Google Analytics kullanımında yapılan 8 hata

eticaret google hatalari

Google Analytics, web siteleri için oldukça önemli araçlardan biridir. Siteye gelen trafiğin ölçümlemek, site üzerindeki sayfalar üzerindeki aktiviteleri görmek, reklam kampanyalarını ölçümlemek, demografik çalışmalar yapmak, e-ticaret satışlarını takip etmek gibi birçok özelliğe Google Analytics üzerinden erişebilirsiniz.

Google Analytics’i doğru ve etkin bir şekilde kullanmak, internet sitenizle ilgili doğru bilgilere ulaşmanız, hangi alanlara yatırım yapmanız gerektiği ve gelecek dönemlerde ne gibi stratejiler belirleyeceğiniz konusunda size yardımcı olur. Bu aracı yanlış kullanmak da tabii ki elde edebileceğiniz faydaları kaçırmanıza neden olabilir. Bu rehberimizde de Google Analytics kullanımında sıkça yapılan hataları ele alıyor olacağız.

Google Analytics’i hiç kullanmamak

Özellikle bir e-ticaret sitesine sahip olur, Google Analytics’i hiç kullanmamak büyük bir yanlış olacaktır. E-ticaret siteniz üzerindeki verileri doğru bir şekilde takip etmeniz, bu verileri analiz etmeniz ve analizler sonucunda da yeni stratejiler oluşturmanız gerekir. Henüz Google Analytics’i e-ticaret sitenizle ilişkilendirmediyseniz, ilk adım olarak bunu yapmalısınız.

Şirket içi trafiği ölçümlemek

Özellikle büyük şirketlerde, şirket çalışanları sitenize devamlı olarak giriş yapıyor olabilirler. Bu nedenle de şirket içindeki trafik, sitenizin trafiğini fazla gösteriyor olabilir. Trafik ve oturum analizlerini yaparken, şirket içinden gelen trafiği dışarıda bırakarak ölçümleme yapmalısınız. Aksi takdirde yanıltıcı sonuçlar alırsınız.

Spam trafiği de ölçümlemek

İnternet trafiğinin küçük bir bölümü spam trafiklerden oluşuyor. Siteniz üzerinde spam engelleyiciler olsa dahi, yine de sitenize spam trafik çekiyor olabilirsiniz. Küçük bir oran olsa dahi yine de trafik konusunda sizi yanıltacak sonuçlar alırsınız. Spam trafiğinizi de dışarıda bırakmanız, daha doğru ölçümlemeler yapmanızı sağlar.

UTM parametrelerini gözden kaçırmak ya da kullanmamak

UTM (Urchin Tracking Module), URL’lerin sonuna eklediğiniz ek bir koddur ve bu URL’lerin ölçümlenmesini kolaylaştırır. Google Analytics üzerinde bu UTM kodlarını takip edebilirsiniz. Örneğin farklı mecralarda banner reklamlar verebilirsiniz ve bu UTM kodlarıyla hangi mecralardan ne kadar trafik elde ettiğinizi görebilirsiniz. Böylelikle reklam verdiğiniz kanalları daha iyi takip edebilirsiniz.

Toplam sonuçları incelemek, kategorize etmemek

Google Analytics, birçok farklı segment sistemi sunuyor. Bu nedenle de verilerinizi kategorize etmeniz ve segmentlere ayırmanız oldukça önemlidir. Toplam sonuçlara bakmak, detaylı araştırmalar yapmanızı zorlaştırır ve birçok veriyi kaçırmanıza neden olabilir. Verilerinizi davranış, demografik ve lokasyon olarak farklı segmentlere ayırmanız ve bu şekilde takip etmeniz daha doğru sonuçlar almanızı sağlar.

Hedefler belirlememek

Belli hedefleriniz yoksa elinizdeki verilerin çok da bir anlamı olmayacaktır. Mevcut durumunuzu ve geçen süre içerisindeki durumunuzu bu verilerden takip edebilirsiniz; ancak belli amaçlarınız olursa bu istatistiksel verilerin anlamı olmaya başlayacaktır. Örneğin, 3 aylık süreç içerisinde site trafiğinizi yüzde 30 artırmak isteyebilirsiniz. Bu durumda da reklam ve pazarlama çalışmalarınızı buna göre yapabilirsiniz. 3 aylık süreç sonrasında da site trafiğinizi inceleyebilir, bu hedefi tutturup tutturamadığınızı görebilir. Hedefinizin altındaysanız, reklam kampanyalarınızın ölçümlemelerini yaparak, ne kadar kişiye eriştiğinizi görebilir ve sonrasında da stratejilerinizi geliştirerek, bir sonraki çalışmalarınızı bu çerçevede yapabilirsiniz.

Dönüşümleri ölçümlememek

Hedefleriniz arasında aldığınız dönüşümlerin de yer alması gerekir. Dönüşümler ölçümlenmeden, aldığınız veriler yaptığınız işin tam bir görünümünü size sunmayacaktır. Bu nedenle de nerede yanlış ya da doğru yaptığınızı göremezsiniz. Google Analytics üzerinde dönüşümlerinizi ayrıca ölçümlemeniz gerekir.

Reklam kampanyalarını takip etmemek

Reklamlarınızın performansını ölçümlemek için Google Analytics oldukça etkili bir araçtır. Reklamlarınızın performansları, geri dönüşümlerinizi doğrudan etkiler. Bu nedenle de reklam kampanyalarınızı ayrıca ölçümlemeniz gerekir. Adwords kampanyalarının yanı sıra, sosyal mecralardaki reklamlarınızın da takibini yapabilirsiniz. UTM kodları kullandığınızda, web sitelerine verdiğiniz banner reklamların da takibini yapabilirsiniz.

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)