Google Analytics’teki “Not provided” sorunu sizi nasıl etkiliyor?

Google Analyticsteki Not provided sorunu sizi nasil etkiliyor

​Pek çok e-ticaret sitesi için istatistikleri elde etmenin en pratik yolu Google’ın ücretsiz servisi Analytics. Fakat Analytics’i aktif olan kullananlar bir süredir belki de bu aracın en önemli özelliklerinden biri olan; organik trafiğin hangi anahtar kelimeler ile meydana geldiğine dair olan veriyi göremiyorlar.

 

İlk olarak Google’ın 2011’de yaptığı değişiklerden sonra ortaya çıkmaya başlayan “Not provided” (sağlanamıyor) ifadesi artık sitelere aramalar sonucunda trafik sağlayan anahtar kelime listesinin tepesine yerleşti. Şu anda pek çok kullanıcı için “Not provided” ifadesi anahtar kelimelerin yüzde 90’ından fazlasını kapsıyor ve önümüzdeki dönemde bu oran aramaların neredeyse tamamına ulaşacak.

 

Yani yakında Analytics üzerinden sitenize trafik sağlayan anahtar kelimeleri hiç görememeye başlayacaksınız. Peki bu sorun e-ticaret siteniz için ne anlama geliyor ve bu konuda neler yapılabilir?

 

Nereden çıktı bu “Not provided”

 

En kısa ifadesi ile “Not provided” Google’ın aramaları daha güvenli hale getişrme çalışmalarının bir parçası. Bu değişikliğe göre artık herhangi bir Google servisine (Google+, Gmail gibi) giriş yapmış olan kullanıcıların yaptıkları aramalardaki anahtar kelimeler Analytics hesabında görülmemeye başladı.

 

Güvenlik açısından kullanıcıların yaptıkları aramaların tutulmuyor olması güzel bir özellik olsa da, konuya Analytics tarafından  bakanlar için bu durum site istatistiklerinde büyük bir boşluğun oluşmasına neden oluyor.

 

Analytics’e daha yakından bakın

 

Eğer siteniz ile ilgili bir AdWords hesabınız varsa anahtar kelimeler konusunda biraz daha fazla bilgi almanız mümkün. Fakat yoksa ne yazık ki elinizdekiler ile yetinmek zorunda kalacaksınız demektir. Analytics’e biraz daha yakından bakarak sitenize trafik sağlayan anahtar kelimeler hakkında birazcık da olsa fikir edinebilirsiniz.

 

Bunun için Analytics’te sitenize trafik sağlayan anahtar kelimeler listesini açın. Muhtemelen en üstte trafiğin büyük kısmını kapsayan “Not provided”ı göreceksiniz. Buna tıklayıp “İkincil boyut” kısmından açılış sayfasını seçecek olursanız, gösterilemeyen bu anahtar kelimelerin sitenizin hangi sayfalarına organik trafik sağladıklarını görebilirsiniz. Bu sayfaların içeriğini inceleyerek hangi anahtar kelimelerin sizin için daha etkili olduğu konusunda bir fikir elde etmeniz mümkün.

 

Bu sırada her e-ticaret sitesi için son derece önemli olan açılış sayfası konusunda daha önce yayınladığımız makaleyi de okumanızı öneririz. Ayrıca Analytics e-ticaret izleme özelliğini de gözden kaçırmamakta fayda var.

 

Kaliteli içeriğin önemi artıyor

 

Her ne kadar artık sitenize trafik sağlayan anahtar kelimeleri Analytics üzerinden sağlıklı bir şekilde ölçemiyor olsanız da, anahtar kelimeler hala e-ticaretin önemli bir parçası. Sizin artık onları detaylı bir şekilde göremiyor olmanız, sitenize trafik sağlayan bir numaralı kaynağın yani içeriğinizin değerini azaltmıyor. Hatta daha da arttırıyor.

 

Sizin için önemli olan anahtar kelimeler hakkında yukarıdaki yönem veya benzerleri ile fikir edinebilir ya da farklı ölçümleme araçları kullanmayı deneyebilirsiniz. Ama bu sırada artık kaliteli içeriğe daha fazla öncelik vermenizin önemi de artıyor.

 

Ziyaretçilerinizin beğeneceği, onların sitenizde geçirdikleri süreye değer katacak ve merak ettikleri konulara ışık tutabilecek kaliteli içerikler üretmeye odaklanın. Bu sırada içeriklerinizin paylaşılabilir olması özellikle de eğer SEO’da ortaya çıkan bu anahtar kelime bilgilerinden trafik kaybı yaşıyorsanız bu kaybı telafi etmenin etkili bir yöntemi olabilir.

 

Artık organik trafik konusunda Analytics size daha az bilgi veriyor olsa da, söylediğimiz gibi Google çalışmaya ve anahtar kelimelere göre sitenizi sonuçlarda göstermeye devam ediyor. Gelişmiş SEO özelliklerine sahip olan IdeaSoft akıllı e-ticaret paketleri siz anahtar kelimelerin etkilerini ölçemiyor olsanız da sitenize düzenli organik trafiği sağlamanızı sağlayacak pek çok özellik ile donatılmıştır. Gelin siz de ücretsiz demo hesabınızı bugünden oluşturun ve e-ticaretten kazanmaya bugünden başlayın…

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)