üzerinden ürünün/hizmetin satın alma işleminin yapılmasının ardından reklam veren para öder. Bu durumda reklam sonrasında siteye gelen tüketici satın alma işlemi yapmazsa reklam veren para ödemez.

Quality Score (Kalite Puanı)

Google tarafından, Adwords reklam kalitelerinin artırılması için ortaya konan bir sistemdir. İnternet sitelerinin içeriklerinin ve Adwords reklamlarda kullanılan anahtar kelime kalitesinin yükseltilerek, kullanıcı deneyimi amaçlandığı için reklamlardaki Kalite Puanı’nın yüksek olması, hangi reklamların daha yukarda görüneceğini gösterir ve bu nedenlede bu puan reklam verenler için çok önemlidir.

Remarketing/Retargeting (Yeniden Hedeflenmiş Reklamlar)

Remarketing ya da Retargeting olarak bilinen kavram, tüketicilerin bir internet sitesini terk ettikten sonra, kullanıcıların internet tarayıcılar üzerinde yaptıkları aramalarda sizin reklamlarınızı tekrar sunulmasını sağlar.

Bu modelde, kullanıcının bilgisayarına “çerezler” bırakılır ve bu çerezler sayesinde, tüketicinin yaptığı arama sonuçları incelenerek, ilgili alanlarda ona marka ile ilgili reklamlar tekrar gösterilir.

Return of Investment (ROI) (Yatırım Getirisi)

Yapılan yatırımların ne kadar getirisi olduğunu gösteren birimdir. Reklam kampanyalarına harcanan bütçenin karşılığında, istenen eylemlerin ne kadarının gerçekleştiği ve şirketin ne kadar yatırım getirisi elde ettiğini ölçümlemek için kullanılan birim olarak öne çıkar.

[snippet slug=”blog-content-action” /]

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)