Aklınızdaki iş fikrini hayata geçirmeden önce kendinize sormanız gereken sorular

aklinizdaki fikri hayata gecirmek

Aklınızda süper ve çok karlı olabileceğini düşündüğünüz bir iş fikriniz olabilir. Ancak sıfırdan bir girişim kurmak ve bir fikri hayata geçirmek kolay bir iş değil. Fikrinizine güvenseniz dahi, bunu hayata geçirmeden önce kendinize bazı sorular sormanız gerekiyor.

Bir projeye adım atmadan önce, kendinize sorular sormanız ve bu soruların yanıtlarının sizi tatmin etmesi, projeyi uzun soluklu bir şekilde ayakta tutmanızı ve daha motive bir şekilde çalışmanızı sağlar. Bu yazıda da işinizi hayata geçirmeden önce kendinize sormanız gereken sorular üzerinde duracağız.

Bir sorunu çözüyor musunuz?

Fikriniz, tüketicilerin yaşadıkları bir sorunu çözüyor mu? Bu fikir, onlara para ve zaman kazandırıyor mu? Ya da onların yaşadıkları bir sorunu ortadan kaldırarak onların hayatlarına bir kolaylık getiriyor mu? Başka bir deyişle, fikriniz bir başkasının hayatını daha kolay hale getiriyor mu? Fikriniz bir sorunu ortadan kaldırmıyorsa, zaman ve para kaybına neden olabilir.

Bu sorunu çözen kaç kişi var?

Fikriniz, bir sorunu çözüyor olabilir. Peki, bunu sizden önce düşünen ve hayata geçiren kaç kişi bulunuyor? Başkalarının bu sorunun üzerine yoğunlaşması, sektörde rekabet olduğunu gösterecektir. Eğer bu sorunun üzerine yoğunlaşan başka firmalar bulunuyorsa, bu firmalar bu çözümü nasıl pazarlıyorlar?

Çözümünüz ne kadar özel? Bu çözümle rakiplerinize bir üstünlük kurabilir misiniz?

Pazarda bu soruna odaklanan başka kişiler olabilir; ancak siz bu çözümü nasıl bir şekilde sunuyorsunuz? Size özel bazı özellikleriniz var mı? Bu farklılığınız, rekabette size bir üstünlük sağlayacak mı? Yoksa rakiplerinizden bir farkınız olmayacak mı? Eğer böyleyse, çözümünüzü geliştirmek için bazı çalışmalar yapmanız gerekebilir. Rakiplerinizden daha iyi bir hizmet sunmuyorsanız, bu rekabette onlarla baş etmeniz zor olabilir.

Pazardaki rekabet ne durumda?

Başka bir deyişle, sizinle aynı işi yapan kaç farklı firma bulunuyor. Sektördeki rekabet oranı yüksek mi? Yüksek rekabet olan bir sektörde, sıfırdan bir iş kurmak oldukça zorlu bir süreç olacaktır ve bu nedenle de işinize birçok alanda yatırım yapmanız gerekir. Eğer çözümünüz, diğer firmaların sunduğundan daha iyiyse, bunu öne çıkartmak için pazarlama çalışmaları yapmanız gerekebilir ve bu durumda da pazarlama bütçenizi artırmanız gerekebilir.

Pazarın durumu nasıl?

Pazardaki rekabet oranının yanı sıra, pazarın durumu da oldukça önemli. Henüz kimsenin yönelmediği bir alana yatırım yapmak, müşteri bulmanızı zorlaştırabilir. Bu sorunun çözümü için, pazarda bir talep var mı? Eğer pazarda belli bir talep varsa, bu talebi karşılayan firmalar da vardır ve bu da sizin pazara giriş maliyetinizi artırabilir. Öncelikle bu araştırmaları da yapmanız gerekir.

Önümüzdeki 10 yıl içerisinde pazar gelişecek mi?

Yatırım yapmayı planladığınız pazarın uzun vadedeki durumunu da incelemelisiniz. Bu pazar, önümüzdeki 10 yıl içerisinde nasıl bir duruma gelecek? Buradaki talep artacak mı yoksa düşecek mi? Uzun vadede gelişmeyecek bir pazara yatırım yapmak da sizin hem zaman hem de para kaybetmenize neden olabilir.

