Google Alerts nedir? E-ticaret siteleri için neden önemlidir?

alerts promo

E-ticaret sektöründe her gün yeni bir gelişme yaşanıyor. Bu gelişmelerden haberdar olmak, sektöre yabancı kalmamak için ise internet üzerinden çeşitli yayınların takip edilmesi gerekiyor. Bunun için RSS okuyucular, sık kullanılan web sitelerin düzenli ziyaret edilmesi ya da sosyal medya hesaplarının takip edilmesi yeterli olabilir. Ancak tüm bu takip süreci, oldukça fazla vakit harcamanıza sebep olabilir. Ayrıca kimi zaman önemli haberler, gelişmeler gözden de kaçabilir.

Google Alerts nedir? Neye yarar?

Google Alerts ile istediğiniz anahtar kelimeleri yazarak, e-ticaret sektörünü izleyebilirsiniz. Ücretsiz temel izleme araçlarından olan Google Alerts, dünyanın en gelişmiş arama motoru Google üzerinde çıkan haber veya makalelerin tek bir yerden, kolayca takip edilmesine imkan tanıyor. Seçtiğiniz kelimelerle eşleşen herhangi bir içerik olduğunda, Google Alerts bunu doğrudan size bildiriyor. İsterseniz bu şekilde rakiplerinizi takibe alabileceğiniz gibi, kendi e-ticaret sitenizle ilgili yazılanlardan da haberdar olabilirsiniz.

Google’ın bu hizmeti ile e-ticaret alanında gerek Türkiye’de gerekse de dünyada oluşan trendleri erkenden yakalayarak, online mağazanızda bu yeniliklere yer verebilir, müşterilerinize farklı deneyimler sunabilirsiniz. Yenilikçi e-ticaret siteleri, müşteriler tarafından daha fazla beğeniliyor, daha fazla alışveriş yapmalarını sağlıyor.

Rakiplerinizden haberdar olun

Google Alerts sayesinde, sadece haberler ayağınıza gelmekle kalmıyor, aynı zamanda rakiplerinizin hangi sitelerde hangi haber ya da yazılarının yayınlandığını da görebiliyorsunuz. Böylelikle, gerekli tespitleri yaptıktan sonra, bu sitelerle irtibata geçerek siz de makalelerinizin ya da firmanızla ilgili haberlerin yayınlanmasını isteyebilirsiniz. Bu sitelerde yayınlanan yazılar, online mağazanız için backlink oluşturacak, böylelikle arama motoru optimizasyonu açısından da olumlu sonuçlar doğuracaktır.

Sosyal medya ve internet üzerinde, insanların siteniz ve ürünleriniz hakkında ne söylediklerini öğrenmek, hatalarınızı ortadan kaldırmanıza, önerileri harekete geçirerek daha başarılı bir e-ticaret sitesi yönetmenize imkan tanımaktadır. Bunun için kullanabileceğiniz pek çok profesyonel izleme araçları bulunuyor. Ancak bu araçların kullanımı, sıradan bir internet kullanıcısı için zor gelebilir. Ayrıca piyasadaki izleme araçlarının çok azı ücretsiz. Ücretli olanlar ise özellikle e-ticarete yeni atılmış firmalar için pek bütçe dostu görünmüyor. Bu yüzden Google Alerts sayesinde izleme işlemini, temel seviyede tamamen ücretsiz olarak yapabilir, insanların sizin hakkınızda ne konuştuklarını öğrenebilirsiniz.

Google Alerts nasıl kullanılır?

Google Alerts’in ne olduğunu ve neye yaradığını öğrendiğimize göre artık Google Alerts kullanabiliriz.

Öncelikle https://www.google.com.tr/alerts adresini ziyaret edin ve Google hesap bilgilerinizle sisteme giriş yapın. Daha sonra karşınıza çıkan arama kutusuna, izlemek istediğiniz anahtar kelimeyi girin. Biz örneğimizde “eticaret” kelimesini girdik.

Alert oluştur butonuna basmadan önce, sağ tarafında bulunan “Seçenekleri göster” yazısına tıklayın. Karşıza çıkan açılır menüden, “Anında” seçeneğini işaretleyerek, eticaret ile ilgili Google’a düşen haberlerin anında size gönderilmesini sağlayın. Dilerseniz bu diğer ayarları da değiştirebilirsiniz.

İstediğiniz anahtar kelimeyi girdikten sonra, karşınıza mevcut arama kriterleri çıkacaktır. İsterseniz bunların ayarlarını değiştirebilir ya da silebilirsiniz.

Böylelikle Google Alert’in nasıl kullanılacağını da öğrenmiş olduk. Rakiplerinizle ilgili gelişmelerden haberdar olmak için, dilerseniz doğrudan web sitelerinin adreslerini girebilirsiniz. Böylelikle özellikle resmi siteleri üzerinden yayınladıkları haberlerle, kurumsal gelişmeleri öğrenebilirsiniz. Rakiplerinizin isimlerini girerek de diğer pek çok sitede onlarla ilgili yazılanları görmeniz mümkün.

Doğru analiz ve strateji ile üstünlük kazanın

Google Alerts’i etkin bir şekilde kullanmanız halinde, doğru analizler yaparak, doğru pazarlama stratejileri oluşturabilirsiniz. Unutmayın, doğru ve önceden alınan bilgi sayesinde rakiplerinize karşı üstünlük sağlayabilirsiniz. Bilginin elde edilmesi, tasnif edilmesi ve en önemlisi yorumlanması, e-ticaret sektöründeki strateji ve taktikleriniz açısından önem teşkil eden bir çark. Bu çarkı efektif kullanarak satışlarınızı artırabilirsiniz.

IdeaSoft, yalnız teknik anlamda değil; e-ticarette satışlarınızı ve gelirinizi artıracak her konuda size özel, akıllı çözümler sunuyor. Gelin, siz de demo hesabınızı oluşturun ve IdeaSoft ile kazanmaya hemen başlayın…

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)