Girişimciler için gelir gider yönetimi ipuçları

gelir gider yonetimi

Gelir gider yönetiminin doğru bir şekilde yapılması bir girişimin uzun soluklu bir şekilde devam edebilmesini sağlar. Girişimciler, ellerindeki bütçeleri doğru bir şekilde yönetmeliler. Aksi takdirde gelen ve giden para doğru bir şekilde yönetilmediği için şirket borca girmek zorunda kalınabilir ki bu da zaten girişimin iflasına neden olabilir.

Şirketin kuruluş aşamasında yapılan gelir gider hataları, uzun vadede sorun çıkartmaya başlar ya da şirket kurulurken belli bir gelir gider yönetim planının çıkarılmaması da ilerleyen zamanlar da sorunlara neden olabilir.

Bu yazıda girişimcilere, gelir gider yönetimi konusunda bazı ipuçları vereceğiz.

Kişisel hesaplarınızla şirket hesaplarınızı ayırın

Bir ortağınız olmadan, tek başınıza bile çalışıyor olsanız, kişisel hesaplarınızla, şirket hesabınızı ayırmanız gerekiyor. Bunun sebebi ise iki taraftaki finansal tablolarınızı görmenizi sağlar. Bir süre sonra şirket hesabınızla şahsi harcamalarınız birbirine karışabilir ve bu da belli sıkıntılara neden olur. Uzun vadede oluşabilecek sıkıntıların önüne geçebilmek için bu hesapları ayırmanız gerekiyor.

Ödemelerinizi mutlaka banka üzerinden alın

Yeni kurulan girişimlerde genellikle ödemelerin elden, nakit olarak yapılması istenir; bu ilk etapta girişimcilere mantıklı bir seçenekmiş gibi gelse de aslında uzun vadede yine şirkete zarar verir.

Elden nakit para almak şirketinizin karlılığının düşük gösterir. Bu da tabii ki ilerde yatırım almak istediğinizde, finanasal tablolarınızı çıkardığınızda bir sorun teşkil eder. Yatırımcılar, karlılığı düşük gözüken bir şirkete yatırım yapmak istemeyeceklerdir. Bu nedenle de ödemelerinizi banka üzerinden almanız gelecekteki olası yatırım görüşmeleriniz için yararlı olacaktır.

Gelir giderlerinizi eksiksiz bir şekilde raporlayın

Gelir gider tablosu yapmak ve bunları raporlamak oldukça önemli bir ayrıntı. Yeni kurulan girişimlerin birçoğu bu işlemi yapmıyor. Bu da tabii ki işlerin takibinin yapılmasını zorlaştırıyor.

Gelir gider raporlarını tutmak, sizin önünüzü görmenizi sağlar. Bir sonraki ay ne gibi harcamalar yapabileceğinizi gösterirken, önceki aylarda elinizdeki parayı nereye harcadığınızı da gösterir. Böylelikle gereksiz harcamalar varsa bunların önüne geçmiş olursunuz.

Raporlarını tutmanız gereken başlıca maddeler ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Müşterilerinizden ne kadar ödeme alacaksınız?
  • Size en çok kazandıran müşterileriniz kim?
  • Aylık, üç aylık ve yıllık kazançlarınız ne kadar olacak?
  • Gecikmiş ödemeleriniz var mı?
  • Şirket içi aylık ne kadar harcama yapıyorsunuz?
  • Aylık KDV tutarınız ne kadar?
  • Gelecek 30 gündeki nakit akışınız ne kadar olacak?
  • SGK ödemeleriniz ne kadar olacak?

Muhasebe ve banka hesaplarınızı karşılaştırın

Muhasebe hesaplarının kontrol edilmesi de oldukça önemlidir. Aynı zamanda bu bir alışkanlık olarak girişimcilerde yerleşmelidir. Bu alışkanlığı kazanmak için de işin başında bu hesap karşılaştırılmalarının yapılması gerekiyor.

Muhasebe hesapları ile banka hesaplarınızın aynı olması ve aralarında bir fark olmaması gerekir. Şirket içi çalışan bir muhasebeciniz yoksa, bu karşılaştırmaları yapacak olan kişi de siz oluyorsunuz.

Bu nedenle düzenli aralıklarla muhasebe hesaplarını karşılaştırmaları ve aralarında bir farklılık olmadığını doğrulamanız gerekiyor.

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)