Sektöre giriş ücretleriniz ne olacak?

Sektöre giriş yaparken, ne kadarlık bir sermayeye ihtiyacınız olacak? İşinizin kurulumu, hizmetinizin ya da ürününüzün geliştirilmesi, altyapı ihtiyaçları, yazılımlar ve bunun gibi birçok masrafınız ortaya çıkacaktır ve öncelikle bu masrafların ne kadar olacağını ve ne kadarlık bir sermayeye ihtiyacınız olacağını araştırmalısınız. Bu araştırmaları yapmadan bir atılım yapmak yolun yarısında tökezlemenize neden olur.

Yasal zorunluluklar ya da engeller bulunuyor mu?

Fikrinizi hayata geçirmeden önce yasal zorunluluk ya da engelleri araştırdınız mı? Yatırım yapmayı planladığınız sektöre, devlet tarafından uygulanan ekstra zorunluluklar ya da yasal prosedürler bulunuyor mu? Bulunuyorsa bunları karşılayabilecek kapasiteye ve yetkiye sahip misiniz? Pazar araştırması sırasındaki önceliklerinizden biri de bu yasal zorunlulukları araştırmak olmalı.

Bu işi yapabilecek teknik bilgiye sahip misiniz?

Aklınızdaki fikri hayata geçirirken birçok farklı konuda bilgi sahibi olmanız gerekecektir. Fikri yönetebilir ve işler hale getirebilirsiniz; ancak bunların yanı sıra pazarlama, altyapı çalışmaları, satış ve benzeri birçok farklı alanda da çalışmalar olacaktır. Bunların hepsinin altından kalkabilecek misiniz? Yoksa bunları yaptırabileceğiniz bir ekibiniz bulunuyor mu?

Fikrinize inanıyor musunuz?

Fikrinize gerçekten inanıyor musunuz? Çünkü birçok girişimci, anlık olarak akıllarına gelen fikirlerin peşinden gitmeye çalışıyor ve gerçekten inanmadıkları bir işin peşinden giderken, başta çıkan bazı problemler yüzünden bu projeleri yarıda bırakıyorlar.

Aklınızdaki fikrin gerçekten başarılı olacağına ve sonuna kadar bu işi götürebileceğinize inanıp inanmadığınızı kendinize sormalısınız.

Size yardım edebilecek, sektörden tanıdıklarınız var mı?

Sektörün dinamiklerini bilen ve teknik konularda size yardımcı olabilecek tanıdıklarınızın olması da önemli. Böyle kişileri tanımak ve onlardan destek almak, karşınıza çıkacak birçok sorunu daha hızlı bir şekilde çözmenizi sağlayacaktır.

Ancak böyle kişileri tanımıyorsanız da sorun değil. Sektörel etkinliklere giderek bu kişilerle tanışabilir, fikrinizi hayata geçirdikten sonra marka bilinirliğinizi artırarak bu kişilerin de sizi bulmasını sağlayabilirsiniz.

Potansiyel gelir ve karlılığınız ne olacak?

Bu fikri hayata geçirdiğiniz takdirde, potansiyel olarak ne kadar kazanacağınızı da önceden planlamalı ve bir plan çıkartmalısınız. Bu işin getirisi ve karı ne kadar olacak? Düşündüğünüz gibi karlı bir işe mi kalkışıyorsunuz yoksa, beklediğinizden daha düşük kar marjlarına mı satış yapacaksınız?

Ne kadar sürede para kazanmaya başlayacaksınız?

Bu fikrinizi hayata geçirdiğinizde ne kadar sürede para kazanmayı planlıyorsunuz? Başka bir deyişle, bu iş size ne kadar sürede para kazandırmaya başlayacak? Bu süreç içerisinde hayatınızı ve projenizi destekleyecek maddi güce sahip misiniz?

Maddiyat hem kişisel ihtiyaçlarınızı gidermek hem de işinizi ayakta tutmak için oldukça önemli. Bu nedenle işinizi hayata geçirmeden önce, maddi planınızı da ortaya koymalısınız.

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)