Influencer Marketing çalışmalarında sıkça yapılan 11 hata – 2. Bölüm

influencer strateji hatalari

Influencer Marketing günümüzün popüler ve etkili pazarlama yöntemlerinden biri. Markalar, insanları etkileme gücü olan ve kullanıcıların, görüşlerine değer verdiği kişilerle uzun zamandır çalışıyorlar. Sosyal mecraların internet üzerinde en çok vakit harcanan yerler olmasından dolayı da Influencer Marketing çalışmaları bu kanallar üzerinden de sıkça yapılıyor.

Markaların bu çalışmalar sırasında sıkça yaptığı hatalar da bulunuyor. Geçtiğimiz günlerde bu hatalara giriş yapmıştık ve markaların kaçınması gereken davranışlar üzerinde durmuştuk. Bugünkü rehberimizde de bu konuya kaldığımız yerden devam edeceğiz.

Influencer Marketing çalışmalarında sıkça yapılan 11 hata – 1. Bölüm

Yanlış KPI’lar üzerine odaklanmak

Her bir pazarlama stratejisinde olduğu gibi Influencer Marketing çalışmalarında da doğru metrikleri hedeflemek ve ölçümlemek gerekir. Yanlış hedefler belirlemek, yanlış metrikler üzerine yoğunlaşmak bu çalışmalardan elde edeceğiniz geri dönüşümlerin yanlış bir şekilde yönlenmesine neden olabilir. Bu nedenle de hedeflerinizi doğru bir şekilde belirlemek ve kendinize bu hedefleri gerçekleştirecek metrikler belirlemeniz oldukça önemlidir.

Tek bir başarısızlıkta Influencer Marketing çalışmalarını bırakmak

Her zaman yüzde yüz sonuçlar alamayabilirsiniz. Bu tüm pazarlama çalışmalarında da bu şekilde işlemektedir. Yaptığınız her çalışma istediğiniz sonuçları alamamanıza neden olabilir. Çalıştığınız kişinin markanızla uyuşmaması, yanlış hedefler belirlemek, doğru hedef kitleyi belirlememek, çalıştığınız kişiyle olan iletişim sorunları gibi birçok farklı neden Influencer Marketing çalışmanızın başarısız olmasına neden olabilir. Bu çalışmaları yaparken başarıların yanı sıra başarısızlıkların da olabileceğini unutmamalısınız. Önemli olan başarısızlıklarınızdan dersler alarak, ilerleyen zamanlardaki kampanyalarınızda bu sonuçları göz önünde bulundurarak daha iyi stratejiler belirlemektir.

Eyleme çağrı ifadeleri üzerinde iyi düşünmemek

Influencer Marketing çalışmalarınızda çalıştığınız kişi sizin için içerik oluşturabilir; ancak yine de doğru eyleme çağrı ifadelerinin kullanılması gerekmektedir. Çalıştığınız kişilere bu konuyu detaylı bir şekilde anlatmanız ve kullanıcıların nasıl bir eyleme geçmelerini istediğinizi belirtmeniz gerekir.

Rekabet analizini yapmamak

Influencer Marketing çalışmalarında da rekabet analizi yapmak bir hayli önemlidir. Özellikle de çalışacağınız kişileri seçerken buna dikkat etmeniz gerekir. Çalışacağınız kişi daha önce sizin rakiplerinizle çalışmışsa, farklı bir kişiyle çalışmak daha doğru bir yaklaşım olabilir. Bu hem çalıştığınız kişinin güvenilirliğini düşürebilir hem de sizi rakiplerinizle aynı alanda tutar. Bu sebeple de çalışacağınız kişilerin daha önceki çalışmalarına da göz atmanız gerekir.

Influencer Marketing uygulamalarını yanlış anlamak

Influencer Marketing’in kendine göre dinamikleri bulunmaktadır. Bu dinamikleri kavramamak ve öğrenmemek, çalışmalarınızda yanlış stratejiler uygulamanıza neden olabilir. Bu alandaki stratejilerinizi belirlemeden önce Influencer Marketing dinamiklerini öğrenmeniz, bu alanda neler yapılması ve neler yapılmaması gerektiğini kavramanız, yapacağınız çalışmalardan daha iyi sonuçlar alacağınızı sağlayacağı gibi, çalışacağınız kişilerle de daha iyi bir iletişim kurmanıza olanak tanır.

Yanlış ve/ya tecrübesiz ajanslarla çalışmak

Influencer’lar ile çalışmak için ajanslarla iletişime geçmeniz gerekir. Ancak doğru ajanslarla çalışmak bu noktada oldukça önemlidir. Tecrübesi olmayan ajanslar sizi yanlış kişilere yönlendirebilecekleri gibi, bu kişilerle kurulan iletişimlerin de sağlıklı olmamasına neden olabilirler.

Bunun yanı sıra ajanslar sizin için belli stratejiler de oluştururlar. Tecrübe eksiği olan ajanslar bu stratejileri oluşturmakta da zorlanacakları için, yapacağınız yatırımın getirisini iyi bir şekilde alamayabilirsiniz. Ajansınızı seçerken özellikle bu konular üzerine odaklanmanız daha sağlıklı sonuçlar almanıza yardımcı olur.

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)