Blogunuz için içerik takvimi nasıl oluşturursunuz?

icerik takvimi nasil olusturulur

E-ticaret sitenizde blog kullanmanızın öneminden önceki yazılarda bahsetmiştik. İçerik pazarlamaya önem veren e-ticaret şirketlerinin bu stratejilerini hayata geçirebilmek için blog yönetiminde de bazı konulara önem vermesi gerekiyor.

İçerik pazarlamada etkin sonuçlar alabilmek için stratejinizi belirlemeniz lazım. Blogunuzda içerik stratejinizi oluştururken atmanız gereken ilk adım içerik takviminizi oluşturmak.

Hangi konular hakkında içerikler paylaşacağınızın listesini çıkartın

E-ticaret sitenizin blogunda markanızla ve ürünlerinizle ilgili olabilecek içeriklerin bir listesini çıkartmanız oldukça önemli. Bir Word ya da Excel dosyası üzerinde bu içerikleri listeleyebilirsiniz.

Burada içerik ekibinizle beraber bir beyin fırtınası yaparak ne tür içerikler hazırlamanız gerektiğine karar verebilirsiniz. Öncelikle aklınıza gelen tüm fikirleri not almanızda yarar var. Bu fikir olmaz diye düşünmeyin, bir kenara not edin ve sonrasında bu fikir üzerinde değişiklikler yaparak konuyu daha da genişletebilirsiniz.

İçerik fikirleri ortaya çıktıktan sonra bunları hazırladığınız dosya üzerinde farklı kategorilere ayırarak, içerikleri ayrıştırabilirsiniz. Bu da size içeriklerinizi farklı kategorilere bölerek, konu çeşitliliği yaratmanıza olanak sağlar.

Haftada kaç içerik paylaşacağınıza karar verin

İçeriklerinizi ve kategorilerinizi belirledikten sonra haftada ya da günde kaç farklı içerik çıkartacağınıza karar verin. İçeriklerinizi ne sıklıkta yayınlayacağınıza karar veremiyorsanız şu sorulara cevap verebilirsiniz.

İçerik pazarlamasını ne için yapıyorum?

İçerik pazarlamasıyla neyi amaçlıyorsunuz? Farklı bir hedef kitleye ulaşmaya mı çalışıyorsunuz yoksa kendi hedef kitlenizi mi genişletmeye çalışıyorsunuz? Bunların dışında içeriklerinizi, ürünlerinizi ve hizmetlerinizi tanıtmak için de hazırlayabilirsiniz. Ayrıca sitenize trafik çekmek amacıyla da blogunuzu oluşturabilirsiniz.

Düzenli olarak içerik hazırlayabilir miyim?

Amacınızı belirledikten sonra, bu hazırladığınız içerikleri ne kadar süre hazırlayabileceğiniz belirlemeniz gerekiyor. Elinizde yeterli içerik kaynağınız var mı? Bu içerikleri devamlı olarak yayınlamaya devam edebilecek misiniz?

Takipçilerin ilgisini çekecek içerikleri uzun vadede hazırlayabilir miyim?

Devamlı olarak içerik üretebilecek olmanız, bu içeriklerin devamlı olarak ilgi çekeceği anlamına gelmiyor. İlgi çekici ve takipçilerinize bir değer katacak içerikler paylaşamadığınız takdirde, yaptığınız çalışmalar boşa gidebilir. Bu yüzden içeriklerinizin devamlı olarak ilgi çekici olmasını ne kadar sağlayabileceğinize karar vermeniz gerekiyor. Bu sorulara vereceğiniz yanıtlara göre haftalık içerik paylaşım sayınızı belirleyebilirsiniz.

İçerik takvimi oluşturmak

icerik-takvim-ornegi

Haftada kaç içerik paylaşacağınıza karar verdikten sonra yine Word ya da Excel üzerinde bir takvim hazırlayabilirsiniz. Bu takvimde bir ayı haftalara ve günlere bölerek bir tablo hazırlayabilirsiniz. Excel üzerinde çalışmak, tablolarınızı oluşturarak, düzenli çalışmanıza yardımcı olur. (Yukarıdaki görselde içerik takvimi örneğini görebilirsiniz.)

Örnek olarak haftada 4 içerik paylaşacağınızı ve Pazartesi’den Cuma’ya kadar da bu içerikleri paylaşacağınızı ele alalım. Bu durumda takviminizdeki günleri de belirleyebilirisiniz.

Bu şekilde hafta içinde hangi içerikleri paylaşacağınızı ve sonraki haftalarda da yayınlanacak içerikleri de görebilir ve içeriklerinizi istediğiniz gibi düzenleyerek uzun vadeli planlar yapabilirsiniz.

İçerik takviminizin olması, raporlamaları da kolaylaştırır

Elinizde böyle bir takvimin bulunması, hangi içerik tiplerine göre paylaşımlar yaptığınızı ve geçmişte yaptığınız çalışmaların bir listenizi tutmanıza yardımcı olur. Bu da daha planlı ve stratejik bir çalışma yapmanıza yardımcı olur.

Geriye dönük çalışmalarınıza göz attığınızda, bu çalışmaların raporlamalarını da daha rahat ölçümleyebilirsiniz Bu yazıların performanslarını Google Analytics üzerinden değerlendirerek hangi içerik tiplerinin daha çok geri dönüş aldığını analiz edebilir ve ilerleyen zamanlardaki çalışmalarınızı buna göre planlayabilirsiniz.

Süreklilik sağlanmadan içerik pazarlamadan verim alamazsınız

İçerik pazarlamada başarılı olmak için, süreklilik oldukça önemli bir kavram. Sürekliliği sağlayabilmeniz ve takipçilerinize devamlı olarak ilgi çekici bir içerik sunmanız büyük önem taşıyor. Bu süreklilik hem takipçileriniz hem de Google için oldukça önem taşıyor.

Google açısından bakacak olursak, birkaç hafta düzenli içerik paylaşıp, sonrasında içeriklerinizi azaltmanız ya da sıfıra indirmeniz internet sitenizin de sayfa değerini düşürmenize neden olur. Bu nedenle haftalık içerik paylaşım sayınızı belirlerken bu kriterin üzerinde iyi düşünerek karar vermeniz gerekiyor.

[snippet slug=”blog-content-action” /]

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)